Kledingkast uitruimen!

Kledingkast uitruimen

Een tijd geleden heb ik besloten om mijn kledingkasten uit te ruimen. Zo in de loop der jaren verzamel je best veel kleding, en echt weggooien deed ik nooit. Een gevalletje: “Oh dat prop ik er nog wel bij”. Nu ben ik niet de meest makkelijke persoon in kleding kopen, maar daarom leek het me juist beter om eens goed te kijken wat ik nou wel, en wat ik nou niet meer in mijn kledingkast wil hebben.

Aan de slag

Ik ging aan de slag, gooide alles eruit op een grote berg en ben kledingstuk voor kledingstuk gaan kijken wat ik wilde houden. Ik stelde mijzelf daarbij de vraag, draag ik dit nog, en zo ja waarmee, en hoevaak? Want heel vaak bewaar je kledingstukken waarbij je denkt; ja dat kan nog wel eens leuk zijn bij die en die outfit. Vervolgens vergeet je dit weer en pak je het desbetreffende kledingstuk nooit, en ligt het alsnog in de goedkope kledingkasten te verstoffen. Ik vond dat ik van mijzelf me eens goed in de ogen moest kijken en al was er maar een kleine twijfel, dan ging het op een andere (nieuwe) berg. Deze berg zou dan later belanden in een grote zak/tas en gebracht worden naar de kringloop (8 wel te verstaan). Ook nog een grote tas met kleding, die ik zou gaan verkopen op United Wardrobe.

 

Hier zie je hoe vol mijn kast eerst zat:

United wardrobe

Ben je nog niet bekend met deze app? Het is een app, waarbij je je eigen kleding te koop kunt aanbieden; maar ook van andere mensen kleding kunt kopen. Een klein gedeelte moet je afstaan aan de mensen die achter de app zitten, en je moet zelf de verzendkosten betalen. Maar je kunt op deze manier wel voor je nog goed uitziende, zonde om weg te gooien kleding; geld zien te verdienen. Begrijp me niet verkeerd kleding naar de kringloop brengen is top en je maakt er een hoop mensen blij mee, maar er zaten in mijn geval producten bij die ik maar 1 keer heb aangehad, of waar zelfs nog het prijskaartje aanhing. Oeps. Wil je gluren wat er te koop is op mijn United Wardrobe account? Mijn gebruikersnaam is Rosbos, of zoek op mijn naam Rosita Bliekendaal. Of nog makkelijker klik hier

Struggles

Natuurlijk loop je tegen struggles aan als je aan deze mega klus begint, ik was al vroeg in de morgen begonnen maar het kost altijd meer tijd dan je eigenlijk wilt. Ik wilde namelijk ook graag veel dingen passen om te kijken of ze me nog stonden en of ik er nog wat bij voelde (dit klinkt heel heftig maar je snapt wat ik bedoel). Ik ben de afgelopen maanden veel afgevallen (hier vertel ik jullie in de toekomst meer over), dus om deze reden wilde ik dan ook alles passen. Veel was te groot, en naja van te grote kleding word je nou ook niet echt bepaald knapper; dus weg ermee. Ook waren er kledingstukken die gewoon echt “oud” waren, niet meer van deze tijd of gewoon niet meer mijn smaak.

Mijn kledingkast bestaat voornamelijk uit zwart, grijs, donkerblauw en donker/leger groen. Echt kleurrijk ben ik dus niet, of het me nou gewoon niet staat omdat het te kleurrijk is of mijn figuur; ik heb geen idee. Ik loop ook nooit een winkel in, en loop dan richting de kleurrijke kleding. Rosita goes straight for black or denim. Hoe ga je dit dan gestructureerd in je kleding kast organizen? Shirtjes, hempjes, broeken (hangen of vouwen?), jasjes, vestjes (opnieuw hangen of vouwen?), truien, jurkjes, werkjasjes. Er komt geen eind aan want een kledingkast van een vrouw is mega, geloof me (been there done that).

In mijn kast heb ik een hanggedeelte en planken, mijn grootste ergernis van mijn gehele kast waren de hangers. Allemaal verschillende maten, verschillende groottes, hoogtes; echt niet om aan te zien. Daarnaast hing het ook zo vol dat ik er niet makkelijk doorheen kon zoeken en naja dat deed ik dan ook nooit. Zo pak je vaak hetzelfde kledingstuk, terwijl je veel meer kleding hebt dan die enkele setjes die je op dat moment veel aan hebt (Ik hoop dat je dit herkent). Tijd voor ruimte, rust en NIEUWE KLEDINGHANGERS.

Op naar de IKEA

Alles is uit de kast, en er ontstaat chaos in je kamer. Ik bedacht mij echt toen ik al die kleding zag, hoe past dit al die tijd al in deze kast. Ik wilde een nieuw systeem waarbij ik makkelijk kan zien wat ik nu aan kleding heb. Al die stapels die je maakt in je kast worden vaak heel rommelig en ik word daar dan altijd al snel geërgerd van (hoi perfectionisme). Ik besloot een tripje met de auto naar de IKEA te nemen, ik had namelijk in mijn hoofd om een opbergsysteem te zoeken en waar dan beter naartoe te gaan dan de IKEA.

