Hoe kies je het perfecte deurbeslag?

Het zijn altijd de kleine afwerkingen die het verschil kunnen maken. Heb je bijvoorbeeld wel is nagedacht over het vervangen van al je deurklinken? Veel mensen vergeten dat greepjes, klinken en knoppen een groot verschil kunnen maken in je interieur.

Of je nu jarenlange ervaring hebt of je eerste stap zet in het upgraden van je eigen huis, het kiezen van de juiste deurklink kan een vermoeiende taak zijn. Je realiseert je misschien pas als je begint te kijken hoe enorm je keuzemogelijkheden zijn! Van verschillend gevormde handgrepen, tot verschillende afwerkingen, verschillende achterplaten, en zelfs verschillende sloten, je hebt heel wat te overwegen. Daarom neem ik je vandaag mee in het proces van het kiezen van het juiste deurbeslag!

Stijl van de deurklink

Je wilt eerst met de basis beginnen. Voor welke vorm wil je gaan? Als het om de soort deurklink gaat, kun je kiezen uit een handgreep (hefboomstijl) of een knop. Knoppen kunnen vierkant of rond zijn, maar ongeacht hun vorm vereisen ze vaak een strakkere greep dan een handgreep. Daarom raden we aan te bedenken wie de deur het vaakst gaat gebruiken. Als jonge kinderen, bejaarden, of iemand die niet goed vast kan pakken deze deur gaat gebruiken is een knop misschien niet de beste keuze. Een deurhendel zal een veel betere greep mogelijk maken. Knoppen worden doorgaans ook vaker gebruikt als meubelbeslag dan als deurbeslag, maar het is zeker mogelijk!

Als je je stijl hebt bepaald, moet je je afwerkingen overwegen. Hier begint je keuze nog wat meer te variëren. Deurklinken zijn er in zowat elke afwerking: van metaal, tot nikkel, koper, zilver en goud, en alles daar tussenin. Je kunt zelfs kiezen uit gepolijste of matte afwerkingen.

Afwerking van deurklinken

Voor de modernere woningen zijn strakke oppervlakken en gedurfde kleuren de opties waarnaar je op zoek bent. De afgelopen jaren worden zwarte handgrepen een steeds populairdere keuze, vooral met een matte afwerking. Dit geeft een heldere en moderne uitstraling, vooral aan nieuwbouwwoningen. Als alternatief zien moderne woningen er ook prachtig uit met handgrepen in gepolijst chroom. Dit ziet er bijzonder strak uit in woningen die vol staan met andere chromen oppervlakken.

Brons is een interessante materiaalkeuze voor elk huis. Het geeft een moderne industriële uitstraling aan eigentijdse ruimten, maar misstaat ook niet in woningen die wat traditioneler zijn. Bronzen deurknoppen doen het bijzonder goed in oudere huizen omdat ze een licht rustieke uitstraling geven. Als je echt in de rustieke look wilt leunen, is verweerd antiek brons een prachtige optie die echt een statement maakt.

Bij het kiezen van een deurknop moet je ook rekening houden met de kamer waarin hij gebruikt wordt. Bijvoorbeeld, marmeren deurknoppen of zilveren handgrepen zien er geweldig uit voor gebruik in badkamers. Warmere tinten zoals koper en brons doen het vaak goed in woonkamers. Het is wel belangrijk om te beslissen of je overal in je huis dezelfde deurkrukken wilt, of dat je je keuzes per kamer, of zelfs per verdieping wilt variëren.

Natuurlijk zijn er bij elk huis, zowel modern als eigentijds, of het nu om deurknoppen of deurkrukken gaat, ook veel verrassende mogelijkheden. Je weet nooit waar je een zeer excentrieke deurklink vindt die misschien perfect bij je huis past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.