Meer ruimte op zolder creëren

Je hebt een zolder die je tot op heden louter voor opslag gebruikt, maar je zou er graag meer mee doen? Op een groot gedeelte van de zolder kan je echter niet rechtop staan, vanwege het schuine dak. Bovendien komt er weinig daglicht binnen. Tenslotte zou het prettig zijn, als je een beter zicht naar buiten zou hebben. Met een dakkapel verdwijnen die beperkingen voor een deel. Een stap verder is een dakopbouw.

Zolder als kantoorruimte

Stel, je wilt de zolder als kantoorruimte gaan gebruiken. Misschien doe je aan thuiswerken en gebruik je nu de woonkamer daarvoor. Dat is niet ideaal, niet voor jou noch voor je huisgenoten. Een aparte kantoorruimte zou voor iedereen goed uitkomen. De huidige beperkingen van de zolder zijn met name:

 • Weinig bruikbare vloeroppervlakte
  Op een belangrijk deel van de zolder kan je niet rechtop staan.
 • Geringe hoeveelheid daglicht
  Niemand vindt het erg prettig om altijd bij kunstlicht te moeten werken.
 • Beperkt zicht naar buiten
  Je hoeft niet claustrofobisch te zijn, om moeite te hebben met lange tijd in een gesloten ruimte te verblijven zonder zicht naar buiten.
 • Te koud in de winter
  De zolder heeft doorgaans niet voldoende verwarming om die in de winter aangenaam te maken.
 • Als de CV-ketel op zolder staat, de geluidsoverlast daarvan
  Voor eventueel geluidsoverlast, maar ook om in de winter de warmte binnenskamers te houden, zou een tussenwand moeten worden gemaakt.

Oplossingen

De eerste drie beperkingen die in de vorige paragraaf zijn genoemd, namelijk weinig bruikbare vloeroppervlakte, geringe hoeveelheid daglicht en beperkt zicht naar buiten, kunnen worden aangepakt met een dakkapel of nog beter, maar ook ingrijpender en duurder, een dakopbouw. De grootte ervan bepaalt natuurlijk de winst ten aanzien van genoemde beperkingen.

Dakkapel

Er zijn tal van mogelijkheden voor een dakkapel, qua vorm en materiaalkeuze. Ze zijn volop in prefabvormen te krijgen. De voordelen daarvan zijn, dat je bij andere huizen kunt zien wat vanbuiten het effect is, en de installatie ervan neemt weinig tijd. Als je een rijtjeswoning hebt en een buur heeft al een dakkapel, dan zal je doorgaans dezelfde stijl aanhouden. Afhankelijk van het type dakkapel kan je een vergunning van de gemeente nodig hebben. Als je een vrijstaande woning hebt, dan zou je naast een prefab- ook een maatwerkdakkapel kunnen overwegen. Je laat dan een dakkapel tekening naar je wensen maken en vervolgens laten bouwen.

Dakopbouw

Een dakopbouw schuin dak is als het ware een dak op een dak. Die heeft namelijk een eigen nok. Dat kan zijn een zogenoemde nokverhoging of een verlegde nok. Een eigen nok heeft als effect dat de hoofdruimte in vergelijking met een dakkapel toeneemt. Dat is mooi als een dakkapel in dat opzicht te weinig winst zou opleveren. Een voordeel van een nokverhoging is dat je ook uitzicht aan de andere kant van je huis krijgt. Het maken van een dakopbouw is veel ingrijpender dan van een dakkapel. De bestaande dakconstructie wordt erdoor aanzienlijk veranderend. Voor een dakopbouw is zeker een vergunning van de gemeente vereist.

Bedankt weer voor het lezen!
Liefs,

Rosita

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.