Het bleken van je tanden

Je ziet het tegenwoordig steeds vaker; tanden bleken. De gelige of verkleurde tanden stralen weer helemaal en de glimlach is mooier dan ooit. Toch is het goed om te weten hoe je je tanden kan bleken en waar je allemaal rekening mee moet houden. In deze blog hebben we alvast een aantal dingen op een rijtje gezet.

Tanden bleken bij de tandarts

De tandarts houdt niet alleen je gebit schoon en gezond, je kan er ook terecht om je tanden te laten bleken. Dit geldt ook voor de mondhygiënist. Beide maken gebruik van een middel op basis van peroxide. Peroxide bleekt en doodt bacteriën. Afhankelijk van de gewenste tint wit kan bleken met peroxide 30 minuten tot 2 uur duren. Dat wil zeggen, hoe langer je de peroxide op de tanden laat zitten, hoe witter deze worden. Ook maakt de sterkte van de peroxide verschil in hoe lang het kan blijven zitten en hoe effectief het werkt. Let wel op, te lang kan voor schade aan de tanden zorgen. De kosten van deze behandeling kunnen al gauw een paar honderd euro kosten en worden niet vergoed door de verzekering. Het is daarom verstandig om vooraf uit te zoeken waar je de behandeling wil uit laten voeren want er kan nog wel eens een aanzienlijk verschil in kosten zitten. Uiteindelijk zal het resultaat wel 2 tot 3 jaar meegaan.

Zelf je tanden bleken

Mocht je de kosten van een peroxide behandeling bij de tandarts of mondhygiënist toch iets te prijzig vinden, dan kan je er ook voor kiezen om je tanden zelf te bleken. Hiervoor zijn verschillende bleeksets te krijgen. Zo kan je kiezen voor een tandbleeklepel. Deze lepel, of bitje, bevat een peroxide gel of pasta. Gedurende 4 weken stop je de lepel meerdere uren per dag in je mond tot het gewenste resultaat bereikt is. Een tandbleeklepel kost een aantal tientjes. Een andere optie is het gebruik van tandbleek strips. De strips worden voor maximaal 14 dagen 1 tot 2 keer per dag aangebracht. Deze optie is net iets voordeliger dan de tandbleeklepel.

Verzorg de tanden goed

Na het bleken van je tanden, of als je nog witte tanden hebt, wil je dit graag zo houden. Het is dan belangrijk om je tanden goed te onderhouden. Naast dagelijks poetsen en flossen zijn er nog een aantal andere dingen waar je rekening mee moet houden. Zo helpt het verminderen van de suiker inname bij het verminderen van verkleuring. Dit komt omdat de bacteriën in je mond profiteren van suikers. Een manier om de tanden te versterken is voldoende consumptie van calcium. Dit helpt met het herstellen van het tandglazuur. Naast suiker zijn er ook nog andere voedingsmiddelen die beter vermijd kunnen worden als je die witte tanden wil behouden. Koffie, thee, wijn, frisdrank en voeding met een sterke kleur bevatten tannine, wat zorgt voor meer tanderosie. Mocht je deze dingen toch willen eten en drinken, dan wordt aangeraden om de mond goed te spoelen na consumptie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.