Een coach kan hulp bieden bij belangrijke levensdoeleinden. Je kunt een coach bijvoorbeeld inzetten voor je loopbaan, gezondheid, relatieproblemen of stressklachten. Een coach maakt je bewust van je probleem en zorgt voor een beter zelfinzicht. Je leert het probleem onder ogen te komen en het aan te pakken. In dit artikel bespreek ik de verschillende manieren van coaching en waarom het een goede toevoeging in jouw leven kan zijn!
Verschillende vormen van Coaching
Er zijn veel verschillende vormen van coaching. Elke coach hanteert een eigen stijl. Naast het aanbieden van hulp, is een coach je steunpunt en toeverlaat. Er wordt naar je verhaal geluisterd en er wordt soms een traject gestart. Dit kan een therapie zijn of een re-integratietraject zoals outplacement. Coaching is de manier om handvaten te benuttigen en om jezelf beter te kunnen redden in het dagelijkse leven.
Doelen van een persoonlijk coachingstraject:
– bewustwording
– zelfvertrouwen
– inzicht krijgen
– ontwikkelingen doormaken
– inzichten toepassen
Soorten coaching
Hieronder worden enkele coachingsvormen besproken. Natuurlijk zijn er nog talloze vormen van coaching op andere gebieden.
Lifestyle coaching
Wil je gezonder met je lichaam omgaan? Of wil je een ziekte de baas worden door je eetpatroon te veranderen? Dit is allemaal mogelijk met een lifestyle coach. Deze coach zal samen met je naar je eetpatroon en beweging kijken. Ook wordt je leven in kaart gebracht. Wat eet je overdag? Hoeveel uur per nacht slaap je? Heb je last van bepaalde verslavingen zoals alcohol of drugs? Hoeveel stress ervaar je op dit moment? Deze vragen kan een lifestyle coach aan je stellen. Het doel is om een passend plan te hanteren, zodat je een positieve verandering aan kunt gaan brengen in je leefstijl.
Relatiecoaching
Heb je relatieproblemen met je partner? Dan is relatietherapie mogelijk wat voor jullie. De coach kan tijdens een intakegesprek achterhalen waar het mis gaat en waarom beide partners telkens ruzie hebben. Vaak ligt de basis in de communicatie. Om dat te achterhalen zou de coach samen met jullie kunnen kijken hoe jullie elkaar meer kunnen gaan waarderen. Soms krijg je huiswerk mee. Je moet dan alles wat je geleerd hebt toepassen in de praktijk.
Loopbaancoaching, re-integratie en outplacement
Wil je weer aan het werk of kom je net uit de ziektewet? Dan kan een loopbaancoach verder helpen door een re-integratietraject te starten. Er wordt gekeken wat voor werk er nog gedaan kan worden ondanks de ziekte of handicap. De coach zal samen met de kandidaat zoeken naar passend werk. Er worden onder andere beroepsinteressetesten afgenomen. Soms worden er intelligentietesten ingezet of krijg je een proeftijd bij je nieuwe of huidige werkgever. De coach zal de voorgang van het traject bewaken en samen met de kandidaat overleggen hoe de voortgang verloopt. Er wordt besproken waar de kandidaat tegenaan loopt, wat goed gaat en wat beter kan.
Stresscoaching
Ervaar je ernstige of langdurige stress? Dan kan een coachingstraject de uitkomst bieden. Er kunnen veel verschillende factoren aanwezig zijn in iemands leven die stress uitlokken. Dit kan een stressvolle baan zijn, een geboorte, huwelijk, scheiding, verhuizing, ziekte of overlijden bijvoorbeeld. Als je veel stress ervaart, ben je geestelijk kwetsbaarder. Langdurige stress kan bovendien zorgen voor verschillende lichamelijke aandoeningen en (chronische) ziektes. Het is belangrijk om stress onder controle te krijgen. De coach kan helpen om rustiger te worden en eventueel ademhalingsoefeningen te doen. Je leert dus hoe je stress beter kunt hanteren in je leven.