Kies je voor een visgraat vloer of voor de Hongaarse punt?

Wanneer je een bepaalde warme sfeer wilt creëren in een woonkamer, dan kun je daarvoor een houten of een pvc vloer gebruiken. Je kunt de planken of de pvc vloerdelen strak recht naast elkaar leggen, maar het is veel mooier om het geheel als visgraat te leggen. Het maakt daarbij niet uit of het interieur modern of klassiek is. Kies je voor een duurzame traditionele visgraat parket- of pvc vloer, dan weet je zeker dat je vele jaren kunt profiteren van een prachtige vloer. Ook wanneer je massief houten planken gebruikt en deze in visgraat aanbrengt, zijn ze geschikt voor een vloerverwarming. Een vloerverwarming is heerlijk. Door een visgraat vloer te gebruiken zal de woning een chique uitstraling krijgen.

De uitstraling van de vloer

Wanneer je voor hout kiest, is de houtsoort van grote invloed op de uitstraling van de woning. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor licht of donker eiken. Ook andere houtsoorten worden gebruikt voor het leggen van een visgraat vloer in een woonkamer. Het is vooral de afwerking van de bovenlaag die belangrijk is voor de levensduur van de vloer. Hoe slijtvaster een vloer is, hoe langer hij meegaat. Je kunt de houten vloerdelen ook laten stomen, roken, loogen of beitsen. De lengte en breedte van de gebruikte planken hebben invloed op de uitstraling.

Het zelf aanbrengen van een visgraat vloer

Het leggen van een dergelijke vloer moet vanaf het begin tot het einde met een grote zorgvuldigheid worden gelegd. Je mag geen foutjes maken, omdat het steeds verder wordt vergroot naar het einde toe. Het is verstandiger om een visgraat vloer te laten leggen door de vakman. Ze weten precies waar ze moeten beginnen en waar ze rekening mee moeten houden. Ze zullen bepaalde delen vastlijmen om ervoor te zorgen dat de hele vloer goed blijft liggen. Wanneer een parketvloer als visgraat is aangebracht, heb je een prachtige vloer waarvan je lang kunt genieten.

De Hongaarse punt

Er zit tussen een vloer die in visgraat is geplaats en een andere als Hongaarse punt maar weinig verschil. Ondanks dat het verschil maar klein is, zie je het wel. Het verschil zit hem in de groeven en de belijning. Bij een visgraat vloer liggen de groeven trapsgewijs en bij een Hongaarse punt liggen het bovenste delen van de gebruikte planken tegen elkaar. Zowel de Hongaarse punt als een visgraat vloer is een patroonvloer. De planken bij de Hongaarse punt worden onder een hoek van 45 of 60 graden gelegd. De Hongaarse punt valt op door de rechte naad. Wanneer de vloer wordt gelegd als Hongaarse punt, zal deze rustiger aandoen dan een visgraat vloer. De Hongaarse punt heeft een strakkere uitstraling en zal meer rust brengen in het interieur. In plaats van houten planken wordt er tegenwoordig veel gekozen voor pvc vloerdelen. Ze hebben dezelfde uitstraling als een houten vloer, maar hebben grote voordelen.

Het leggen van een vloer als Hongaarse punt

Ga voor het leggen van een vloer, die als Hongaarse punt moet worden aangebracht, niet zelf aan de slag. Omdat de lijnen mooi recht moeten lopen, is het vakwerk om een dergelijke vloer aan te brengen. Een vakman weet precies waar hij moet beginnen om het leggen tot een goed einde te brengen. Ook moeten er bepaalde ruimtes worden gehouden, omdat een houten vloer als hij warm wordt, zal uitzetten. Daar zal de vakman zeker rekening mee houden. Zou een gelegde vloer achteraf gebreken vertonen, dan kun je de vakman benaderen en zal deze problemen zeker oplossen. Omdat zo’n aangebrachte vloer niet goedkoop is, kun je aan het leggen beter niet zelf beginnen. Je wilt, nadat de vloer als Hongaarse Punt is aangebracht, nog vele jaren van de vloer kunnen genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.