Herken je dit? Je ligt ‘s nachts heerlijk te slapen in je lekkere warme bed, totdat je ineens een handje op je arm voelt. ,,Mama, ik heb in bed geplast,” zegt je kleine spruit tegen je. ,,Alweer?” wil je verzuchten, totdat je het gezichtje van je zoontje of dochtertje ziet. Nog half in de slaap, maar met tranen in de ogen omdat hij of zij zich schaamt voor wat er zojuist gebeurt is. Je stapt uit bed om je vervolgens te realiseren dat het schone beddengoed nog beneden in de droger ligt (en dan heb je nog geluk dat je het beddengoed gisteravond nog in de droger hebt gedaan!). Je trekt je kind de natte kleren uit, wast hem of haar, droogt af en trekt je kind een schone pyjama aan. Die mag zolang even jouw plekje in je eigen warme bed warmhouden, terwijl jij met ijskoude voeten naar beneden gaat met alle natte was in je armen. Die prop je snel in de wasmachine (dan is dat morgenochtend maar weer schoon) waarna je de droge was weer meeneemt naar boven. Ondertussen heb je het zelf ijskoud, maar in een rap tempo verschoon je het bed van je kleintje. Wanneer je terugkomt bij je eigen bed zie je dat je kleintje weer in slaap is gevallen. Je kijkt op de wekker. Nog twee uur voordat de wekker gaat. Je besluit naast je kleintje te gaan liggen en slaapt vervolgens nog twee uur onrustig verder.
Wanneer is bedplassen een probleem?
Ieder kind plast wel eens in bed, maar pas wanneer een kind vijf of zes is en langdurig meerdere malen per week in bed plast is er sprake van bedplassen. Dit kan erg vervelend zijn, in de eerste plaats voor het kind zelf, maar er is dan nog geen sprake van een probleem. Dit is pas het geval vanaf de leeftijd van 7 jaar. Gelukkig is er in de meeste gevallen iets aan te doen. Dit kost wel enige inspanning van de ouders en het kind. Een uiterste redmiddel is medicatie, maar daar wordt niet snel naar uitgeweken.
Plaswekkermethode tegen bedplassen
De plaswekkermethode is vooralsnog de meest effectieve wijze om kinderen te helpen van het bedplassen af te komen. Dit kun je zelf proberen door je kind ‘s nachts te wekken, maar de ervaring leert dat het daar vaak misgaat omdat dat niet het juiste moment is, bijvoorbeeld doordat je kind nog niet hoeft te plassen of omdat je zelf te laat bent. Wist je dat er ook methodes zijn waarbij het kind een onderbroekje met sensor draagt? Zodra de eerste druppeltjes worden waargenomen gaat er een seintje naar de ouders via een speciale app. En niet alleen dat, maar ook de knuffel die bij de methode hoort krijgt een seintje. Doordat deze geluid maakt wordt het kind vaak direct wakker, en vanuit een reflex stopt hij of zij dan met plassen. Papa of mama kan dan vervolgens met hem of haar naar het toilet waardoor de blaas op tijd geleegd wordt. Wat een uitvinding!