Alles wat je wil weten over buitenkleden!

Met de zomermaanden in aantocht is het tijd om de tuin aan te pakken, en wat is er nou leuker dan een gezellige en functionele buitenruimte? Buitenkleden hebben karakter en kunnen tuinmeubelen samenvoegen tot een modieus en kleurig geheel. Ze zijn net zo leuk om te kopen als een binnenkleed en verkrijgbaar in allerlei aantrekkelijke en handige varianten. Buitenkleden zijn gemaakt van materialen en technieken die opgewassen zijn tegen verschillende weersomstandigheden en hoeven niet veel te kosten. In dit artikel lees je alles dat je moet weten wanneer je een buitenkleed gaat aanschaffen.

Hoe kies je het juiste buitenkleed?

Voordat je naar de winkel gaat om een buitenkleed uit te kiezen, moet je bedenken welke vorm en formaat deze moet zijn. Koop een kleed dat de ruimte in je tuin accentueert en dat groot genoeg is zodat alle poten van je tuinmeubelen er op passen.

Waarom is een buitenkleed anders dan een binnenkleed?

In tegenstelling tot een binnenkleed is het buitenkleed gemaakt van materialen en technieken die bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Een binnenkleed mag je nooit buiten gebruiken omdat de materialen van een binnenkleed zich niet goed houden in het buitenklimaat.
Vaak zijn buitenkleden gemaakt van plantaardige of synthetische materialen.

Buitenkleden van plantaardige materialen

Duurzame buitenkleden zijn vaak gemaakt van plantaardige materialen zoals hennep, jute, sisal of zeegras. Jute kleden dienen echter altijd op een overdekte patio of veranda geplaatst te worden omdat jute vatbaar is voor schimmels.

Buitenkleden van synthetische materialen

Buitenkleden van synthetische materialen zoals polypropyleen en polyester zijn vaak een stuk goedkoper dan buitenkleden die gemaakt zijn van plantaardige materialen. Daarbij zijn synthetische buitenkleden vlekbestendig, Uv-bestendig en verkrijgbaar in veel verschillende levendige patronen en kleuren. Synthetische kleden drogen snel op en zijn het minst vatbaar voor vochtproblemen zoals schimmel en meeldauw.

Hoe onderhoud je een buitenkleed?

Buitenkleden vereisen niet veel onderhoud, maar enige zorg voor je buitenkleed garandeert wel een langere levensduur.

Slijtage voorkomen

Vloermatten zijn een essentiële aankoop wanneer je een kleed gaat kopen, voor zowel buiten als binnen. Het gebruik van vloermatten kan de levensduur van je kleed met jaren verlengen. Gebruik vloermatten onder het kleed om wegglijden en slijtage te voorkomen. Daarbij kunnen vloerkleedkussens ook enige slijtage van je buitenkleed voorkomen.

Reiniging

Houd je buitenkleed altijd goed schoon met de stofzuiger en reinig het kleed gelijk wanneer er op gemorst is. Heb je een bladblazer in huis? Deze kan heel handig zijn om vuil en ander tuinafval van het kleed te blazen. Controleer altijd eerst het label van het tapijt met de reinigingsinstructies. Meestal is een oplossing van water met afwasmiddel voldoende om vlekken te verwijderen. Daarbij kunnen de meeste buitenkleden in de wasmachine of kunnen afgespoeld worden met een tuinslang. Na het wassen hang je het kleed op in de zon. Leg het kleed pas terug als beide zijden helemaal droog zijn.

Opbergen

Berg je buitenkleed op in de winter wanneer het gaat sneeuwen of vriezen. Rol het kleed daarbij op met de onderkant naar buiten gericht. Je kan het kleed in plastic wikkelen om te voorkomen dat er ongedierte in gaat kruipen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.