Het ontstaan van hangmatten

Het gebruik van een hangmat bestaat al heel lang. De oorspronkelijke bewoners van Amerika maakten al gebruik van hangmatten toen Columbus voet aan land zette. Het waren de Spanjaarden die de hangmatten direct aan boord van hun schepen gingen gebruiken. De hangmatten nemen minder plaats in, dan bedden en de bewegingen die het schip maakt, wordt door de hangmat opgevangen. De personen die er in sliepen werden beter uitgerust wakker en daardoor werden de hangmatten snel populair. Bij de terugkeer van Columbus in Europa introduceerde hij de hangmatten. Tegenwoordig worden de hangmatten nog steeds op zeilschepen gebruikt om ervoor te zorgen dat men lekker kan slapen. De hangmat komt uit de tijd van de oude indianen. De hangmatten waren toen nog van boomschors gemaakt. Het dichte materiaal dat werd gebruikt was effectief tegen insectenbeten en ander ongedierte. Door op deze manier te slapen, konden veel ziektes worden voorkomen.

De Braziliaanse hangmat

Het is ook mogelijk dat een hangmat een Braziliaanse uitvinding is. Ook zij waren gebaat met een goed geventileerde slaapplaats boven de grond. De Braziliaanse hangmat wordt het meest in Europa verkocht. De stof die voor een Braziliaanse hangmat wordt gebruikt is op een weefgetouw geweven, waardoor deze extra sterk is. De dichte weving was oorspronkelijk bedoeld om te voorkomen dat ongedierte je zou kunnen bijten. In Europa wordt het vooral gebruikt tegen de bescherming van de wind. Omdat het zo sterk is, is het bestand tegen gespen, ritsen, schoenen en dergelijke.

De Mexicaanse hangmat

De stof die hierbij wordt gebruikt, heeft de structuur van een visnet. Omdat de stof open is, werkt het verkoelend. Het ligt zeer comfortabel voor mensen die rugklachten hebben.

De Westerse hangmat

Dit is een hangmat met spreidstokken. Deze manier om in de hangmat te liggen is door de zeelieden ontwikkeld. Met de spreidstokken konden zij het doek openen, zodat ze weer recht konden liggen. Het is een Amerikaanse uitvinding die vooral tegenwoordig veel door zonneaanbidders worden gebruikt. Het heeft een breed liggedeelte, zodat je veel zon vangt tijdens het liggen op de hangmat. De hangmat met spreidstokken is stevig en ziet er mooi uit.

Waarom zou je in een hangmat slapen?

Wanneer je in een hangmat gaat liggen, merk je dat je lichamelijk snel zult ontspannen. Een hangmat past zich helemaal ergonomisch aan je lichaam. Je ligt los van de zwaartekracht en daarom is een hangmat ook heerlijk als je normaal moeilijk in slaap kunt komen of snel wakker wordt.

Het gebruik van een hangmat

Om een hangmat op te hangen moet je stevige ophangpunten gebruiken. Het moet niet alleen je gewicht kunnen dragen, maar ook kunnen bewegen. Je moet een hangmat op ongeveer 180 cm boven de grond ophangen. Wanneer je er dan in gaat liggen, komt het ongeveer tot 50 cm boven de grond te hangen. Daarnaast moet de hangmat van stevige kwaliteit zijn. Enkele landen produceren hoge kwaliteit hangmatten, zoals bijvoorbeeld Colombia. Als ophangpunten kun je twee bomen gebruiken of aan ophanghaken in de muur. Is er geen mogelijkheid om een hangmat op te hangen tussen bomen of aan een muur, dan kun je bij de aanschaf kiezen voor een hangmat met standaard. Een hangmat met standaard heeft ook nog het voordeel dat hij gemakkelijk te plaatsen en op te bergen is. Bij de aanschaf moet je een hangmat nemen die ongeveer 30 cm langer is, dan je eigen lengte. Dan kun je er het beste op liggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.