Hoe ga je om met een gevoelige huid?

Iedere huid is anders. Heb je last van een gevoelige huid? Dan kan de verzorging ervan net wat meer een uitdaging zijn. Gelukkig kun je verschillende stappen zetten om je huid op de juiste manier te onderhouden. In dit artikel lees je er meer over. Welke stappen zijn effectief voor jou?

Oorzaak achterhalen

Ieders huid is anders. Dat maakt dus ook dat er meerdere oorzaken kunnen zijn voor je gevoelige huid. Het kan best lastig zijn om de reden te achterhalen, maar dit is wel een belangrijke stap. Hier kun je vervolgens namelijk je skincare routine gevoelige huid op afstemmen. Die oorzaak wil je dus weten! Er kunnen interne en externe triggers zijn voor het ontstaan van een gevoelige huid. Bij interne oorzaken kun je denken aan: scherpe voeding, alcohol, stress of hormonale veranderingen. Externe oorzaken zijn juist bijvoorbeeld temperatuurveranderingen, wind, luchtvervuiling, schade door zonlicht en gevoeligheid voor wasmiddel. Je wilt de invloed van deze oorzaken zo klein mogelijk maken, zodat je huid (weer) kan herstellen. Stel je huid bij externe factoren bijvoorbeeld minder bloot aan invloed van het weer. Of zet de verwarming ’s winters minder hoog. Qua interne factoren kun je aanpassingen doen in je dieet. Of minder stress ervaren in je dagelijkse leven. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar ook als je hier kleine stappen in zet kan dit al effect opleveren. Je huid kan gevoelig, reactief of allergisch zijn. Misschien heb je zelf al een idee wat de oorzaak is van je gevoelige huid. Anders kan ook een dokter of huidspecialist met je meekijken.

Kwalitatieve verzorgingsproducten

Jeuk, een prikkende huid, strakheid of branderigheid: je kunt allerlei vervelende problemen ervaren door een gevoelige huid. Dit ontstaat door een gebrek in de barrièrefunctie van de huid (de opperste huidlaag) en ook door overgevoeligheid van de zenuwuiteinden. Je huid kan ook droog of rood zijn. Daar wil je natuurlijk vanaf. Het zoeken naar en aanpakken van de oorzaak helpt, zoals we hierboven al benoemen. Maar dat is vaak nog niet voldoende. Gebruik kwalitatieve verzorgingsproducten om je huid te ondersteunen. Houd daarbij goed rekening met je huidtype. Vaak is er sprake van een droge huid bij een gevoelige huid. Maar het kan juist ook zo zijn dat je een vettere huid hebt. Effaclar DUO + M biedt verzorging met een drievoudige werking tegen onzuiverheden voor de vettige en acne-gevoelige huid. Zo is er voor ieder huidtype de juiste keuze te vinden. Of je nu onzuiverheden, littekens, droogte of roodheid wilt aanpakken.

Geduldig zijn

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk verbetering zien als je je huidproblemen aanpakt. Maar vergeet niet dat dit best even kan duren. Het is vaak dus nodig om een stukje geduld op te brengen. Als je bijvoorbeeld een nieuw verzorgingsproduct gebruikt, moet je huid hier een tijdje aan wennen. De werking kan zeker effectief zijn. Geef dit daarom nog niet meteen op. De ene huid reageert ook sneller op een bepaalde verzorging dan de andere huid, dus dit kun je moeilijk met elkaar vergelijken. Er komt ook een stukje acceptatie bij kijken als het echt lang duurt voordat je huid herstelt. Probeer je huid toch zo goed als mogelijk te omarmen, ook al is dat moeilijk.

Pas op met douchen

Sta je iedere dag onder de douche en zet je het water heel warm of zelfs heet? Daar maak je de gevoelige huid doorgaans niet blij mee. Je kunt er beter voor kiezen om soms eens een douchebeurt over te slaan. Was bijvoorbeeld alleen even snel je oksels, als je dit nodig vindt. Je haar hoef je trouwens ook niet dagelijks te wassen. En als je onder de douche staat, douche dan zo kort mogelijk. En zet het water wat kouder. We geven toe: heel comfortabel is het niet. Maar je huid zal je wel dankbaar zijn. En dat kan misschien wel (tijdelijk) een prioriteit zijn om te stellen.

Je zult je eigen weg moeten vinden in de omgang met een gevoelige huid. Iedere huid is namelijk anders. Probeer de oorzaak te achterhalen en pas vervolgens de juiste behandeling en verzorging toe. Dat zijn de beste opties!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.