Zo reis je zorgeloos met handbagage

Vliegen is tegenwoordig geen pretje meer. Urenlange wachttijden, geannuleerde vluchten: door de huidige chaos op Schiphol en andere luchthavens kijken veel reizigers bezorgd uit naar hun vakantie. Deskundigen raden daarom aan alleen met een handbagage koffer te reizen!

Waarmee moet je rekening houden?

Vaarwel zorgeloos inpakken, want kleine bagage zit vol gedoe. Veel passagiers ergeren zich aan het reizen met handbagage en de veiligheidsvoorschriften die daarbij horen. Shampoos mogen alleen in miniflesjes, en veel geliefde kleren moeten thuis blijven. Je hebt natuurlijk een stuk minder ruimte dus je moet hier zorgvuldiger mee omgaan.

Een reis met handbagage zou een stuk goedkoper zijn, en op je bestemming kun je sneller het vliegveld uit omdat je niet lang bij de bagageband hoeft te staan. Houd de volgende punten in gedachten om het reizen met lichtgewicht bagage tot een fluitje van een cent te maken.

Voorzichtig met de hoeveelheid vloeistoffen

Vloeistoffen en gels zijn alleen toegestaan in kleine hoeveelheden. Ze zijn beperkt tot 100 milliliter per flesje (en vaak een limiet van 1L in totaal). Uitzonderingen zijn medicijnen, babyvoeding en belastingvrije aankopen. Aanleiding voor het verbod waren pogingen tot terroristische aanslagen met vloeibare explosieven. Het verbod op vloeistoffen is dus uiteindelijk bedoeld om meer veiligheid te bieden.

Alle vloeistoffen moesten vroeger bij de veiligheidscontrole uit de handbagage worden gehaald en apart in een verpakking door de scanner worden gehaald. Tegenwoordig is dit vaak niet meer nodig! Het beste is echter om alles thuis in te pakken in een klein, doorzichtig plastic zakje dat je gewoon uit je koffer kunt halen en direct door de scanner kunt laten gaan.

Verboden voorwerpen

Veel dingen mogen vanwege veiligheidsmaatregelen niet in de handbagage. Deze omvatten de volgende items:

  • Meerdere aanstekers (één per persoon is toegestaan).
  • Scharen, messen, inclusief zakmessen
  • Peroxiden en haarkleurstoffen (chemicaliën)
  • Hengels en haringen
  • Wapens, dummywapens en speelgoedwapens
  • Boren en ander gereedschap

Uiteraard zijn dit niet alle voorschriften. Raadpleeg hiervoor de website van de Douane.

Zorgvuldig omgaan met de ruimte

Vergeet het idee dat je je hele kledingkast kunt inpakken. Er zijn een paar tips waarmee je verrassend veel in je kleine koffertje kunt stoppen:

  • Zware kleren, zoals een jas, schoenen of jack, draag je tijdens de vlucht.
  • Gebruik ondergoed en sokken om gaten op te vullen aan het eind van het inpakken.
  • Overhemden en broeken moeten worden opgerold in plaats van gevouwen, omdat dit ruimte bespaart en kreuken voorkomt.
  • Voor de absolute professionals: pak je kleren vacuüm in om nog meer ruimte te besparen.

Aantal, gewicht en grootte

Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij gelden verschillende regels voor het aantal stuks handbagage per persoon. Hetzelfde geldt voor grootte en gewicht: elke luchtvaartmaatschappij heeft zijn eigen voorschriften. Informeer je daarom van tevoren goed, zodat je de opgegeven afmetingen kent.

Meestal zijn de handbagagekoffers die je in de winkels vindt echter de standaardmaten. Om er echter zeker van te zijn dat je het maximumgewicht niet overschrijdt, moet je je koffer thuis wegen. Als je de gewichtslimiet overschrijdt, kan dat behoorlijk duur worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.