Mijn tips voor de ultieme reis naar Scandinavië

Als je het aan mij vraagt, behoort Scandinavië in het lijstje van de meest sprookjesachtige delen van de wereld. Als je de tropische vakantiebestemmingen eens zat bent, is met name het noordelijke deel van Scandinavië een mooie winterbestemming voor jou. Alles is kraakhelder wit en je wordt omringd door de prachtige natuur. In deze blog wil ik jou mijn tips geven om het meeste uit je reis naar Scandinavië te halen.

Op pad met avontuurlijke reizigers

Als je een keer op vakantie wil zonder familie of vrienden en alsnog een actieve vakantie wil beleven met reisgezelschap, dan is wellicht een single reis wel iets voor jou. Het klinkt misschien een beetje zielig, maar dat is het totaal niet! Het is niet bedoeld voor mensen die geen partner hebben, maar voor iedereen die in zijn eentje op een groepsreis wil. Een groot voordeel hieraan is dat je nieuwe mensen ontmoet en misschien wel vriendschappen voor het leven maakt. Je ontmoet gelijkgestemden die net zoveel van avontuurlijke activiteiten houden zoals jij. Vooral een reis richting Scandinavië lijkt mij ontzettend leuk in zo’n soort groep. In het begin keek ik hier wat aarzelend tegenop, maar uiteindelijk zit iedereen in hetzelfde bootje. Iedereen komt alleen en iedereen vindt het waarschijnlijk spannend. Uiteindelijk is het juist mooi dat je je belevenissen met de rest van de groep kunt delen.

Een andere zeer mooie bestemming om een single reis naartoe te maken is Ijsland. Dit land is vaak vrij prijzig om alleen doorheen te reizen, waardoor het zich zeer geschikt maakt voor dit type reis. Een single reis Ijsland staat dan ook echt nog hoog op mijn persoonlijke lijstje!

Lapland: onontdekte schoonheid

Uit de landen die tot Scandinavië behoren wil ik Lapland er specifiek even uithalen. Dit noemt iedereen ook wel het winterwonderland waar je echt van alles kunt beleven. Het klinkt misschien ver weg, maar binnen ongeveer 5 uur vliegen kun je al in dit sprookje beland zijn. Ondanks dat het in de winter erg lang donker is en het soms kan vriezen tot -20 graden, moet je je vooral niet laten afschrikken. Je kunt je hierop namelijk goed kleden en bij de meeste excursies die ik als tips mee zal geven krijg je winddichte kleding wat je tegen de kou zal beschermen. Allereerst is het natuurlijk prachtig om een beetje de omgeving te verkennen door te wandelen en te langlaufen. Ook is een huskytocht iets wat eigenlijk echt op je bucketlist hoort te staan en dit is waarschijnlijk iets wat je maar één keer of enkele keren in je leven zal doen. In Lapland zijn er verschillende huskyboerderijen waar de husky’s zitten om jou op een hondenslee voort te trekken. Je ziet door zo’n tocht prachtige landschappen en je kunt achterop de slee actief besturen wat je lekker warm houdt ;). Daarnaast is een trip op een sneeuwscooter een aanrader; het geeft een behoorlijke kick als je vol gas over de paden scheurt. En vergeet vooral niet een keer te lunchen in een kota. Dit is een Fins hutje, wat gemaakt is van boomstammen met een gat in de top. Door het gat kan de rook ontsnappen van de haard in het hutje. Hier kan je lekker even bijkomen van de kou en dit moet je een keer gezien hebben.

Het ultieme gevoel van Scandinavië

Naast al de avontuurlijke activiteiten die je in Lapland kunt doen die ik heb opgenoemd, ontbreekt nu eigenlijk in mijn ogen het meest speciale: het spotten van het Noorderlicht. Om je reis in Scandinavië helemaal compleet te maken en er alles uit te halen, is het Noorderlicht zien toch echt wel een must. Een reis naar Lapland geeft je natuurlijk geen garantie dat je dit zult zien, aangezien de omstandigheden goed moeten zijn, maar óh wat zou dat toch vet zijn! Het Noorderlicht is een lichtverschijnsel, dat uit een gloed of bewegende stralenbundels of bogen bestaat. De kleuren zijn meestal groen, roze en paars. De kans dat de ‘aurora borealis’ aan de sterrenhemel te zien is, kun je in verschillende apps in de gaten houden, wat ik je als tip mee kan geven. Het is voornamelijk belangrijk dat het helder is en als er een hoge mate van zonneactiviteit wordt verwacht. Het kan het hele jaar ontstaan, maar de meeste kans heb je in de maanden september tot en met maart. Nog beter is om in de periode december en januari naar Lapland te reizen, aangezien het daar langer donker en een stuk kouder is. Juist in deze donkere tijd in het noorden is de kans groter dat je dit unieke fenomeen kan zien.

Ik hoop dat ik je door deze blog toch stiekem een beetje heb weten te interesseren in een mooie reis naar Lapland zoals ik ook die interesse ervaar. Ben jij er al eens geweest? Laat een berichtje achter over jouw tofste ervaringen!

Liefs, Rosita

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.