Hoe drink je champagne op zijn best?

champagne

Champagne is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Of de gelegenheid nou een têtê-à-têtê is of een groots feestje, we kunnen het niet laten om een lekkere fles champagne open te knallen. Maar hoe kun je een glaasje bubbels nu perfect serveren? Wat zijn de do’s en wat zijn de don’ts? In dit artikel kom je dat allemaal te weten!

Do’s

  • Allereerst serveer je champagne natuurlijk het beste koel. Traditioneel wordt het of in een ijsemmer of in een champagnekoeler op temperatuur gebracht. De optimale serveertemperatuur ligt dan ook tussen de 8 en 10 graden Celsius. Hoe koel je champagne moet drinken kan nog wel eens tussen verschillende soorten champagne verschillen. Vintage champagne drink je namelijk iets minder koel dan non-vintage champagne. Als je de champagne te koud drinkt dan geniet je minder van de aroma’s, terwijl wanneer je champagne te warm drinkt het minder levendig is.
  • De meeste mensen zullen tijdens het openen van een champagnefles de fles stevig vasthouden en draaien aan de kurk. Niets is minder waar, want een echte pro houdt juist de kurk goed vast en draait aan de fles. Dit is een betere manier om de fles te openen, aangezien het een betere hefboomwerking heeft.
  • Gebruik schone glazen. Vieze glazen of glazen met onzuiverheden zorgen er namelijk voor dat de kooldioxide in de champagne overmatig zal reageren, waardoor er meer schuim komt en het daarna snel vlak wordt. Gepoetste glazen zullen dit voorkomen.
  • Sluit de fles altijd goed af wanneer je de geopende fles nog wil bewaren voor een andere keer. Er zijn speciale champagne stoppers hiervoor en als je deze niet hebt kun je altijd nog een wijnkurk gebruiken. Nadat je de fles goed hebt gesloten, moet je hem weer goed koelen.

Don’ts

  • Bewaar champagne niet al te lang. In zijn algemeenheid is champagne op zijn best wanneer deze niet meer dan een jaar bewaard is. De smaak kan namelijk verloren gaan als je te lang wacht met het drinken ervan. Sterker nog, ze smaken het beste wanneer ze de wijnmakerij verlaten.
  • Een flute is een echte no go! Tuurlijk ziet het er fancy uit om uit een lang, smal glas te drinken, maar door deze vorm mis je juist een deel van de aroma’s. Super zonde dus. Je kunt champagne beter in een groter witte-wijnglas drinken, hierdoor kan er namelijk veel zuurstof bijkomen en zal de champagne extra smaakvol zijn.
  • De kurk van de fles schieten is ook een afrader. Alhoewel het misschien één van de leuke hoogtepunten van je avond zal zijn, kun je het beter achterwegen laten als je champagne echt op zijn best wil drinken. Buitenom dat het gevaarlijk is, zal de smaak er ook niet beter op worden. Champagne smaakt beter als je de kurk opent met zacht gesis tot vrijwel geen geluid en ook de bubbels blijven hierdoor beter erin zitten.
  • Schenk champagne nooit recht in. Ook hierbij speelt zuurstof namelijk een grote rol in het verbeteren van de smaak. Je moet het glas juist een beetje schuin houden en de champagne langs het glas laten lopen. Door deze methode zal het niet te veel schuimen, komt er het meeste zuurstof bij de champagne en proeft die extra lekker!

Heerlijke champagnes en andere soorten dranken kan je gewoon online bestellen, bijvoorbeeld bij Drankdozijn.

Santé!

Liefs, Rosita

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.