DIY ideeën voor in de tuin

DIY, oftewel do-it-yourself ideetjes, zijn in de laatste jaren steeds meer in de plaats gekomen van kant-en-klare producten. Het is niet alleen een stuk origineler, maar ook persoonlijker aangezien je wat van jezelf laat zien in het product wat je uiteindelijk hebt gemaakt. Nu het steeds meer lekker weer wordt, is de tuin een perfecte plek om aan de slag te gaan met jouw creativiteit. In deze blog geef ik jou daarom mijn DIY-ideeën voor aankomende zomer.

De parasol

Een parasol is bijna onmisbaar in de tuin, maar ik vind dat ze vaak best saai zijn. Hoe kun je daar nou wat aan doen? Ten eerste is de parasolvoet belangrijk. Hierdoor blijft de parasol staan en waait hij niet weg. Hij moet zwaar en stevig zijn zodat je voorkomt dat ie maar met een vleugje wind aan de andere kant van de tuin ligt. Een leuk idee is om je parasol in de tafel te bouwen, maar het nadeel hiervan is dat je hem niet kunt verschuiven. Om de parasol wat kleur en gezelligheid mee te geven, kan je een randje van kant eraan vastmaken. Je kunt de kant op de rand vastnieten, maar een andere optie is ook dat je het een beetje laat hangen. Het valt dan een klein stukje naar beneden, wat ook een leuk effect heeft. Een andere tip is om kleine lampjes aan de onderkant van de parasol te hangen. Dit is super simpel en geeft toch een gezellige sfeer in de avond.

Houten plantentrolley

Ben je de standaard bloempotten een beetje zat? Dan heb ik misschien wel een leuke vervanger voor je; namelijk een houten plantentrolley. Hiervoor heb je allereerst wat plankjes van hout nodig. Voor de zijkanten heb je twee plankjes van 26.5 cm nodig, die je vast boort aan een kort plankje van 40.5 cm. Dit herhaal je nog een keer voor de andere zijkant. Daarna moet je twee lange planken van 50 cm op de zijkanten schroeven, wat de voorkant moet voorstellen en dit herhaal je voor de achterkant. De box schroef je vervolgens aan de bodem vast. Hierna moet je 4 zwenkwielen aan de onderkant vastschroeven, zodat een kleine trolley van hout hebt. Je kunt de trolley ook nog verven met welke kleur verf je maar wil en hierna kun je aan de slag met potgrond voor op de bodem. Daarna kan de trolley gevuld worden met leuke plantjes!

De schutting

De schutting is in mijn ogen iets wat vaak wordt verwaarloosd in de tuin. En dit terwijl er zoveel mogelijkheden zijn om hem op te fleuren. Ten eerste kun je op een schutting verticaal tuinieren. Dat houdt in dat je in de hoogte gaan werken. Bevestig een lange plank van hout verticaal aan de schutting en verf deze naar smaak. Hierna kun je potjes vast boren op de plank en vullen met bloemen. Als je niet zo handig bent met hout en boren, zullen de afgelopen twee DIY-ideetjes niks voor jou zijn, maar alsnog kan je aan de slag met je schutting. Ik ben laatst namelijk het concept draadkunst tegengekomen. Het ziet er fan-tas-tisch uit! De bedoeling is hierbij dat je letters of vormen op de schutting maakt. Dit doe je door spijkers in de vorm van de letter in de schutting te slaan en hieromheen gekleurd touw te binden, zodat de letter zichtbaar en leesbaar wordt door het gekleurde touw.

Uiteraard kan je een schutting ook een originele kleur schilderen. Dit kan je prima zelf doen. Zorg wel dat je de juiste verf hebt voor de oppervlakte van je schutting. Little Greene heeft een goed aanbod aan verschillende soorten verf!

Originele kaarshouder

Heb je héél toevallig nog een stuk boomstam over ;)? Deze kun je namelijk goed gebruiken en dit vind ik een van de origineelste ideetjes tot nu toe. Je wil de boomstronk op een gewenste hoogte hebben en in de bovenkant een gat maken. De vorm kan je helemaal zelf beslissen; een rond gat, een vierkant gat of meerdere gaten. Je moet wel een beetje meten hoe diep het gat uiteindelijk moet zijn door middel van de diepte van je kaars, want je wil natuurlijk niet dat je kaars in het gat zwemt en de boomstronk verbrandt. Nu is het een kwestie van de kaars aansteken en heb je een sfeervolle kaarshouder in je tuin.

Wat ga jij in de tuin zelf maken? Laat even een berichtje achter!

Liefs, Rosita

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.