Deze type haarden maken jouw interieur compleet!

Het inrichten van je nieuwe huis, of het verbouwen van je bestaande woning brengt heel wat denkwerk met zich mee. Je moet beslissen hoe, en in welke stijl, je alles wil inrichten. Kies je voor een moderne uitstraling? Of mag jouw woning een landelijke toets hebben? Wanneer je hierover begint na te denken, kan je ook best een keuze maken over welke kachel je wenst. Een kachel zal namelijk altijd een blikvanger zijn in je woning. Vandaar is het belangrijk om eerst het type kachel te kiezen, en pas nadien na te denken over andere elementen betreffende de inrichting.

Welke soort haard kan je kiezen?

Er bestaan verschillende types haarden, allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder zal ik de twee belangrijkste types even beschrijven.

Houtkachel

Voordelen

  • Gezellige sfeer
  • Veel warmte
  • Knetterend achtergrondgeluid

Nadelen

  • Maakt veel stof
  • Minder duurzaam

Gashaard

Voordelen

  • Warmte makkelijk te regelen
  • Geen stof in huis
  • Beter voor het milieu

Nadelen

  • Wordt vaak ervaren als minder gezellig

Een Gashaard is over het algemeen net iets gebruiksvriendelijker dan een houtkachel. Je hoeft niet met zware houtblokken te sleuren, je laat dus geen vuil spoor achter in de woonkamer en bovendien kan je makkelijk de temperatuur regelen. Wanneer je het te warm hebt, kan je een gashaard even uitschakelen. Bij een houtkachel is dat natuurlijk niet mogelijk. Maar vaak vinden mensen een knisperend houten haardvuur wel gezellig in de winter.

Het oog wil ook wat

Natuurlijk koop je een kachel niet enkel voor de warmte die je ervan krijgt. Ook het esthetische speelt een rol. Bij het inrichten van het interieur, is het daarom belangrijk om na te denken over het design. Wil je graag jouw woning klassiek inrichten? Dan kan je best kiezen voor een open haard, gebouwd in een stenen schouw. Heb je liever iets vintage qua stijl? Dan zijn de zwarte stoofjes, waar mensen vroeger op kookten waarschijnlijk het best geschikt. Wanneer je liever een huis met een modern karakter wil, dan wordt er vaak gekozen voor strakke kachels. Meestal een lange smalle ruit, die ingewerkt wordt in een kast. Voor veel licht in huis, kan je de kast rond de kachel best wit laten schilderen. Of wanneer je wat meer budget hebt, kan het ook leuk zijn om te kiezen voor een marmeren steen rond je kachel. Natuurlijk is ook imitatie-marmer een optie.

Kies je enkel voor een kachel in de woonkamer?

De meeste mensen plaatsen de kachel in de woonkamer, de plaats waar ze het vaakst zitten, en het bezoek ontvangen. Vroeger werden in grote landhuizen en in kastelen vaak kachels geplaatst in elke kamer. Toen was dat nodig omdat er geen centrale verwarming beschikbaar was. In elke kamer een kachel is nu misschien wat overdreven, zeker met het gemak van de verwarming. Toch kan het gezellig zijn om te kiezen voor een haardvuur in de slaapkamer, of eventueel in de badkamer. Het geeft een stijlvolle en bovendien ook een romantische look aan de ruimte. Voor deze ruimtes wordt geadviseerd om voor een gashaard te kiezen. Dan kan je het vuur onmiddellijk doven wanneer je de kamer verlaat of wanneer je wil gaan slapen.

Hopelijk heb je in dit artikel wat inspiratie kunnen vinden. Nu weet je ook wat de grote verschillen zijn tussen gashaarden en een houtvuur.

Liefs,
Rosita

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.