5 Schoentips om je voor te bereiden op de winter

Ook al wil je het misschien nog niet horen, maar vanaf volgende maand is er een grote kans dat het steeds kouder begint te worden. En dan is de winter weer hier voor je het weet. Ik snap dat je hier niet heel blij van wordt, maar het is wel verstandig soms op tijd te gaan kijken naar bepaalde inkopen voor deze tijd. Als je hier namelijk pas later naar kijkt, zijn alle producten een stuk duurder dan dat ze nu zijn! In deze blogpost ga ik me richten op schoenen: welke soorten schoenen moet je in de winter dragen? Met zo veel verschillende keuzemogelijkheden kan het moeilijk zijn een keuze te maken, maar ik ben hier om te helpen!

1. Winterboots

Winterlaarzen zijn beslist de populairste soort winterschoenen. Wat winterlaarzen allemaal gemeen hebben is dat ze waterdicht zijn om je droog te houden tijdens winterse sneeuw- en regenstormen, en ook geïsoleerd met wol of bont om je lichaamstemperatuur op peil te houden terwijl je langere tijd buiten staat. Mocht je de grote nou wat te warm vinden, kan je ook kijken naar leren enkellaarsjes.

Ik zou aanraden te gaan voor winterlaarzen van echt leer, dat zal de meest duurzame, ademende, en stijlvolle optie zijn die er is. Ga je voor winterlaarzen van kunstleer, let er dan op dat het 100% kunstmatig materiaal is – alles wat minder is dan dat presteert misschien niet goed in winterse omstandigheden.

Het is het beste als winterlaarzen een dubbele functie kunnen vervullen als wandel- of werklaarzen, want winterlaarzen zijn niet ontworpen voor de meeste wintersporten.

2. Winterschoenen

Winterschoenen lijken op winterlaarzen, maar zijn niet van leer gemaakt. Ze kunnen van bijna elk ander materiaal gemaakt zijn – door de mens gemaakte materialen zoals rubber of plastic, natuurlijke materialen zoals wol of bont, of een combinatie van natuurlijke en door de mens gemaakte materialen. Er is ook de mogelijkheid dat winterschoenen waterdicht of waterafstotend zijn in plaats van volledig waterdicht, wat helpt om ze lichter van gewicht te maken dan winterlaarzen. Hoe dikker de isolatie van winterschoenen, hoe meer ze zullen wegen; ze kunnen echter je voeten beter warm houden als je tijdens winterse weersomstandigheden langere tijd buiten staat. Als je van plan bent met winterschoenen sokloos te gaan (of winterschoenen met dunne sokken te dragen), is het aan te raden te kiezen voor winterschoenen die eerder van waterafstotend dan van waterdicht materiaal gemaakt zijn.

Winterschoenen zijn het mooist als ze gemakkelijk aan en uit kunnen glijden zonder sluitingen (zoals veters of ritsen). Dit maakt winterschoenen tot de meest handige optie in de winter, maar betekent ook dat ze misschien niet zo duurzaam, ademend en warm zijn als winterlaarzen.

3. Winter sandalen

Sandalen zijn waarschijnlijk de minst populaire keuze in de winter, omdat ze niet veel bescherming bieden tegen de kou. Er is echter een reden waarom mensen thuis sokken bij hun sandalen dragen: omdat sandalen ontworpen zijn om binnenshuis gedragen te worden! Pantoffels hebben weinig of geen isolatie, dus ze zullen het niet goed doen in winters weer. Als je ‘s winters dan toch buiten sandalen gaat dragen (please don’t, maar goed) is het het beste als ze een antislip rubberen zool hebben; dit geeft winterpantoffels wat grip op winterse stoepen en voorkomt dat ze nat worden van gesmolten sneeuw en ijs.

4. Wintersokken

Als je voeten koud zijn of vochtig/nat aanvoelen, kan het probleem bij je wintersokken liggen! In de winter zijn we meestal geneigd wollen sokken te dragen, omdat wol onze voeten warm kan houden, zelfs als ze met water verzadigd zijn (zoals zweet) – in tegenstelling tot katoen, dat langer nat blijft en meer warmte aan ons lichaam laat ontsnappen.

Een goed paar wintersokken moet je warmte en isolatie geven, en tegelijk vocht van je voeten afvoeren. Dit betekent dat wintersokken het beste zijn als ze een hoog percentage wol of synthetische vezels bevatten – vermijd wintersokken van 100% katoen, want die absorberen water en blijven langer nat.

Als je winterlaarzen met wintersokken gaat dragen, raad ik je aan winterlaarzen te zoeken die aan de binnenkant van het bovenwerk van de schoen (het deel dat boven de zool zit) materiaal hebben dat een binnenvoering heeft die rechtstreeks aan de buitenkant van de schoen bevestigd is; dit is beter dan winterlaarzen die alleen waterdichte stukken tussen de buitenstoffen en de binnenvoering hebben, omdat het je voeten beter isoleert als je wintersokken draagt, omdat er geen lucht tussen je voet en het bovenwerk van de laars zit.

5. Voeringen voor winterlaarzen

Een andere optie als je winterlaarzen gaat dragen maar je voeten toch koud aanvoelen zijn winterlaarsvoeringen. Dit zijn meestal kleine buisjes van polyester of een andere synthetische stof die gemakkelijk in winterlaarzen en om je wintersokken glijden. De bedoeling van winterlaarsvoeringen is om isolatie te bieden tussen je voet en de buitenkant van winterlaarzen, wat betekent dat ze het beste werken met winterlaarzen waarvan de buitenbekleding een waterdicht membraan heeft tussen de binnenvoering en de buitenbekleding; hierdoor passen winterlaarsvoeringen in winterlaarzen zonder luchtspleten, wat helpt om meer warmte in winterlaarzen op te vangen voor een betere isolatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.