Geleide meditatie: Wat is dat precies?

Het afgelopen jaar is een bijzonder jaar geweest. Veel vriendinnen hebben het over de extra stress die ze hebben gehad. Doordat we allemaal wat vaker alleen zijn geweest door het Coranavirus, komen we onszelf ook wat meer tegen. We krijgen als het ware een spiegel voorgehouden doordat we meer tijd hadden om na te denken over wie we zijn en wat we willen. Als je gaat nadenken over je leven op dit moment, valt het je misschien op dat je moet leven met veel beperkingen. Hierdoor komt er soms onrust in je naar boven, of een onbestemd soort verdriet dat je niet meteen kunt verklaren. Als je dit herkent, en je wilt er iets aan doen, dan heb je misschien iets aan geleide meditatie.

Wat is meditatie?

Meditatie is een manier om tot rust te komen en om te leren luisteren naar wat je lichaam je vertelt over jou. Dat lijkt misschien wat zweverig, maar je zult versteld staan als je weet wat je kunt bereiken door meditatie. Het is niet voor niets een techniek die duizenden jaren geleden al werd beoefend. Je kunt het doen wanneer jij zelf wilt. Het kan je een nieuwe kijk verschaffen op wat er speelt in jouw diepste zelf. Het is ook niet eng, het is juist een heel erg mooi cadeau dat je aan jezelf geeft.

Wat is geleide meditatie?

Geleide meditatie is wanneer de mediterende persoon door de meditatie wordt geleid door een leraar of een andere beoefenaar. Dit kan gebeuren in de vorm van een meditatie-les door een andere persoon, of door het lezen van lesmateriaal dat iemand heeft voorbereid. Er is ook een mogelijkheid om te luisteren naar een online audiomeditatie of een meditatie-app. In plaats van in stilte in je eentje te mediteren, luister je naar de begeleiding van een andere stem. Op de website https://meditatieinstituut.nl/geleide-meditaties/ vind je meer informatie als je belangstelling hebt om je leven op deze manier te verrijken.

Heb ik daar wel tijd voor?

Soms vind je het moeilijk om tijd te maken voor jezelf. Maar hoe kan het dan dat je wel tijd hebt om TV te kijken of te gaan winkelen? Als je eenmaal begrijpt hoe waardevol meditatie is voor je welzijn dan ga je het vanzelf steeds vaker doen. Mensen die kunnen mediteren hebben na een paar weken al positieve ervaringen met een dagelijkse geleide meditatie. Het is dus echt de moeite waard om het te gaan leren. Wat heb je te verliezen?

Als je denkt dat geleide meditatie inspannend is of teveel tijd kost, bedenk dan eens wat het je oplevert. Door jezelf de rust te gunnen, je “mind” en je lijf met elkaar in contact te brengen en diepe rust te ervaren, sta je een stuk beter in het leven. Je wordt geestelijk sterker en rustiger. Daarna begin je meditatie pas echt te waarderen. Daarom moet je in het begin wat meer tijd opzij zetten om te leren mediteren. Je zult zien dat als je de kunst eenmaal beheerst, het net zo vanzelfsprekend wordt als je haar wassen. Je doet iets liefs voor jezelf en je zult er je hele leven plezier aan beleven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.