De Beste podcast van 2021: Mijn top 10

Het is alweer december. Lijstjes-tijd. Het perfecte moment om terug te kijken. Daarom is het de hoogste tijd voor een blog met een top-10 lijstje over podcasts, met daarin de beste podcast van 2020. Een afspeellijst voor bij de kerstboom.

2020 was misschien wel hét jaar van de podcast. Bijna iedereen weet inmiddels wel wat podcasten is en er zijn nu op bijna elk gebied veel leuke podcasts te vinden.

Wat maakt een podcast tot een leuke podcast of zelfs tot beste podcast van het jaar? De beste podcast van de lijst is er één waarin verschillende onderwerpen op een leuke manier aan bod komen en die voor iedereen interessant is. Ook belangrijk is de duur, niet te lang, niet te kort.

Dus lees snel verder en kom erachter wat de beste podcast van 2020 is.

Herkenbaard

Als bonus staat in deze lijst de podcast van 2 heren met baarden: Herkenbaard!

In deze podcast komen Sjoerd Merks en Bram Wouters elke 2 weken aan het woord en vertellen je herkenbare en grappige verhalen. Het doel hiervan is het vertellen van verhalen waar iedereen zich in kan vinden.

Hopelijk kan je je als luisteraar goed matchen en ontdekken dat sommige problemen misschien wel gedeeld zijn met andere! Daarnaast komen er ook geregeld leuke tips, tricks en lifehacks aan bod!

Mayra Louise Podcast

Op nummer tien in de lijst staat de podcast van Mayra Louise.

Mayra Louise is kampioen body positivity van Nederland. Haar motto is ‘Happiness is not a dress size’. Ze timmert al jaren aan de weg als journalist en leert mensen een positievere kijk op zichzelf te hebben. Ze heeft er een boek over geschreven, blogt, zit op instagram en heeft een podcast.

In haar podcast heeft ze gesprekken met vrouwen die haar inspireren op het gebied van onder andere positiviteit en self-care. Onderwerpen die, zeker in een stressvol jaar als 2020, belangrijk zijn, en daarom fijn om naar te luisteren.

Deze podcast moet je opzetten als je weleens in de spiegel kijkt en ontevreden bent met wat je ziet. Of juist als je net als Mayra Louise het gevecht met de weegschaal hebt opgegeven en hebt besloten gewoon happy te zijn met je lijf, en met jezelf.

Een interessante podcast die relativeert en waarvan je blij wordt. Mayra laat je op haar eigen manier zien dat je oké bent zoals je bent. Daarom verdient ze zeker een plek in de top 10 podcasts van 2020. Ondanks dat er geen nieuwe afleveringen meer bijkomen toch een eervolle vermelding als nummer tien.

De Universiteit van Nederland

De Universiteit van Nederland is een podcast die je in vijftien minuten een stukje slimmer maakt. Een mini-hoorcollege die wordt gegeven door de beste wetenschappers van Nederland. Een ideale podcast voor tussendoor of als je ergens moet wachten maar toch je tijd nuttig wil besteden.

Elke aflevering staat een vraag centraal. Vragen zoals: Maakt stress je dik? Waarom dragen hipsters een muts in een koffiebar? En, waarom moeten muggen altijd jou hebben?

Het succes van de podcast zit hem in de vragen die worden beantwoord en de laagdrempelige manier waarop dit gebeurt. Het is één van die leuke podcasts waar je ook nog wat van opsteekt. Zeker de beste podcast op het gebied van weetjes en grappige feiten.

Het is een aanrader voor iedereen die de Universiteit heeft bezocht, of daar wel eens voorbij is gefietst. Er staan inmiddels al meer dan 260 afleveringen online die je kunt terugluisteren.

Echt gebeurd Podcast

Echt gebeurd is een podcast over echt gebeurde verhalen. Elke week komt iemand vertellen over een grappige, spannende of mooie gebeurtenis die ze zelf hebben meegemaakt. Terugkerend onderdeel van de podcast is het voorlezen uit iemands puberdagboek wat altijd weer grappige en ontroerende momenten oplevert.

De verhalen worden altijd (uit het hoofd) verteld door mensen die niet persé podium- of radio ervaring hebben. Er ontstaat zo een intieme sfeer waardoor je echt het idee krijgt dat iemand een verhaal aan jou persoonlijk vertelt. Dat het ook nog echt gebeurde verhalen zijn maakt het extra bijzonder.

