10 tips voor een strak interieur

Wanneer het over een strak interieur gaat, dan zullen veel mensen dit linken aan een modern interieur. In de praktijk is dit inderdaad vaak het geval, maar dit hoeft niet. Het is ook mogelijk om het interieur strak te houden met een klassiek interieur of een industrieel interieur. Als het over strak aankleden van het interieur gaat, zullen de mening dikwijls verschillen. Wat voor de ene strak is, kan een ander als saai ervaren. Vast staat dat een strakke interieurindeling zorgt voor rust, frisheid en tijdloosheid. Wilt u uw interieur ook strak inrichten? Wij hebben 10 tips voor u.

1. Rechte lijnen zijn cruciaal

De reden waarom strakke interieurs vaak met moderne interieurs worden vergeleken, is omdat een straks interieur vrijwel altijd bestaat uit rechte lijnen. Dit is een beetje de basisregel voor strakke interieurinrichtingen. Rechte lijnen maken het interieur strak en zorgen voor rust en orde in het interieur. Houd dit in dat u alleen maar moderne meubels kunt gebruiken met strakke vierkante of rechthoekige lijnen? Nee dat hoeft niet. Dit is juist de kunst van het strak inrichten. U kunt gerust ronde objecten toevoegen aan het interieur. Hierdoor maakt u het interieur juist speels, maar bedenk wel dat het algemene aanblik gericht moet zijn op de rechte belijning.

2. Niet te veel kleuren

De kleurstelling in een strak interieur is ook erg belangrijk. Kenmerk van strakke interieurs, is dat er geen overdadige kleurenpracht aan te pas komt. Dit houdt niet in dat u geen kleur mag gebruiken. Integendeel zelfs, u kunt wel kleuren toevoegen, maar dan op een contrasterende wijze. Kies bijvoorbeeld voor één of twee basiskleuren en gebruik kleur met kleine details en accessoires. Zwart/wit is de bekendste contrasterende combinatie, maar u kunt ook kiezen uit andere kleuren. In een dergelijk interieur zal bijvoorbeeld een rood bijzettafeltje of vaas erg mooi staan. Zorg altijd dat felle kleuren niet de overhand hebben. Voor een neutrale kleur kan je ook gebruik maken van andere materialen, zoals metaal. Stalen trappen kunnen bijvoorbeeld een straks en rustig uiterlijk geven. Dit wordt dan ook bijvoorbeeld veel gebruikt in kantoorpanden.

3. Geen overdaad aan meubels en accessoires

Een belangrijke regel bij strakke interieurs is ´less is more´. Hoewel minimalisme vooral voorkomt bij moderne interieurs is het belangrijk dat u strakke interieurs niet volzet met meubels en accessoires. Dit hoeft nog niet perse minimalistisch te zijn, maar zorgt u in ieder geval niet dat u over de meubels struikelt of dat uw blik alleen maar wordt getrokken naar een kast die bomvol staat met prullaria. Blijf een opgeruimd interieur houden.

4. Goede inval van natuurlijk daglicht

Natuurlijk daglicht is de beste manier om uw strakke interieur het beste te presenteren. Daarnaast is daglicht ook nodig om donkere hoeken van het nodige licht te voorzien, zonder dat u hiervoor kunstlicht nodig heeft. Tevens is daglicht ook het meest gezonde daglicht. Wanneer u voortdurend in een donkere woning verblijft, dan is niet niet gezond. Benut daarom alle ramen in uw ruimte volop. Heeft u maar weinig ramen in de woonkamer? Reflecterende materialen en vooral het gebruik van veel wit kan de ruimte groter en meer helder laten lijken.

5. De verlichting in strakke interieurs

Natuurlijk heeft u ´s avonds de nodige verlichting nodig. Dit kan gaan om functionele verlichting op plekken waar u veel licht nodig heeft, zoals de eettafel of keuken, maar ook om sfeerverlichting bij de zithoek. Wat bij veel lampen het probleem is, is dat ze door hun armaturen soms nogal aanwezig zijn. Juist in een strakke interieurinrichting wilt u dit niet, want dit verstoort het strakke uiterlijk. U kunt dan ook kiezen om geen armaturen te gebruiken voor uw lampen, maar uw lampen in het plafond te bouwen. Spots om in te bouwen in het plafond zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Zo kunt uzelf bepalen in hoeverre u de verlichting wilt laten opvallen.

6. Een strak plafond

In een strak interieur mag een strak plafond niet ontbreken. Wanneer u een oud of beschadigd plafond heeft, dan doet dit afbreuk aan de strakke uitstraling. Hier zijn diverse mogelijkheden voor. U kunt proberen uw plafond heel strak te schilderen, maar een spanplafond is ook een optie. Hierbij wordt een kunststofdoek strak tegen het plafond gehangen. Dit doek is verkrijgbaar in talloze kleuren en zelfs met motieven. Het spanplafonddoek wordt op maat gemaakt, zodat u nooit naden zult zien. Hiermee is een plafond uitermate strak te krijgen. Er bestaan ook spanplafonds in PVC. Om deze te bevestigen wordt de ruimte eerst opgewarmd en nadien trekt het zichzelf goed aan.

7. Zorg voor een warme toets

Strakke interieurs hebben wel eens het imago als kil en afstandelijk te zijn. Dit kunt u voorkomen door toch een warme toets aan te brengen. Doe dit op dusdanige wijze dat het niet storend is en de strakke uitstraling behouden blijft. Zorg bijvoorbeeld voor woonaccessoires met natuurlijke materialen, zoals bamboe, hout of jute. Een mooie plant kan ook wonderen doen voor een interieur en gebruik geurkaarsen voor nog meer gezelligheid.

8. Strakke uitstraling voor raamdecoratie

Ook de ramen moeten voorzien worden van strakke raamdecoratie. Er zijn hier diverse mogelijkheden voor, zoals een rolgordijn, plissé gordijnen of lamellen. Helemaal hip en zeer strak zijn shutters. Zorg ervoor dat de raamdecoratie dekkende kleuren heeft, zodat u zomers niet nog eens zonwering moet gebruiken. De raamdecoratie dient dan als zonwering.

9. Zet uw plannen in een plattegrond

U kunt wel plannen hebben voor een strak interieur, in de praktijk blijkt dit vaak tegen te vallen. Vooral in grote ruimtes, zal het soms een onsamenhangend geheel worden van meubels en accessoires. Het loont zeker als u een plattegrond maakt en hierop alles intekent. Zo kunt u veel beter een strak geheel ontwerpen. Maakt u uw plattegrond digitaal, dan is het vaak mogelijk om van te voren een 3D ontwerp te bekijken. Zo kunt u zien hoe uw interieur er uiteindelijk uit komt te zien.

10. Strakke verwarming

Veel woningen worden verwarmd met een centraal verwarmingssysteem. Dit heeft als nadeel dat u te maken heeft met vaak ontsierende en lelijke radiatoren. Radiatoren zijn zeker een storend element in strakke interieurs. Overweeg daarom om uw oude en lelijke radiatoren te vervangen door strakke designradiatoren. Dit heeft als voordeel dat deze radiotoren meestal veel platter zijn en u ook nog extra ruimte creëert. U kan ook opteren om convectoren te plaatsen in de grond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.