Zo kies jij de mooiste planten voor jouw tuin!

Als je je tuin gaat beplanten, is het belangrijk dat je de juiste planten kiest. Als je borders of plantenbakken wilt maken, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste moet je planten kiezen die naar achteren toe hoger worden – zo creëer je een gevoel van diepte en voorkom te veel planten op een plaats.

Je moet ook nadenken over de grondsoort en het klimaat waarin je woont. Met zo veel verschillende planten om uit te kiezen, kan het lastig zijn om te weten waar je moet beginnen. Lees daarom verder voor onze beste tips over hoe je planten voor je tuin kiest!

Waar moet je beginnen bij het kiezen van planten?

Er zijn een aantal richtlijnen die je kunnen helpen om een fantastische tuint te creëren. Waar moet je naar kijken?

Bekijk je tuin is aandachtig

Dit betekent dat je rekening moet houden met de hoeveelheid zonlicht die je tuin krijgt, de grondsoort die je hebt en de afwatering. Al deze factoren zullen een rol spelen bij wat je wel en niet in je tuin kunt laten groeien.

Enkele planten voor in de schaduw:

 • Longkruid
 • Monnikskap
 • Ooievaarsbek
 • Gebroken hartje
 • Kruipend zenegroen
 • Kerstrozen

Planten die het goed doen in de zon:

 • Siergrassen
 • Lavendel
 • Zonnehoed
 • Vlinderstruik
 • Stokroos
 • Achillea

Als je eenmaal een duidelijk plan voor ogen hebt, kun je beginnen te schatten hoeveel materialen en planten je nodig zult hebben. Het maken van tuinplannen lijkt misschien veel werk, maar het is essentieel als je een mooie en functionele buitenruimte wilt creëren.

Verlanglijstje van de planten die je mooi vindt

Voor je je wensen op papier kunt zetten, moet je even de tijd nemen om na te denken over wat je van je tuin wilt. Wil je een grote buitenruimte om je te vermaken? Een kleine, intieme plek om te lezen en te ontspannen? Of een speelplaats voor je kinderen en kleinkinderen? Wil je het hele jaar door van het buitenleven kunnen genieten? Dit zijn allemaal belangrijke factoren om te overwegen.

10 populairste tuinplanten

Natuurlijk is er een reden waarom deze tien planten zo populair zijn. Ze hebben allemaal uitstekende eigenschappen. Ze zijn prachtig, stevig, en eenvoudig te onderhouden.

 1. Hortensia
 2. Eucalyptus
 3. IJzerhard
 4. Kleine maagdenpalm
 5. Kamperfoelie
 6. Klimop
 7. Ridderspoor
 8. Portugese laurierkers
 9. Lupine
 10. Toscaanse Jasmijn

Hoe kies je de juiste planten en waar begin je?

Het is van belang dat je planten gaat uitzoeken die ook kunnen groeien in je tuin. Je kunt beginnen met uit te zoeken welke planten het in ons klimaat goed doen en goed groeien. Je kunt ook kijken naar de hoeveelheid zon of schaduw die je tuin krijgt en hiervoor je planten uitkiezen.
Als je eenmaal weet wat voor soort planten in je tuin zullen werken, kun je je keuzes nog verder beperken door te letten op dingen als hoogte, bloemkleur, en bladvorm.

Je droomtuin

Nu is de stap gekomen om je tuin te gaan inrichten. Dit is het leukste werk – je kunt ervoor kiezen om dit helemaal zelf te doen, maar je kunt er ook voor kiezen om het specialistische werk aan een vakman over te laten. Als je het allemaal zelf doet, vergeet dan niet om plezier te hebben en creatief te zijn – het is tenslotte jouw droomtuin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.