5 soorten lampen en waar je op moet letten bij het kopen

Tegenwoordig bestaan er erg veel verschillende soorten lampen. Er bestaan bijvoorbeeld slimme lampen, die je kunt besturen met je smartphone. En er bestaan zonnelampen die door zonne energie worden aangedreven, en dus bijdragen aan een klimaatneutraal Nederland.

In dit artikel lees je over de verschillende soorten, waar ze goed voor zijn, en waar jij op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe lamp.

Wat voor soorten lampen zijn er?

1. Solar lampen

Solar lampen werken op zonne-energie. Ze hebben een zonnecel in de lamp, die zonne-energie opslaat. De lampen werken op dit energie-opslag. Het is dus niet nodig om een aparte batterij aan te schaffen. Deze lampen worden vaak aan woonboten toegepast.

2. LED lampen

LED lampen zijn nieuwe lampen. Het maakt niet uit of je een LED lamp op je woonboot of in je huis aanschaft, tenzij je een oude lamp hebt dus. LED lampen zijn duurzaam en lichtvervuilend. LED lampen worden steeds meer in het huis toegepast.

3. HPS lampen

HPS lampen zijn oude lampen. Je zult ze niet veel tegenkomen als je in een nieuw huis woont. HPS lampen worden ook wel HPS lampen genoemd. Deze lampen worden nog steeds verkocht, maar niet veel. HPS lampen zijn duurzaam en lichtvervuilend.

4. Compact fluorescent lampen

Compact fluorescent lampen zijn oude bekenden. Vroeger werden ze ook wel halogeen lampen genoemd. Compacte lampen hebben een andere vorm dan conventionele gloeilampen en een grotere diameter. Ze zijn dus ook niet te vervangen door een gloeilamp die je thuis in een gewone gloeilampenbak hebt liggen. De lampen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, vormen (spiraal, tube) en in een aantal wattages.

Compacte lampen worden vaak gebruikt in plaats van gloeilampen. Ze hebben een langere levensduur dan een gloeilamp en verbruiken veel minder stroom en energie.

5. Slime lampen

Een slimme lamp is een lamp die je kunt besturen met je smartphone. Een slimme lamp kan bijvoorbeeld op je slaapkamer of in de keuken zijn en via een app kan je de lamp dimmen of uitschakelen.

Er zijn slimme lampen die je met een bepaalde functie kunt besturen, zoals de Philips Hue gootsteenlamp. Deze lamp geeft bijvoorbeeld een licht dat op de kleur van je keukenwanden lijkt. De Philips Hue gootsteenlamp is door Philips zelfs voorzien van een spraakbesturing. Zo kun je bijvoorbeeld commando’s geven aan de lamp door de lamp te benoemen en daarna de lamp te activeren door erop te praten.

Waar je op moet letten bij het kopen van een lamp

Een lamp is een efficiënt hulpmiddel om een ruimte te verlichten. Ze worden veelal gebruikt als steun voor een tafel, bureau of meubelstuk. Naast het verlichten van een ruimte kunnen ze ook als decoratie fungeren. Bij het kopen van een lamp is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt. De keuze die je maakt hangt af van je eigen woonomgeving en van je wensen.

Decoratie

Het belangrijkste als je een lamp wil is hoe die eruit ziet. Je hebt grofweg twee soorten lampen: lampen voor de sier of gezelligheid en lampen om het licht te maken.

Voor een sfeerlamp maken de kleur en intensiteit, naast het uiterlijk van de lamp zelf, erg veel uit.

Intensiteit

De intensiteit van de lamp hangt af van de gebruikte lamp. Bij een tafellamp zijn deze kosten achteraf ook nog eens afhankelijk van het aantal lichtpunten. De kosten van de lamp zelf zijn bij een tafellamp meestal een stuk hoger. Daarom is het belangrijk dat je vooraf een lamp kiest met de juiste verlichting voor je woonkamer, zoals een tafellamp of een booglamp.

Kosten voor een lamp

De kosten voor een lamp kun je zo samenvatten: het materiaal, het formaat van de lamp en de kosten voor het verlichten van de ruimte. Je kunt een lamp kopen in verschillende formaten, waardoor je de kosten per stuk bepaalt.

Verlichting Kosten

Als je een lamp koopt met verlichting, moet je bedenken dat het verlichten meer kost dan de lamp zelf. Bij het kopen van een lamp zijn de verschillende verlichting soorten per stuk verschillend. Denk hierbij aan LED-, fluorescerend-, en draadloze verlichting.

Ten slotte

Lampen Tegenwoordig zijn erg indrukwekkend en kunnen veel meer dan vroeger.

Toch zijn de overwegingen in beginsel nog hetzelfde als vroeger: Hoe duur kost een lamp Hoeveel licht krijg je hiervoor En wat voor extra functionaliteiten heeft de lamp

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen bij het vinden van een nieuwe soort lamp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.