Aardappels koken: Zo doe je dat!

Gekookte aardappelen zijn het perfecte bijgerecht voor tal van vleesgerechten. Ze smaken heerlijk bij vis, groenten en eiergerechten. We laten je stap voor stap zien hoe je gekookte aardappelen kookt en wat belangrijk is:

Aardappelen koken

Stap 1: Kies het type aardappel

Voor de bereiding van gekookte aardappelen zijn vooral wasachtige aardappelrassen het meest geschikt, omdat deze minder zetmeel bevatten dan melige aardappelen en niet zo snel uit elkaar vallen tijdens het koken.

Stap 2: Was de aardappelen

Aardappelen die sterk vervuild zijn met aarde moeten voor het schillen grondig worden gewassen, zodat het vuil niet van de schiller naar de aardappel migreert en het na het schillen niet hoeft te worden gewassen.

aardappels-wassen

Stap 3: Schillen van aardappelen

Aardappelen kunnen het beste worden geschild met een schilmesje, zodat alleen de dunne schil wordt verwijderd. Zet de aardappelen dan meteen in koud water, anders worden ze grijs.

Stap 4: Kook de aardappelen

Snijd de aardappelen in grove, even grote stukken zodat ze gelijkmatig worden gekookt. In een steelpan gewoon afdekken met koud water. Breng het op smaak met zout. Een klein stukje boter voorkomt oververhitting.

Tip van mij Een teentje knoflook en twee tot drie laurierblaadjes in het kookwater zorgen voor extra smaak.

Laat de aardappelen koken

Kook de aardappelen met gesloten deksel op hoog vuur. Kook dan op matig vuur met een licht open deksel gedurende 15-20 minuten. Test de kooktoestand van de aardappel door hem te doorboren met een scherp mes.

Stap 5: Laat de aardappelen uitlekken

Om de aardappelen te laten uitlekken kunt u het beste het deksel slechts licht openen en het water zo goed mogelijk laten uitlekken met behulp van een theedoek.

Stap 6: Stoomaardappelen

Na het aftappen moeten de aardappelen nog steeds verdampen. Om dit te doen, plaatst u de pot weer op de kookplaat en beweegt u deze iets heen en weer. Op deze manier verdampt het resterende water zonder dat de aardappelen aan de bodem van de pot blijven kleven.

Aardappels koken met of zonder schil?

Aardappelen koken met de schil: Veel mensen houden van gekookte aardappelen met kruidenwrongel. Ze zijn ook ideaal voor het bereiden van aardappelsalade of gebakken aardappelen. Hoe je de aardappelen in een jasje kookt:

Voor gekookte aardappelen kunt u het beste wasachtige aardappelen gebruiken, omdat deze beter bestand zijn tegen snijden. Ook nieuwe aardappelen met een zeer dunne schil zijn populair.
Was de aardappelen grondig.
Aardappelen in een pot moeten met koud water worden afgedekt. Breng op smaak met zout en eventueel met laurier en karwij.

Breng het water aan de kook en bedek de aardappelen gedurende 25-30 minuten, afhankelijk van hun grootte. Voor een kooktest doorboort u een aardappel met een klein puntmesje. Als het zachtjes tot de kern kan worden doorboord, is het klaar.

Giet de aardappelen af en laat ze verdampen. Het is het beste om de aardappelen te schillen terwijl ze nog warm zijn. Eet ze direct op of verwerk ze verder volgens het recept.

Kook de aardappelen: Zo koken ze sneller. Hoe kleiner de aardappelen, hoe sneller ze gaar zijn. Dus als je weinig tijd hebt, kun je de aardappelen wat kleiner snijden voor gekookte aardappelen. Gebruik voor gekookte aardappelen kleine nieuwe aardappelen of zogenaamde drieling – gesorteerd, kleine, wasachtige aardappelen.

Voor sommige gerechten kun je geschilde aardappelen heel klein snijden of in blokjes snijden zodat ze in korte tijd gaar zijn, bijvoorbeeld voor aardappelsoep, aardappelpuree of aardappelrisotto. Ook kunnen ze lekker zijn bij kippenpoten uit de oven.

Hoe lang moeten aardappels koken?

Aardappels moeten ongeveer 15 tot 20 minuten koken, echter verschilt dit per type aardappel.

Hoe moet je zoete aardappels koken?

Het koken van zoete aardappels staat gelijk aan het koken van normale aardappels. Dit bestaat uit het uitkiezen, schillen, wassen en uiteindelijk koken van de aardappels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.