Alles wat jij moet weten over je kopje koffie!

Voor miljoenen mensen is een kopje koffie een essentiële ochtendtraditie die het begin van hun dag goed kan maken. Meestal gaat het zelfs automatisch en maken velen het drankje nog op de automatische piloot. Of het nou een americano, latte macchiato of cappuccino is, achter elk slokje koffie zit een fascinerend verhaal.

Wat is koffie precies?

Het drankje koffie komt van bessen die worden geoogst van verschillende “coffea” planten. Deze planten zijn van oorsprong Afrikaans aangezien de planten in tropische sferen moeten groeien. Koffiebomen worden kort gesnoeid om hun energie te sparen en het helpen bij het oogsten. Elke boom is bedekt met groene, wasachtige bladeren die in paren tegenover elkaar groeien. Langs deze takken groeien koffiebessen waarvan we uiteindelijk de bonen vergaren.

Koffie is een van de drie meest populaire dranken ter wereld (naast water en thee). Ook zijn de koffiebonen een van de meest winstgevende internationale grondstoffen. Hoewel koffie de basis vormt voor eindeloze soorten dranken, wordt de populariteit vooral toegeschreven aan het “opwekkende” effect. Dit effect wordt vooral geproduceerd door de cafeïne en alkaloïde die er in de koffie zit.

Wat is de perfecte verpakking voor koffie?

Een effectieve verpakking voorkomt dat er lucht en vocht bij de koffie komt. Dit is vooral belangrijk voor gemalen koffie aangezien het snel zijn aromatische eigenschappen verliest. Het is dan ook belangrijk om je koffie afgesloten te bewaren.
Aan het begin van de 21e eeuw reageerden de fabrikanten dan ook op deze wens en maakten systemen waarin je 1 kopje koffie kon zetten met een apparaat. Daarom werden er ook kleinere wegwerpverpakkingen geproduceerd waardoor je elke keer 1 verpakking moest openen per kopje. Dit is in veel gevallen niet meer zo, maar het is wel een grappig feitje!

Manieren om koffie te zetten

Er zijn allemaal verschillende manieren om koffie te zetten. Zo is er een filter- of ook wel druppelmethode, warbij heet water langzaam door de koffie wordt gefilterd en in een bakje druppelt. Hier wordt het niet gerecirculeerd.
In een espresso machine wordt gekookt water onder druk door de fijngemalen koffie gedwongen. Dit wordt ook vaak zo gedaan bij 1 kopjes koffiezetapparaat. Naast deze apparaten heb je ook een aantal manieren waarop koffie wordt gemaakt. Op Koffiecentrale.nl vind je alle benodigdheden voor het
Als u interesse heeft in het aanschaffen van een goed apparaat kunt u altijd even op deze website kijken.

Is koffie nou eigenlijk wel gezond?

Het drinken van koffie wordt ook wel in verband gebracht met allerlei voordelen voor de gezondheid. Dit is echter wel onder de voorwaarde dat de consument een matige inname heeft. Dit wordt ook wel gezien als drie of vier kopjes per dag. Deze inname kan gekoppeld worden met een verminderd risico op diabetes type 2, leverkanker en hart- en vaatziekten. Hiernaast kan een gemiddelde koffieconsumptie ook bijdragen aan een langere leeftijdsduur!
Dit klinkt natuurlijk allemaal heel goed maar wanneer de gemiddelde koffieconsumptie wordt overschreden kunnen er negatieve effecten ontstaan. Denk hierbij aan slaapstoornissen, angststoornissen, een constant zenuwachtig gevoel en brandend maagzuur.

Geniet dan ook zeker van koffie, maar met mate!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.