Eenmaal daar vond ik van die handige opbergbakken, in het wit (love wit) maar ook in andere kleuren zoals zwart en groen. Gewoon simpele vierkante bakken die je in elkaar kon vouwen, nou dat kan ik wel dacht ik. Uiteraard ging ik voor wit en ik nam er 4 mee, dacht dat moet wel genoeg zijn. Zoveel kleding bewaar ik toch niet en ik had bedacht om in elke bak een soort thema te doen;

  • Sportkleding
  • Werkkleding
  • Pyjama’s/trainingsbroeken
  • Accessoires

Mijn normale kleding kon ik dan wel op stapeltjes neerleggen, maar zo had ik geen lelijke stapeltjes met kleding overal slingeren. Daarnaast zie je vanaf een afstand niet hoe de kleding in die bak ligt, en naja pyjama’s kreukelen toch wel dus die hoef je dan ook niet netjes op te vouwen (maakt je leven weer een stukje makkelijker). Een handige bak met al je tasjes, riempjes, sjaals en andere accessoires leek mij ook fantastisch want deze slingerde nu overal en nergens rond en deze meid houd van georganiseerde rommel die niet zichtbaar is.

Op de foto zie je ook mijn stoel die achter mijn bureau staat; ik was toe aan verandering zoals je kunt merken (soms heb je van die dagen, dan moet dat). En nog andere prutsels, want met enkel hetgeen thuiskomen waarvoor je in eerste instantie naar de IKEA gaat; dat bestaat niet.

Nieuwe kledinghangers

Heel eerlijk ben ik nog nooit zo enthousiast geweest over nieuwe klerenhangers (je kunt dit woord ook zo lekker uitspreken; kleeeeruhhangurs). Eigenlijk zijn het ook maar rot dingen, maar wel nodig als je je kleding mooi ongekreukt uit de kast wilt halen. Ik kocht bij de IKEA de witte houten hangers (opnieuw; love wit). Wat gaf dit een rust in mijn hoofd zeg, ik voelde me een beetje OCD want jeetje wat hangt al mijn kleding nu mooi recht, en er verdwijnt niks achter een grotere hanger. Eindelijk was mijn kast Pinterest waardig #lifegoals.

Vouwen, vouwen en nog eens vouwen

Na alles uitgezocht te hebben, de vierkante bakken van de IKEA te vullen, bleef er een grote berg met kleding over die nog in de kast moest. Ik heb al mijn bovenstukken die wat mooier zijn als een simpel zwart shirtje (niks tegen zwarte basic shirtjes, ik zweer erbij), opgehangen in het hanggedeelte en op kleur gesorteerd. Stapeltje hempjes, shirtjes en bovenin truien/vesten. Van mijn broeken waren er niet meer zoveel over en daarom heb ik er voor gekozen om ze op te hangen. Mijn werkjasjes hang ik wel op, anders worden ze zo gekreukeld en dat ziet er nou ook niet echt professioneel uit.

Afscheid nemen bestaat niet, ik breng je wel naar de kringloop maar ik verlaaaaaat je niet..

Resultaat

Ik ben er echt ontzettend blij mee, vooral de kledinghangers; daar kan ik echt niet over ophouden lijkt het wel. Wat een juweeltjes en helemaal niet duur bij de IKEA. Dit is al een tijdje terug en nog steeds vond ik mijn vierkante bakken de beste oplossing. Niemand kan mijn iets minder opgeruimde pyjama bak zien, mijn werkkleding is opgeborgen, geen rondslingerende tassen en sjalen. Gewoon een nette opgeruimde kledingkast.

 

Uiteindelijk was ik begonnen om 09:00 (tripje naar de IKEA rond 13:00 tot 14:00) en om 19:00 ‘s avonds was het DONE. Ook heb ik gelijk een vuilniszak afval (ik had mijn hele kamer uitgezocht, alle kastjes, bureaulades en rommel onderin mijn kasten) en dus 8 tassen vol met kleding voor de kringloop naar het grofvuil gebracht. Je kunt wel zeggen dat het een grote schoonmaak was.

Over mijn schoenen hebben we het helemaal niet gehad, mocht je het leuk vinden om wat meer over mijn schoenen te weten laat het dan weten in een reactie hieronder.

Hoevaak doe jij je kast uitruimen, en bewaar je dan alles of ben je dan heel resoluut in wat je wel en niet wilt houden?

Liefs,
Rosita Elise

Follow

4 thoughts on “Kledingkast uitruimen!

  1. Dit is echt super herkenbaar. Had ik maar zoveel ruimte in mijn kledingkast haha ? 2 keer per jaar (als ik mijn zomer/winter kleding weer tevoorschijn haal) sorteer ik mijn kast, maar ik ben slecht in kleding weg doen. Altijd bang het weer nodig te hebben.. ooit. Moet dat binnenkort toch maar eens serieus aan gaan pakken want ik krijg mijn nieuwe kleding er niet meer in gepropt ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.