Hoe kies ik een radiator voor in mijn huis?

Het is een meubel waar je bijna nooit over nadenkt, maar toch elke dag tegen aankijkt; een radiator! Bijna in elk huis in Nederland vind je ze wel, ze houden je huis lekker warm en zijn onmisbaar in de winter. Ze zijn alleen niet echt mooi om naar te kijken. Tegenwoordig is het aanbod radiatoren erg groot en zitten er ook veel mooie exemplaren tussen, kijk hier maar eens!

Verschillende soorten radiatoren

Er zijn erg veel verschillende radiatoren zoals horizontale-, verticale-, design-, elektrische- en badkamerradiatoren. Er bestaat zelfs plintverwarming! De horizontale radiator is de meest populaire en is in de meeste huizen te vinden. Verticale radiatoren bestaan tegenwoordig ook en hier is steeds meer vraag naar. Het merk Zehnder radiatoren heeft een mooi aanbod van verticale radiatoren met een mooi uiterlijk. Deze verticale radiatoren zijn ook ideaal voor op plekken in huis waar geen ruimte is voor een ‘normale’ horizontale verwarming. Doordat de verticale radiator erg lang is verwarmt hij de ruimte bijna net zo goed als de horizontale verwarming.

Badkamerradiatoren

Wie wil er nou een koude badkamer? Als je gaat douchen is het erg belangrijk dat de badkamer ook lekker warm is. Er zijn verschillende soorten badkamerradiatoren, de meeste hiervan zijn verticaal. Dit is niet voor niets; je kunt hier namelijk je handdoeken en je kleding over hangen, zodat deze ook lekker warm worden en blijven. Als je dan gaat afdrogen en je kleding aantrekt, blijf je na een warme douche lekker op temperatuur. Er bestaan ook veel designradiatoren voor in de badkamer. Deze hebben een mooie en luxe uitstraling en zijn erg handig om je handdoeken en kleding overheen te hangen.

Welke radiator verwarmt het best?

Leuk, zo’n designradiator, maar uiteindelijk koop je een verwarming om je huis te verwarmen! Welke soort radiator verwarmt nou eigenlijk het best en waarom? De hoeveelheid warmte wat een radiator afgeeft wordt bepaald door het type radiator, de oppervlakte van de radiator en natuurlijk het soort radiator.

Type radiator

Het type radiator bestaat uit twee getallen die aangeven hoeveel panelen en convectoren de radiator heeft. Het eerste cijfer geeft aan hoeveel panelen de radiator heeft en het tweede cijfer geeft aan hoeveel convectoren de radiator heeft. Des te meer panelen en convectoren, des te meer vermogen de radiator heeft en dus meer warmte af kan geven. Heeft de radiator nummer 22 dan heeft het dus 2 panelen en 2 convectoren. Is het nummer 20? Dan heeft het 2 panelen en geen convectoren.

De oppervlakte van de radiator

Hoe groter de oppervlakte van de radiator is, hoe meer warmte hij afgeeft. Dit is eigenlijk makkelijk te begrijpen, want als de oppervlakte van de radiator groter is past er ook meer water in de radiator. Daarom heb je voor grotere ruimtes zoals de woonkamer ook grotere radiatoren nodig. En je hebt maar een kleintje nodig om het toilet lekker warm te houden.

De warmste soort radiator

Eerder werd al uitgelegd dat er verschillende soorten radiatoren bestaan, zoals horizontale-, verticale- en designradiatoren. De ‘normale’ horizontale radiatoren geven vaak de meeste warmte af per oppervlakte. Verticale- en designradiatoren zijn daarentegen vaak weer mooier en soms ook praktischer tijdens het plaatsen.

Hoe kies ik mijn nieuwe radiator uit?

Nu jij zo’n beetje alles over radiatoren weet, is het tijd om er een uit te zoeken. Waar moet je op letten tijdens het aanschaffen van een radiator? Bepaal van tevoren goed je budget, zodat je er uiteindelijk niet een koopt die jouw budget overschrijdt. Aan welke eigenschappen moet jouw nieuwe radiator voldoen? Ten eerste is het belangrijk dat je weet waarvoor je hem gaat gebruiken. Ga je de radiator gebruiken voor een grote ruimte en heb je echt veel warmte nodig? Dan zou ik voor de horizontale versie gaan en daarbij ook goed kijken naar een radiator type met veel panelen en convectoren. Wil jij liever een mooie radiator voor het oog en is hij bedoelt voor een kleinere ruimte? Dan kun je kijken naar een mooie verticale radiator of bijvoorbeeld een luxe designradiator voor in de badkamer.

Na het lezen van dit artikel weet jij waar je op moet letten tijdens het aanschaffen van een nieuwe radiator en kun jij lekker gaan shoppen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.