Leuke natuurfotografie tips voor beginners

Natuurfotografie is een super leuke hobby. Je bent lekker creatief bezig, je bent lekker buiten en je krijgt meer oog voor al het moois dat de natuur te bieden heeft. Bovendien kun je deze hobby het gehele jaar door uitvoeren, in ieder seizoen zijn er namelijk weer andere mooie planten en dieren om vast te leggen. Wil jij graag beginnen met natuurfotografie? Ik geef je graag wat handige tips!

Wat heb je nodig om te beginnen met natuurfotografie?

Een geschikte camera

Ten eerste heb je natuurlijk een camera nodig wanneer je aan de slag wilt gaan als natuurfotograaf. Om echt mooie foto’s te maken heb je een spiegelreflexcamera of een systeemcamera nodig. Deze camera’s maken namelijk veel mooie foto’s bij zonsopgang, zonsondergang en bij slechte weersomstandigheden. Lees de handleiding van de camera goed door voordat je op pad gaat. Op deze manier verbreed je je fotografische kennis en dit zie je direct terug in je foto’s.

Gebruik een statief

In omstandigheden waarbij het licht niet ideaal is, kun je trouwens het best ook gebruik maken van een statief. Bij weinig licht heb je namelijk een langere sluitertijd nodig, waardoor je al snel last krijgt van onscherpte. Een statief is dan essentieel. Koop het liefst een statief dat gemakkelijk in je fototas past, zodat je gemakkelijk van locatie kunt wisselen.

Ga naar een geschikte locatie

Om een mooie natuurfoto te maken, heb je natuurlijk natuur nodig. Bedenk van tevoren wat je op de foto wilt zetten: mooie bloemen, een zandvlakte of juist die bijzondere watervogel? Vervolgens is het de kunst om uit te zoeken waar je het best naartoe kunt gaan om dit plaatje te creëren. Op internet zijn heel veel tips te vinden met mooie fotolocaties door heel Nederland.

Kies een onderwerp

Zorg dat er altijd een onderwerp op je foto te zien is. Dat kan bijvoorbeeld een dier zijn, een vogelnest, een struik of een boshutje. Een onderwerp maakt een foto veel interessanter om naar te kijken. Bovendien kun je vanuit dit onderwerp gaan spelen met de compositie van je foto.

Gebruik verschillende standpunten

Wanneer je je onderwerp hebt bepaald, kun je gaan beginnen! Probeer verschillende dingen uit en fotografeer je onderwerp vanuit alle mogelijke hoeken om te ontdekken wat jij het mooist vindt. Ga dus eens op de grond liggen, of zoek de hoogte op en fotografeer je onderwerp van bovenaf. Ook kun je spelen met de afstand tot je onderwerp en waar je deze plaatst in je kader.

Ga op het juiste moment

Je hebt het vast al eens gemerkt, maar het tijdstip van de dag heeft veel invloed op de lichtkwaliteit van jouw foto. Een stralende zomerse dag lijkt misschien ideaal voor het maken van foto’s, maar je hebt dan al snel last van harde schaduwen. Op bewolkte dagen is het licht zachter en heb je hier veel minder last van. Veel mensen vinden het licht vlak na een zonsopgang of een zonsondergang ook erg mooi. Deze uren worden ook wel ‘golden hour’ genoemd. Het licht kan je foto in deze periode veel diepte en een mooie zachtheid geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.