Goed voorbereid op vakantie: meer dan alleen je koffer inpakken

Kijk jij ook reikhalzend naar je volgende vakantie uit? Heb je je droombestemming al gevonden en heb je alle hotspots en must see’s al op je netvlies? Dat is mooi. Maar je vakantie kan alleen slagen met een goede voorbereiding. We geven je dan ook graag een aantal tips, waarmee je vakantiestress zoveel mogelijk kunt voorkomen. Het enige wat je op de plaats van bestemming nog hoeft te doen, is optimaal genieten.

Begin op tijd met de voorbereidingen

Waarschijnlijk een schot voor open doel maar ook een van de grootste stressfactoren, tijdsdruk.
Maak een (excel-)lijstje waarop je zaken die je moet meenemen of regelen kunt afvinken. Reis je met meerdere gezinsleden, dan kun je er als het ware een familieplanner van maken.

Geldige reisdocumenten

Niet zo handig als je er een paar dagen voor je op vakantie gaat achterkomt dat je paspoort of je identiteitsbewijs is verlopen. Controleer het liefst een paar weken voor vertrek hoe het met de geldigheid gesteld is.
Sluit altijd een reisverzekering, eventueel aangevuld met een annuleringsverzekering af. Niet eens zozeer voor het verloren gaan van zaken als kleding of een zonnebril. Met name medische kosten en de kosten van repatriëring kunnen hoog oplopen.

Corona en reizen

Helaas hebben we nog steeds te maken met extra aanvullende maatregelen rondom het COVID-19 virus. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de eisen in het land van bestemming. Mocht je alle inentingen al hebben gehad, neem dan je gele boekje mee en download de Corona app op je telefoon. Met de QR-code kun je in binnen- en buitenland aantonen dat je bent ingeënt.

Reizen met de auto

Reis je met eigen vervoer naar het buitenland?
Verdiep je dan vooraf in de verkeersregels van het land van bestemming, maar ook die van de landen waar je doorheen reist. In de meeste landen is een gevarendriehoek in de auto verplicht, maar soms ook een brandblusser. Reis je in de wintermaanden? In sommige landen zijn winterbanden verplicht.
Zorg dat je voor vertrek zaken als bandenspanning, oliepeil en ruitensproeiervulling hebt gecontroleerd en neem altijd wat flesjes water mee voor onderweg.

Reizen met het vliegtuig

Afhankelijk van je reisbestemming en de daar geldende regels, is er voordat je aan boord kunt wellicht een coronatest nodig. Dat kun je nakijken op NederlandWereldwijd.nl. Ben je nog niet ingeënt of maar deels? Eist het land van bestemming toch een negatieve test en vertrekt jouw vlucht vanaf Schiphol? Dan kun je je in de teststraat Schiphol laten testen.

Normen, waarden en cultuur

Of je nu iemand bent die alles op zich laat afkomen en wel ziet waar het schip strandt of dat je iemand bent die een reis tot in detail uitwerkt, verdiep je van te voren goed in je reisbestemming. Zo weet je wat er allemaal te doen is en welke high lights er zijn. Maar ook of zaken als ongepast door het gastland kunnen worden opgevat en welke nationale feestdagen er zijn. Koop een reisgids of download een app. Die informatie levert niet alleen een hoop voorpret maar ook nuttige tips en inzichten op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.