Waarom zou je kiezen voor LED lampen?

Dit artikel gaat over led lampen. We hebben al lange tijd de gloeilamp. Met de tijd kwamen daar de TL-buis en de halogeenlamp bij. Vervolgens kregen we de spaarlampen als vervanging van de gloeilampen. En nu dan de ledlamp. Wat is een led? Wat zijn de voor- en nadelen van dergelijke lampen? We geven hier antwoorden op die en andere vragen.

Wat is een led

LED is van oorsprong een afkorting van light emitting diode. Maar het woord led is zo ingeburgerd geraakt, dat het niet meer als afkorting wordt gebruikt. De technologie die voor een led wordt gebruikt, is tamelijk oud. Het is een kleine elektronische component die stroom slechts in een richting doorlaat. Elektronisch betekent onder meer dat je een led niet rechtstreeks op het lichtnet kan aansluiten. Er is een transformator nodig om de netspanning te verlagen. Relevant voor dit artikel is, dat er een type diode bestaat die licht uitzendt als er stroom doorheen gaat. Leds werden al veel als indicatorlampjes gebruikt, zoals in audioversterkers om aan te duiden dat het apparaat aanstaat. Wat er is veranderd, is dat de lichtopbrengst door een recente uitvinding behoorlijk is toegenomen. Daardoor zijn ze geschikt geworden voor toepassing in lampen. Desalniettemin zijn meerdere leds nodig voor een lamp. Op ledstrips kan je goed zien dat diverse leds aaneen worden geregen.

Voordelen van ledlampen

In vergelijking met de traditionele gloeilamp heeft de ledlamp onder meer de volgende voordelen:

  • Is veel zuiniger.
  • Gaat zeer lang mee.
  • Wordt minder warm.
  • Keuze tussen diverse kleuren licht.
  • Bevatten geen gevaarlijke stoffen.
  • Er zijn waterdichte versies.
  • Voor een lamp worden meerdere leds gebruikt. Het uitvallen van een daarvan, heeft daarom een gering effect.

Nadelen

Heeft een ledlamp ook nadelen? Die zijn:

  • Duur in aanschaf. De extra investering verdien je echter ruim terug. We geven in de volgende paragraaf een berekening.
  • Ze worden niet zo warm als gloeilampen, maar aan de andere kant kunnen ze slecht tegen warmte. De warmte die een lamp genereert, moet die wel kwijt kunnen.
  • Ze werken niet met gewone dimmers. Er bestaan echter dimmers die wel met ledlampen functioneren.

Verbruik en duurzaamheid

In de tijd dat de aandacht voor duurzaamheid toeneemt, zijn het lage energieverbruik en de lange levensduur welkome eigenschappen van led lampen. Een berekening op de achterkant van een sigarendoos leert, dat je gemiddeld van ledlampen de extra investering in zo’n 2.000 branduren terugverdient. Als je dus een ledlamp dagelijks zo’n vier uren laat branden, dan verdien je de extra investering in 500 dagen terug. Zo’n anderhalf jaar. De levensduur van een ledlamp is een veelvoud daarvan. Ze gaan maar heel langzaam achteruit in kwaliteit, omdat ze niet heet worden. Pas na zo’n 20.000 a 30.000 branduren zijn ze aan vervanging toe. Gemiddeld 8 branduren per dag komen neer op ongeveer 3.000 uren per jaar. Ze gaan dus tenminste 7 jaren mee! Met andere woorden, een vervanging van gloei- door ledlampen is een goede investering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.