Tuinplanten en andere manieren om je tuin tot een fijne plek te maken

We gaan nu de winter weer in, dus aan je lentetuin kun je nu niet werken. Tenminste, niet letterlijk. Wat je wel kan doen is plannen maken voor de lente, zodat je dan een heerlijke plek maakt van je tuin! Door er nu al mee bezig te zijn heb je voldoende tijd om na te denken en te visualiseren. Je weet wat je wilt en wat je niet wilt. Maar hoe maak je zo’n plan?

Voor welke stijl ga je?

Bedenk eerst in welke stijl je je tuin wilt hebben. Ga je voor een Aziatisch tintje of liever een boho tintje? En hou je van een rustige sfeer of juist een chaotische sfeer? Deze vragen zijn heel bepalend voor je vervolgstappen. Dit zegt namelijk alles over welke planten je neer gaat zetten, welke tuinmeubels je zoekt en welke accessoires er in ieder geval niét in zullen komen. Het is goed hierover na te denken, voordat je straks een tuin klaar hebt waar je niet helemaal tevreden over bent.

Mocht je het lastig vinden om nu al in thema’s te denken, zorg dan dat je een neutrale basis maakt waar je later nog van alles aan kan aanpassen. Zo ga je nu niet gelijk al een richting op, maar kijk je even hoe de tuin zich in het voorjaar gaat vormen.

Maak een tekening

En dan hoef je heus niet een uitgebreide tekening te maken waarop alles helemaal is uitgemeten. Het is juist fijn om een globaal overzicht te maken zodat je ziet of je de ruimte optimaal benut. Want dromen hebben we allemaal, maar je moet wel reëel zijn en kijken naar de mogelijkheden in je tuin.

Oriënteer je alvast

Al kun je nog niet aan de slag in de tuin, oriënteer je wel vast op planten, bijvoorbeeld bij Plant en Grow. Je kunt allerlei tierelantijnen neerzetten in de tuin, maar meestal komt het toch echt neer op de tuinplanten die je er neerzet. Wat vind je mooi? Wat heeft veel of weinig onderhoud nodig? En, nog belangrijker, hoeveel tijd wil ikzelf besteden aan het onderhoud van mijn tuin?

Maak een planning

Aan de hand van de ideeën die je geschetst hebt, kun je alvast een globale planning maken. Dit is vooral belangrijk om op tijd klaar te zijn. Maar nog veel belangrijker, het geeft zicht op welke tuinplanten je wanneer kunt planten. Je kunt niet op elk moment een plant die je zelf hebt uitgekozen neerzetten in de tuin. Sommige planten doen het goed vanaf de lente, als de grond nog koud is. Terwijl een andere plant er meer baat bij heeft als ie in warmere grond gestopt wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.