Hoe verzorg je je gebit goed? Tandarts Zoetermeer geeft tips

Er zijn tal van manieren om je gebit schoon en fris te houden. En dat is wel zo belangrijk om bij te houden, aangezien je gebit je hele leven mee moet. Door je tanden dagelijks te verzorgen blijft je gebit goed en kom je in principe niet voor verrassingen te staan als je naar de tandarts gaat.

Elke dag poetsen

Elke dag moet je je tanden poetsen, twee keer per dag en het liefst vaker. Het zou optimaal zijn als je elke keer na de maaltijd je tanden poetst. Maar als je het in ieder geval twee keer per dag doet, dan ben je al een heel end.

Het beste is om een elektrische tandenborstel te gebruiken. Deze zorgt ervoor dat je tanden schoner worden en ze komen iets dieper tussen je tanden vanwege de snelle beweging die ze maken. Het is de manier om met minder moeite je tanden te poetsen. Je zet de elektrische tandenborstel tegen je tanden en laat de tandenborstel zelf het meeste werk doen.

Flossen

Zorg dat je na het poetsen ook je tanden even flost. Het flossen zou je trouwens ook tussendoor kunnen doen wanneer je even tijd hebt en bijvoorbeeld tv kijkt of een boek leest. Flossen is dé manier om ongewenste bacteriën tussen je tanden vandaan te halen. Deze bacteriën kunnen in de loop van de tijd plak en ontstekingen veroorzaken. Het zijn vaak plekken waar je met de tandenborstel niet bij komt.

Stoken

Een andere goede manier om bacteriën en etensresten tussen je tanden vandaan te halen, is door te stoken. Dit doe je het liefst met een klein houten stokertje. Je hebt tegenwoordig ook plastic stokers, deze zijn ook goed, maar kunnen wat pijnlijker zijn voor je tanden. Houten stokers zijn iets zachter en aan het houtje blijven dan de bacteriën goed zitten. Ook heb je houten stokers met een fris smaakje eraan. Het stoken wordt vooral na het eten aangeraden. Dit is de juiste manier om etensresten tussen je tanden vandaan te krijgen. Stook het liefst elke dag je tanden.

Bezoek de tandarts

Voor velen is dit heel logisch, je gaat minstens een keer per jaar naar de tandarts. Maar voor anderen is dit niet zo vanzelfsprekend, misschien vanwege angst of omdat je het belang er niet van in ziet. Toch is het echt raadzaam om minimaal één keer per jaar de tandarts te bezoeken. Zo weet je zeker dat je gebit in goede staat is en blijft. Ook kan de tandarts dingen zien die je zelf niet ziet, zoals gaatjes of ontstekingen. Bezoek de website om een afspraak te maken.

Daarnaast helpt gezond eten ook heel erg bij een gezond gebit. Probeer zoveel mogelijk gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Mocht je wel een zoetekauw zijn, zorg dan in ieder geval dat je bovenstaande tips sowieso elke dag uitvoert en dat je minimaal twee keer per jaar naar de tandarts gaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.