Je huis isoleren: Waar begin je mee?

Met de grote onzekerheid in de huidige energiemarkt gaan steeds meer mensen op zoek naar oplossingen om hun huis te isoleren en zo de energiekosten zo laag mogelijk te houden. Oplossingen zijn er genoeg. Welke maatregelen je ook neemt, ze zullen allemaal bijdragen aan een beter geïsoleerd huis en dus minder energiekosten, daarnaast is het ook beter voor het milieu. Hieronder bespreken we een aantal van de stappen waarmee je kunt beginnen om je huis te isoleren.

Buisisolatie

Het isoleren van verwarmingsbuizen is een snelle, goedkope en effectieve manier om meteen te beginnen met het isoleren van het huis. Het is onmogelijk en ook onnodig om alle buizen te voorzien van buisisolatie, maar elke meter die je mee kan pakken is meegenomen. Het advies met buisisolatie is om je te richten op buizen in onverwarmde ruimtes. Dit zijn vaak garages of bergingen en die warmte die daar vrij komt kan verder nergens gebruikt worden. Buisisolatie is een schuimrubberen bekleding die zelf makkelijk over de buizen aan te brengen is en die ook makkelijk zelf op maat te maken zijn. Dit isolatiemateriaal is daarnaast ook nog eens vrij goedkoop (€1,- tot €2,- per m2) en is dus een prima laagdrempelige manier om meteen te beginnen.

De muren

Ongeveer een derde van alle warmte die verloren gaat in een niet goed geïsoleerde woning ontsnapt via de muren. De buitenmuren isoleren is daarom een goede en grote stap in het besparen van energiekosten. Om dit te kunnen doen moet er eerst goed bekeken worden wat voor soort muren de woning heeft. Heeft de woning spouwmuren dan is het vaak niet al te moeilijk om dit te laten isoleren. Een spouwmuur bestaat uit twee muren met daartussen een smalle ruimte. Deze ruimte kan helemaal gevuld worden met isolatiemateriaal. Maar huizen van voor 1920 hebben vaak een enkelsteense muur. Deze muren kunnen ook worden geïsoleerd door middel van wanden aan de binnenkant of aan de buitenkant. Voor zowel de enkelsteense- als de spouwmuren raden wij altijd aan om dit door een specialist te laten doen. Ben je hier in geïnteresseerd? Klik hier om je huis te isoleren.

Het dak

Het dak van een huis speelt ook een grote rol bij de hoeveelheid warmteverlies als het niet geïsoleerd is. Alle warme lucht stijgt op en als dat niet goed wordt binnen gehouden, is het als dweilen met de kraan open. Als het dak daarentegen goed geïsoleerd is speelt het een grote rol om het hele huis warm te houden. Om het dak te isoleren moet er ook eerst weer goed worden gekeken naar wat voor dak het is. Maar die is vaak een simpelere klus dan de buitenmuren isoleren. Meestal kan het met platen aan de binnenkant al heel goed geïsoleerd worden. Heb je ouderwetse balken dan kan er isolatiemateriaal tussen de balken geplaatst worden. Wil je ook akoestische isolatie op de zolder (of een andere ruimte), dan kun je er voor kiezen om een ‘kamer in een kamer’ te maken. Zo kunnen er meerdere lagen isolatiemateriaal aangebracht worden op zowel daken, muren en vloeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.