Weekendje iets anders: Alkmaar

De kaasstad aan het Noord-Hollands Kanaal is een mooi, betaalbaar en leuk alternatief voor een citytrip naar de bekendere steden in ons land. Het is wat kleinschaliger dan Haarlem en hoewel dat ook een prachtige stad is, loont het de moeite om op de A9 nog even een half uurtje verder te tuffen voor vermaak, shoppen, cultuur en natuur. Ik neem je mee naar het gemoedelijke en verrassende Alkmaar.

Reisverzekering nodig in eigen land?

Een citytrip is zo geregeld. Boek een kamer in een B&B of bij het King’s Inn hostel, dan zit je direct middenin de stad. Maar natuurlijk zijn er ook hotels zoals Amrâth of Grand Hotel Alkmaar, eveneens middenin het mooie centrum. Net waar je zin hebt! En eigenlijk helemaal geen gekke vraag: heb je een speciale verzekering nodig bij een weekendje weg in eigen land? Een doorlopende reisverzekering is altijd handig om te hebben, want ook in Nederland kan bagage kwijtraken. En als er iets tussenkomt en je de trip moet cancelen, is deze verzekering ook handig. Maar genoeg over verzekeringen, wat is er te doen in Alkmaar? 

Hipste plekken van Alkmaar

Allereerst is Alkmaar een heerlijke winkelstad. Er zijn allerlei Instagram-waardige plekjes, net zoals die ik in Krakau ontdekte. Veel winkels zijn niet alleen opvallend origineel ingericht en dus een kiekje waard, ook hebben ze mooie producten. En lekker eten. Zo kun je een heerlijke vegan lunch scoren bij Soepp, een award winning pizza eten bij Thup’s en bij allerlei hippe koffietentjes neerstrijken – ROAST bijvoorbeeld. Winkelen doe je in de twee hoofdstraten (Langestraat en Laat) en de vele steegjes. Tussen het vinyl snuffelen bij Pop-Eye, kleding checken bij Dani Mode en sieraden bij Loes Reek en natuurlijk even proeven van de lokale specialiteit bij Kaan’s Kaashandel. Alleen al voor de binnenstad (slenter ook naar het mooie en hippe stadsdeel d’Oude Stad!) ben je zo een dag kwijt. 

Cultuur en natuur

Er zijn prachtige musea, zoals Nationaal Biermuseum De Boom, het Beatles Museum en het Stedelijk Museum. Een biertje drinken of flink stappen doe je aan het Waagplein, onderaan de majestueuze Waagtoren. Vergeet niet het programma van Poppodium Victorie door te nemen voor een fijn concert of dance-feest. En als je de natuur in wilt om te picknicken zoals de locals doen, loop dan naar de Singel en ga lekker in het gras zitten. Je ziet hier ook de beroemde Molen van Piet. Rondom Alkmaar vind je nog veel meer natuur: het Heilooërbos, de duinen en bossen rondom het mooie kunstenaarsdorp Bergen (er gaat om het kwartier een bus naartoe) en het populaire recreatiepark Geestmerambacht. Maar ontdek alles vooral zelf, je krijgt geen spijt van een weekend Alkmaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.