Tips voor veilig bakfietsen

Het leger aan bakfietsen op de Nederlandse openbare weg is groeiende en dat vraagt eigenlijk om nieuwe verkeersregels. Opeens is onze fiets een stuk breder en langer en zit er niet zelden een groepje uitgelaten kinderen in. Het is natuurlijk goed dat je voor kleine ritjes, zoals naar de kinderopvang of school, de auto niet meer pakt. Maar let wel op: Het fietsen met een bakfiets is wel wat anders dan met een gewone fiets. Hieronder wat tips hoe je veilig met de bakfiets op pad gaat.  

Verzekering voor de veiligheid

Niemand spreekt graag zijn verzekering aan omdat hij onvoorzichtig is in het verkeer en schade heeft veroorzaakt. Toch zijn er veel mensen die een bakfiets aanschaffen en er vervolgens gedachteloos mee rijden alsof het een gewone opoefiets is. Het niet geringe verschil in breedte en lengte wordt dan vaak onderschat, met de nodige ongelukjes tot gevolg. Ja, het zijn handige en milieuvriendelijke dingen en nog hip ook. In veel gevallen maakt een bakfiets een auto overbodig. En dat betekent ook geen maandelijkse kosten voor een autoverzekering. Maar een bakfietsverzekering is wel aan te raden. Zowel voor ongelukjes als tegen diefstal. En woon je in de stad en kun je alles wel af met de bakfiets, dan ben je goedkoper uit dan met de auto. Want zelfs de goedkoopste wa-verzekering voor een auto is véél duurder dan een bakfietsverzekering. 

Even verderop parkeren is veilig en voorkomt irritaties 

Tot zover de papierwinkel. Als je boodschappen doet, denk dan aan de veiligheid van jezelf en andere supermarktbezoekers. Parkeer bijvoorbeeld niet voor nooddeuren, de brandweer is hier niet blij mee. Waar een gewone fiets wel omgeduwd kan worden, kan een bakfiets echt de boel blokkeren. En ook al staan er honderden gewone fietsen kriskras verspreid rondom de ingang, jouw bakfiets neemt veel meer ruimte in beslag. Op het gebied van veiligheid geef je het goede voorbeeld door hem wat verderop te stallen. Zo voorkom je irritaties een stigma voor bakfietsers. Er wordt op internet veel geschreven over ergernissen, ook op deze site. En zo zijn er ook complete artikelen over die irritante bakfietsen. Daar wil je geen extra munitie voor aan bijdragen. 

Ook in het verkeer ben je geen ‘normale’ fietser 

De meeste fietspaden zijn nog niet zo breed dat je makkelijk kunt inhalen (of ingehaald kunt worden). En de voorkant van je bakfiets dient niet als een soort voelspriet om vanuit zijstraatjes te checken of er een auto aankomt. Meestal is het voorste punt van je voertuig zo’n anderhalve meter verwijderd van je ogen, dus is het onmogelijk om om de hoek te kijken. Er zit niks anders op, zeker met kinderen voorin, om flink vaart te minderen bij elk kruispunt, en eventueel zelfs af te stappen. Gedraag je dus eerder als een automobilist dan als een gewone fietser. Tot slot: bellen en appen kan ook als iedereen veilig op de plaats van bestemming is aangekomen. Met je telefoon spelen is op elke fiets dan ook trouwens sowieso verboden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.