Nespresso, voor een heerlijk kopje koffie

Dit artikel gaat over Nespresso, een systeem om koffie te zetten. De volgende paragraaf geeft enige algemene informatie over Nespresso. Vervolgens hebben we het over de keuze van een Nespresso-apparaat. Ik wijd een aparte paragraaf aan de ontkalking van zo’n apparaat, vanwege het grote belang ervan. Zelf drink ik al jaren heerlijke kopjes koffie, en ik moet zeggen dat mijn nieuwe Nespresso mij zeker niet teleursteld. Lets go!

Enige algemene informatie

Nespresso is een systeem om eenvoudig koffie te zetten. Het koffiemaalsel komt in kleine capsules van aluminium, die lang kunnen worden bewaard. Per capsule zet je een kopje koffie. Dat sluit aan bij de individualisering van onze samenleving. Het gezamenlijk een kopje koffie drinken, sluit er niet bij aan. Het is ontwikkeld en gepatenteerd door Nestlé. Er zijn diverse fabrikanten die Nespresso-apparaten in licentie maken en er is daarom een ruime keuze in. Vanwege de patenten maken pas sinds 2012 andere fabrikanten ook de capsules. Die zijn tamelijk duur en milieubelastend. Daarom worden er systemen opgezet om ze te verzamelen en hergebruiken.

Welk Nespresso-apparaat

Ik noemde al eerder dat er diverse fabrikanten zijn van Nespresso-apparaten. De apparaten komen in allerlei stijlen, mogelijkheden en dus met verschillende prijzen. Je kunt altijd wel een apparaat vinden die bij de stijl van je keuken past. Ze worden veel online aangeboden. Welke mogelijkheden een Nespresso-apparaat je dient te bieden, hangt mede af van in welke vorm(en) je je koffie wilt. Wil je alleen een espresso en lungo, een espresso met veel meer water, kunnen zetten of ook een ristretto, americano en/of cappuccino. Verder zijn er apparaten waarmee je melk kunt bewerken. Hoe we cappuccino kunnen zetten, komt in de volgende paragraaf aan de orde. Als je regelmatig koffie zet, maar niet elke keer water wilt bijvullen, dan kan je voor een apparaat met een groot waterreservoir kiezen. Er zijn verschillen in de geluidsniveaus.

Cappuccino zettten

Het meest eenvoudig is een Nespresso-apparaat met een melkreservoir. Een druk op een knop is dan voldoende voor een cappuccino. Het melkreservoir kan je apart in de koelkast zetten. Als het apparaat met een stoompijp komt, dan kan je daarmee melk gereedmaken voor je cappuccino. Met een losse melkopschuimer kan je melk opschuimen. Dat kan ook koud melkschuim zijn.

Kalkaanslag

In Nederland zit er relatief veel calcium in het drinkwater. Die hoeveelheid is echter niet overal dezelfde. Als we water verhitten, slaat dat calcium neer als calciumcarbonaat oftewel kalkaanslag. Door die aanslag kan je Nespresso-apparaat minder goed gaan functioneren. De circulatie wordt minder en krijg je minder koffie in je kopje. Ook gaat het apparaat meer stroom verbruiken. Tenslotte kan dat kapotgaan door de kalkaanslag. Het is dus zaak om je Nespresso-apparaat regelmatig te ontkalken. Dat kan heel simpel met een Nespresso ontkalker in de vorm van een vloeistof of tabletten. Samengevat kunnen we aan de volgende signalen merken, dat ons apparaat dient te worden ontkalkt:

  • Sommige apparaten hebben een signaallampje dat gaat branden.
  • Je kopje wordt niet meer goed gevuld.
  • Er komt geen laagje schuim op de koffie.
  • De koffie die uit het apparaat komt, is niet goed warm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.