Tips voor het kopen van je eerste huis

Wanneer je voor de eerste keer van plan bent om een huis te kopen, is dat zeker geen sinecure. Wanneer je je erin gaat verdiepen, dan kom je er al snel achter dat het kopen van een huis heel wat met zich meebrengt. Je moet je op alle fronten goed voorbereiden. Nu kun je in principe geheel zelfstandig een huis kopen, maar het is veel verstandiger om dat met een aankoopmakelaar te doen.

De makelaar

Natuurlijk zal je de aankoopmakelaar moeten betalen, maar dat geld zal hij uiteindelijk dubbel en dwars voor je terugverdienen. Een aankoopmakelaar weet precies waar hij op moet letten en hoe er onderhandeld moet worden. Wanneer je een aankoopmakelaar hebt gekozen, zal deze eerst met je gesprek gaan. Hij wil weten wat al je wensen zijn, zoals de inrichting van het huis, de ligging van de tuin, de omgeving waar je graag woont en zo zijn er nog veel meer zaken die aan bod zullen komen. Echter een van de belangrijkste zaken moet je zelf doen. Je moet kijken wat het bedrag is dat je voor je hypotheek kunt krijgen. Wanneer je dat bedrag weet, dan kan de aankoopmakelaar aan de slag gaan. Een aankoopmakelaar zal eerst kijken wat de WOZ-waarde van het huis is waar je graag zou willen wonen. Tijdens de bezichtiging zal de aankoopmakelaar letten op de staat van het onderhoud, het energielabel, de isolatie, geluidsoverlast, bouwtechnisch rapport enzovoort. Toch moet eerst bekeken worden wat de hoogte is van de hypotheek die je kunt krijgen. 

Het vaststellen van je hypotheek

De hypotheek is een belangrijk onderdeel bij het kopen van een huis. Voordat je met een aankoopmakelaar in zee gaat, heb je alles al geregeld en weet je wat het bedrag is dat je kunt krijgen. Dat is belangrijk voor de aankoopmakelaar.

Hoe ga je te werk als je een hypotheek wilt hebben?

Voor het vinden van je maximale hypotheek moet je weten wat je kunt betalen en hoeveel hypotheek je daadwerkelijk wilt hebben. Ook moet je je afvragen hoe je de hypotheek wil aflossen en hoelang je de rente wilt vastzetten. Wanneer je meerdere geldverstrekkers hebt gesproken, kun je ze onderling vergelijken en nagaan welke je het beste voorstel doet. Je moet ook kijken naar de risico’s die loopt tijdens de periode dat je de hypotheek hebt. Je kunt pas spreken dat je de beste hypotheek hebt, als je ook de beste verzekeringen hebt. Je moet nagaan of je een overlijdensrisicoverzekering wilt hebben en of een verzekering als je arbeidsongeschikt zou raken. Wat gebeurt er met je als je werkeloos wordt? Dat zijn allemaal vragen die je voor jezelf moet kunnen beantwoorden, voordat je een hypotheek afsluit. Omdat er veel onderwerpen met elkaar samenhangen bestaat de mogelijkheid dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In zo’n geval is het belangrijk dat je gebruik maakt van een onafhankelijke hypotheekadviseur. Ondanks dat je veel zelf zou kunnen regelen, loop je toch tegen bepaalde zaken op waarbij een hypotheekadviseur bijzonder nuttig is. Een hypotheek is namelijk niet alleen bepalend van je inkomen. Ook de rente en de rentevaste periode is belangrijk. Bij een rentevaste periode van 10 jaar kun je vaak het meeste lenen. Daarom moet je ook de hypotheekrente vergelijken tussen de verschillende hypotheekverstrekkers. De hypotheekadviseur zal ook kijken, als het je eerste hypotheek is die je gaat afsluiten, of je in aanmerking komt voor een Starters regeling. 

Wanneer je uiteindelijk weet wat je aan hypotheek kunt krijgen, kan de aankoopmakelaar aan de slag gaan. Wanneer hij een huis heeft gevonden en je wilt daar graag wonen, dan kan er een bezichtiging worden afgesproken. De aankoopmakelaar zal voor je onderhandelen als je de woning wilt hebben. Is het aankoopbedrag goed, dan zal de aankoopmakelaar alle papieren in orde maken. Hij zal je blijven begeleiden, totdat de zaken bij de notaris zijn afgehandeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.