Werken in het buitenland: hoe te beginnen?

Werken in het buitenland is voor iedereen een prachtige kans om nieuwe ervaringen op te doen. Daarnaast moet je bepaalde zaken wel goed regelen voor een prettig verblijf over de grens. Daarvoor delen we vijf tips die je meteen op weg helpen.

Laat je helpen

Niemand bolwerkt het alleen in een vreemd land. Je bent nog volkomen een beginner op het gebied van wetgeving, cultuur en doorgroeimogelijkheden. Deze kennis valt deels te achterhalen op het internet, waardoor contact opnemen met een internationaal recruitment bureau een goeede optie is om direct goed te starten. Daarna is alles makkelijker via hun te regelen ben je klaar om te reizen. Een hulporganisatie is iedere werkdag telefonisch en via e-mail bereikbaar.

Plan een datum

We horen regelmatig iemand zeggen: ik wil nog eens werken in het buitenland. Vervolgens blijven ze op hun vertrouwde plek. Dat komt vaak doordat ze geen datum noteren waarop ze moeten vertrekken van zichzelf. Anders gezegd: er ontbreekt een stok achter de deur.
Push jezelf door voortdurend je reisplannen te bespreken met je omgeving en daarbij te vertellen wanneer je vertrekt. Je leeft automatisch toe naar het punt op de kalender en rond je het takenlijstje met benodigdheden sneller af.

Zorg voor een plekje voor jezelf

Natuurlijk kun je de eerste week prima in een hotel zitten, alles is dan nog leuk en nieuw. Maar daarna is het wel belangrijk om een eigen plek te hebben, omdat je jezelf dan kan terugtrekken, persoonlijke spulletjes mag neerzetten en vrienden-familie makkelijk ontvangt. Bovendien is dan het nieuwe hoofdstuk in je carrière echt begonnen. Tip: schrijf je in op platforms om een geschikte ruimte vinden en contacteer vanaf de eerste dag verhuurders om het balletje te laten rollen.

Lees reviews van anderen

Het bedrijf waar je gaat werken, heeft al andere Nederlanders in dienst gehad. Zoek daarom naar hun reviews en trek hier lessen uit. Je moet hierbij denken aan iedere voorwaarde op papier zetten, aansluiten bij een Facebookgroep en het afspreken van een einddatum. Daarmee loop je niet tegen zaken aan waar collega’s van je eerder tijd aanbesteedde. Vraag daarnaast of voormalige medewerkers ook tips kunnen geven, ze delen dan immers nuttige informatie, waarmee al jouw vragen daarna zijn beantwoord.
Met andere woorden: wees nieuwsgierig, stel vragen en stap voorbereid het vliegtuig in. Want dan kom je geen onverwachte verrassingen tegen en ga je zonder stress aan de slag.

Er is meer dan alleen werk

We begrijpen als je de ambitie hebt om carrière te maken, wat een goed streven is. Maar is meer in het leven dan je loopbaan. Er is immers zoveel te doen en zien in je kersverse thuis, zoals een kroegentocht, museums bezoeken en eten in de restaurants waar de locals komen. Je kijkt later met voldoening terug op deze periode en zonder de gedachte: ik had toch meer moeten genieten van het land. Je boost tevens je productiviteit omhoog door te ontspannen. Houdt al met al een dag per week vrij voor vrijetijdsbesteding en haal inspiratie uit boekjes die verkrijgbaar zijn in de boekhandels om de hoek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.