Hoe onderhoud je jouw sieraden?

Je sieraden zijn mooi, dierbaar. Dat wil je natuurlijk graag zo houden. Maar aangezien je ze draagt terwijl je al je dagelijkse dingen doet, worden ze ook bloot gesteld aan allerlei schadelijke invloeden. Daardoor kunnen ze krassen, slijten of beschadigen. De sieraden worden dof, vuil en kunnen zelfs kapot gaan. Dit kun je zo veel mogelijk voorkomen door jouw dierbare accessoires goed te verzorgen. Wij geven je goede tips voor hoe je dat het beste kunt doen.

Schoonmaken

Door je armbanden, kettingen, ringen en oorbellen eens in de zoveel tijd op te poetsen en schoon te maken, komt de originele glans weer terug. Je kent dit misschien wel van zilver schoonmaken. Zilver kan snel verkleuren, wat je misschien wel is hebt gezien bij bestek, maar dit is gemakkelijk te verhelpen. Verzorg je kostbare sieraden van bijvoorbeeld Valmano door ze in een badje te leggen van water met groene zeep. Met een zachte tandenborstel kun je het vuil voorzichtig weg borstelen. Spoel de items daarna schoon met water en droog ze af met een zachte (flanel) doek. Wrijf het oppervlak op tot het mooi gaat glimmen. Gebruik nooit zomaar een schoonmaakmiddel. Ga je goud schoonmaken? Dan kun je hiervoor ook speciale sieraadreiniger kopen.

Schade voorkomen

Doordat je gewoon je werk doet, beweegt en leeft, kunnen er krasjes of beschadigingen in je sieraden komen. Voorkomen is, ook in dit geval, nog altijd beter dan genezen. Deze beschadigingen kun je voor een groot deel voorkomen door je de items af te doen voordat je bijvoorbeeld in de tuin gaat werken, gaat douchen of zwemmen. Zwembadwater met chloor is erg slecht voor edelmetaal.

Sieraden met stenen

Vooral wanneer er ook steentjes in je juwelen zitten, is bovenstaand punt belangrijk. Verder moet je ook opletten met het nat worden van de stenen. Als de stenen gelijmd zijn, kan de lijm loslaten als het nat wordt. Zijn de stenen bevestigd in een metalen setting, dan mogen ze wel nat worden. Maar kijk bij alle stenen uit met heet water. De steen kan door de temperatuur uitzetten en barsten. Doe je sieraden met stenen dus altijd beter even af tijdens het afwassen of douchen.

Vermijd contact met cosmetica

De chemicaliën in cosmetica kunnen ook erg schadelijk zijn voor je sieraden. Doe daarom eerst parfum en make-up op en laat dat even drogen, voordat je je sieraden aan, in en/of om doet. Zo voorkom je dat deze chemicaliën op het materiaal in kunnen werken en schade kunnen toebrengen.

Bewaren

Goed onderhoud van je sieraden alleen is niet genoeg. Als je ze gewoon laat rondslingeren op je nachtkastje, kan het ook kapot gaan of kwijt raken. Zorg dus dat je een goede plek hebt om al je waardevolle en dierbare spulletjes op te ruimen. Een sieradendoos is bijvoorbeeld een goede optie. Hierin zitten vakjes en laatjes waarin je armbanden en kettingen op een zachte, donkere plek kunt opbergen. Ook zit er een deel in om je ringen op een veilige manier tussen te klemmen. Oorbellen hebben een soortgelijk plekje. Een sieradendoos is de ideale manier om alles overzichtelijk bij elkaar te houden en het risico op krassen, vallen en kwijtraken zo klein mogelijk te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.