De energierekening is voor veel huishoudens een flinke kostenpost. Gelukkig zijn er tal van manieren om te besparen op energie, waardoor je niet alleen je portemonnee, maar ook het milieu een handje helpt. Hier zijn vijf praktische tips om te besparen op je energiekosten.
Zonnepanelen
Zonnepanelen zijn een uitstekende investering voor de lange termijn. Ze zetten zonlicht om in elektriciteit, waardoor je minder afhankelijk bent van het energienet en dus op energiekosten bespaart. Daarnaast is het een groene en duurzame energiebron. Afhankelijk van het aantal panelen en de zonligging van je woning kun je zelfs volledig in je eigen energiebehoefte voorzien of energie terugleveren aan het net. Vind meer informatie over zonnepanelen bij Zonneplan.
Investeer in isolatie
Een van de grootste energievreters in een huis is slechte isolatie. Door goed te isoleren, blijft de warmte in de winter binnen en de kou in de zomer buiten. Denk hierbij aan dubbel glas, vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie. Hoewel de initiële kosten voor isolatie soms hoog kunnen zijn, verdien je deze investering op de lange termijn ruimschoots terug.
Gebruik energiezuinige apparaten
Bij de aanschaf van nieuwe huishoudelijke apparaten, zoals een koelkast, wasmachine of televisie, is het raadzaam om te letten op het energielabel. Apparaten met een A+++ label zijn het meest energiezuinig. Deze kunnen op jaarbasis flink wat kilowattuur (kWh) en dus geld besparen in vergelijking met minder zuinige apparaten.
Let op je verwarmingsgewoonten
Een graadje lager stoken kan al een aanzienlijke besparing opleveren. Overweeg om de thermostaat overdag op 19-20 graden te zetten en ‘s nachts of als je niet thuis bent, lager. Een slimme thermostaat kan je hierbij helpen door je verwarmingsgewoonten te leren en automatisch te optimaliseren.
Bespaar op verlichting
Tegenwoordig zijn er veel energiezuinige lampen op de markt, zoals LED-lampen. Ze zijn niet alleen zuiniger maar gaan ook langer mee dan traditionele gloeilampen. Zorg ook dat je lampen uitdoet in ruimtes waar je niet bent. Kleine aanpassingen in je gedrag, zoals het uitzetten van lichten wanneer je een kamer verlaat, kunnen opgeteld een groot verschil maken op je energierekening.
Zet apparaten echt uit
Veel elektronische apparaten verbruiken stroom, zelfs als ze uitstaan, door de standby-modus. Dit sluipverbruik kan ongemerkt oplopen. Door apparaten echt uit te zetten of een stekkerdoos met een schakelaar te gebruiken, kun je dit vermijden.