Oorspronkelijk is Echt Gebeurd begonnen als theatervoorstelling, maar ook als podcast is het een succesverhaal. Er staan nu 280 afleveringen online. De afleveringen verschijnen wekelijks en duren ongeveer een kwartier.

Echt gebeurd is één van die leuke podcasts die ervoor zorgen dat de tijd wat sneller voorbij gaat. Je kunt het luisteren goed combineren met saaie klusjes, maar het is ook een leuke podcast die het goed doet ‘s avonds op de bank.

Een echte aanrader die geschikt is voor zowel doorgewinterde podcast liefhebbers als beginners. Met recht heeft de podcast een plekje in de beste podcast 2020 lijst.

Maarten van Rossem – De podcast

Op nummer zeven staat Maarten van Rossem, bekend van tv. Je houdt van hem of je kunt hem juist niet uitstaan. De beste leraar maatschappijleer die je nooit gehad hebt is in 2020 ook aan het podcasten geslagen. En niet zonder succes. De show is inmiddels één van de best beluisterde podcasts van Nederland.

Onder leiding van presentator Tom Jessen bespreekt hij op zijn eigen authentieke en humoristische manier de toestand van de wereld. Hij is nooit te beroerd om zijn mening uiteen te zetten over onderwerpen zoals dansende bananen, belastingen, de Amerikaanse verkiezingen of de beste KLM-stewardessen.

Maarten van Rossem – De Podcast is een leuke show waar je gegarandeerd iets van opsteekt. Maarten van Rossem heeft een unieke kijk op dingen en het lukt hem vaak om je op een andere manier naar de wereld te laten kijken. Daarom verdient Maarten een plekje in de top 10 podcasts van 2020.

Met nerds om tafel

De lijst beste podcast 2020 is niet compleet zonder een podcast die je bijpraat over de laatste nieuwtjes en ontwikkelingen op tech gebied.

Floris, Jurian en Randal (de nerds uit de titel) behandelen op een boeiende en humoristische manier verschillende relevante tech-onderwerpen. Soms nodigen ze een gast(nerd) uit om mee te praten. Onderwerpen variëren van werkgeheugen tot next-gen gameconsoles, maar er worden ook Netflix tips gegeven.

Met nerds om tafel is dit jaar beste podcast geworden in de categorie Tech & Wetenschap tijdens de Dutch Podcast Awards. Inmiddels hebben ze acht seizoenen op hun naam staan.

Damn, Honey

De podcast Damn, Honey van Nydia van Voorthuizen en Marie Lotte Hagen is een moderne feministische show en gaat (zoals ze zelf zeggen) over alle shit waar je als vrouw tegenwoordig mee moet dealen.

Naast een aantal vaste, terugkerende rubrieken, zoals iets feministisch en onfeministisch uit het nieuws, ontvangen Nydia en Marie Lotte elke aflevering een gast waarmee ze praten over diens kennis en ervaringen.

Verder hebben ze het over verschillende aspecten van feminisme en vrouw zijn, en proberen onderwerpen aan te snijden die je (wat hen betreft) te weinig in de mainstream media hoort.

Het gaat bijvoorbeeld over diversiteit in de wereld van fashion, maar ook over moederschap, vrouwelijke orgasmes, hoe je zonder schuldgevoel kunt luisteren naar hiphop muziek en waarom mooie meisjes niet poepen.

De podcast verschijnt tweewekelijks en de afleveringen variëren in lengte van ongeveer 35 minuten tot twee uur.

Damn, honey is niet alleen voor hardcore feministen, maar voor iedereen de moeite waard. Een belangrijke en interessante podcast. Ook, en misschien juist voor mannen.

Man, Man, Man

Nummer vier van de lijst is Man, Man, Man. Elke twee weken nemen Bas Louissen, Chris Bergström en Domien Verschuuren (alle drie radio dj’s bij Q-music en 538) een nieuwe aflevering op.

De podcast gaat over ‘man zijn’ in de breedste zin van het woord. De drie vragen zich aan de hand van stellingen over bijvoorbeeld onderwerpen als alcohol, bijbaantjes, klussen, uiterlijke verzorging en kinderen af, wat het voor hen betekent om man te zijn in 2020.

Het zijn drie unieke persoonlijkheden die alledrie hun eigen visie hebben en dat is wat het een leuke podcast maakt. Ook hoor je goed dat ze vrienden zijn. Hierdoor krijgen gesprekken soms een extra (emotionele) lading en houdt niet iedereen het altijd droog. Leuk aan de podcast is dat het tijdens het luisteren voelt alsof je zelf ook aan tafel zit.

