Alles wat je moet weten over Espresso

Espresso is een manier om een kop koffie te maken die klein van formaat is, maar zeer smaakvol is. Het wordt gemaakt door heet water met hoge druk en snelheid door koffiemallen te persen. Daarom is voor het maken van een espresso een gespecialiseerde machine nodig. Maar wat maakt een espresso zo heerlijk?

Roosteren

Koffiebonen worden geplukt als ze lichtgroen zijn en niet geschikt zijn voor koffiezetten. Om hun beste eigenschappen naar voren te brengen, moeten ze worden geroosterd.

Espressobonen worden tot zeer donker gebrand om hun vermogen te vergroten om de hoge druk te weerstaan die wordt gebruikt bij het koffiezetten. Een donkere branding heeft ook een substantieel lichaam en een milde zuurtegraad, waardoor het ideaal is om te nippen met melk.

Lichtere brandingen zijn vooral geschikt voor overvloeiingen, die de helderdere, fruitigere kenmerken van de koffie naar buiten brengen. Maar het komt allemaal neer op persoonlijke keuzes. Dus ga er heen en probeer een paar andere bonen uit!

Methode voor het brouwen

Het koffiezetten van espresso onderscheidt het echt. Andere koffiezettechnieken duren langer omdat ze afhankelijk zijn van het geleidelijk filteren van heet water door je koffiemallen. Dit betekent dat je een paar minuten moet wachten voordat je jij handen op hete koffie kunt krijgen.

De espresso machine brengt water onder druk en blaast water dat bijna kookt door taarten van fijngemalen koffiebonen. Deze methode om espresso te maken produceert een genuanceerde, geurige en cafeïnerijke kop koffie in minder dan dertig seconden.

Natuurlijk heb je geen fancy machine nodig. Het maakt de voorbereiding eenvoudiger en nauwkeuriger. Er is dus geen reden om zonder espresso machine geen espresso te maken. Houd er gewoon rekening mee dat het meer werk voor je met zich meebrengt!

Ondanks de variaties tussen koffie- en espressobrouwtechnieken hebben ze één cruciale gelijkenis: De temperatuur van het koffiezetten. Alle koffie moet worden gezet op een temperatuur tussen 90 en 110 graden Celsius. Elke lagere en smaakextractie neemt af, wat resulteert in een onaangename drank. Maar hoe hoger en hoe hoger de extractie, hoe minder zorgen je maakt, omdat je koffie of espresso waarschijnlijk verbrand zou worden.

Druk

De hendel op een espresso machine dient als contactschakelaar voor pure koffiemagie. Hoge druk is niet alleen essentieel voor snel koffiezetten; het helpt ook bij de ontwikkeling van crema en de verspreiding van rijke koffieoliën in het uiteindelijke espresso-shot.

Gefilterde koffie gebruikt zwaartekracht om water door gemalen koffie te laten stromen om een smakelijk kopje koffie te maken. Veel espresso machines zijn ingesteld op negen repen, wat ongeveer 91400 kilogram per vierkante meter is. Om dat bedrag in de context te plaatsen, zou je meer dan 100 meter diep in de oceaan moeten duiken om de ideale espressodruk te krijgen.

Slijpen

Espresso is de meest vergevingsgezinde techniek om koffie te zetten. Er is veel wetenschap bij betrokken: Je werkt onder extreem hoge druk en met een tijdsbeperking van ongeveer 30 seconden. Binnen deze parameters zullen zelfs kleine aanpassingen een grote invloed hebben op je beker.

Een te fijne maling leidt tot bittere, te veel geëxtraheerde espresso, terwijl grove gemalen koffie een onaangename, te weinig uitgezogen kop oplevert. De espresso machine moet fijn zijn, tussen bloem en tafelzout. Overvloeiingen hebben vaak een grovere korrelgrootte. Omdat de maling zo belangrijk is, is een fatsoenlijke molen nodig voor een goede espresso.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.