De podcast bestaat inmiddels alweer vijf seizoenen, en naast de podcast is er een theatertour geweest en hebben de heren samen ook een boek geschreven. Man Man Man heeft in 2019 een award gewonnen voor beste podcast in de categorie Lifestyle, Maatschappij & Gezondheid.

Man, Man, Man is ook leuk om te luisteren als je geen man bent (zeggen ze zelf). Het is een absolute aanrader en heeft daarom terecht een plekje verdiend in de top 10.

Yous & Yay: New Emotions

Op nummer drie in de lijst beste podcast 2020 staat de podcast van Yous & Yay (rappers Yousef Gnaoui en Faberyayo van De Jeugd van Tegenwoordig).

Yous en Yay hebben maandelijks een lang gesprek met een interessante gast. En dat is precies wat het is, een lang gesprek waarin oeverloos wordt gezwetst, inzichten worden uitgewisseld en ontspannen wordt gekeuveld. Een soort zomergasten in podcast vorm.

Dit klinkt saai maar door de wisselwerking tussen gast en presentatoren is dit het niet en klinkt het vaak als een ontspannen gesprek tussen goede vrienden. Je kunt goed horen dat ze onvoorbereid het gesprek ingaan. Hierdoor blijven de gesprekken spontaan.

De gasten variëren van Arie Boomsma tot Anna Nooshin en van Herman Koch tot Monica Geuze. Uiteraard komt af en toe een collega rapper langs.

Een leuke show die bij uitstek goed wegluistert tijdens het opvouwen van de was of als je in de file staat.

Datevermaak

De op één na beste podcast van de lijst is Datevermaak. Een interessante podcast over daten.

Daten in 2020. Hoe pak je dat aan? Wat kun je verwachten? En, Wat betekent dit in een wereld waarin iedereen al swipend en datend op zoek is naar de ideale liefdespartner en #relationshipgoals probeert waar te maken?

De podcast wordt gemaakt door Timo, Lisa en Lieke, drie singles uit Amsterdam. Elke aflevering bespreken ze een nieuw dilemma over daten. Bijvoorbeeld hoe daten in het corona tijdperk in zijn werk gaat en wat belangrijke do’s en don’ts tijdens het daten zijn.

Ook geven ze updates over hun eigen vorderingen (maar ook bloopers) die ze maken op date gebied.

In het laatste seizoen schuiven verschillende co-hosts aan om mee te praten. Bijvoorbeeld Stefan die het liefst grootse, spontane en creatieve dates organiseert. En Lisa, die date met vrouwen en daarover vertelt.

Datevermaak komt elke twee weken uit en duurt ongeveer een uurtje. Het is een interessante show voor iedereen die nog single is. Of gewoon op de hoogte wil blijven.

Ze zijn dit jaar genomineerd voor een Dutch Podcast Award, maar hebben deze niet gewonnen. Ondanks dat is Datevermaak de terechte nummer twee van deze lijst. Zeker de beste podcast op het gebied van daten, dat wel.

De beste podcast van 2020, Zelfpodcast

Op nummer een in de lijst beste podcast 2020 staat de Zelfspodcast.

Wekelijks nemen jeugdvrienden Sander Schimmelpennick en Jaap Siewertsz van Reesema een podcast op. De Zelfspodcast. Elke aflevering behandelen ze één hoofdonderwerp en daarnaast vaste rubrieken zoals hoogte- en dieptepunten van de week.

Ze hebben het over hun leven, de maatschappij, actualiteit, bespreken (kansloze) business ideeën en hebben vaak een mening over van alles. Eigenlijk doen ze maar wat en nemen ze zichzelf niet al te serieus. Toch hebben ze al een award op zak. Dit jaar zijn ze beste podcast geworden in de categorie Lifestyle, Maatschappij & Gezondheid bij de Dutch Podcast Awards.

De reden dat de Zelfspodcast zo’n leuke podcast is, is vanwege de chemie tussen de twee. Logisch. Ze kennen elkaar al sinds hun jeugd en kunnen daardoor veel van elkaar hebben. Dit kun je horen tijdens de gesprekken waarin ze het niet altijd met elkaar eens zijn.

Ze zijn inmiddels met hun tweede seizoen bezig en er zijn nu 61 afleveringen die je kunt terugluisteren.

Vanwege de goeie mix van onderwerpen, het enthousiasme waarmee deze worden besproken en de chemie tussen de presentatoren die duidelijk zichzelf zijn is de Zelfspodcast de beste podcast van het jaar geworden.

De beste podcast van 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.