Raamdecoratie: wat hang je waar?

In mijn blog kom je vaak woontips tegen; van keukentrends tot interieur tips. Ook heb ik het al even kort gehad over raamdecoratie, namelijk jaloezieën. Raamdecoratie is namelijk wel iets belangrijks in huis, aangezien het een grote rol speelt in het creëren van sfeer. Je interieur kan nog zo goed zijn, nog zo warm en knus, maar zonder goede raamdecoratie zal dat er niet uitspringen. De woning blijft dan kil en onpersoonlijk. Kortom: raamdecoratie is essentieel! Maar met zoveel keuzes in de wereld van jaloezieën, rolgordijnen en shutters waar moet je wat hangen? In dit artikel zal ik je per ruimte van je woning vertellen wat voor raamdecoratie erbij past.

Slaapkamer

De slaapkamer is waar je je rust moet pakken en waar dus ook niet te veel licht aanwezig moet zijn. Kies dus hierbij juist raamdecoratie wat het licht tegenhoudt, waardoor je nachtrust niet verstoord kan worden. Het ligt er een beetje aan wat voor stijl je slaapkamer heeft en wat er het meest bij past. Shutters, rolgordijnen of houten jaloezieën zijn het beste te gebruiken in je slaapkamer. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur binnen deze drie. Kies dus vooral wat je het meest aantrekt.

Keuken

De keuken staat vrijwel altijd aan de voorkant van het huis, wat betekent dat er ook een stukje privacy bij komt kijken. Je wil geen raamdecoratie waarbij iedereen zomaar naar binnen kan kijken. Hierbij speelt ook het schoonmaken van je raamdecoratie een rol, aangezien het makkelijk schoonmaken moet zijn zodat de hygiëne in je keuken gewaarborgd blijft. Iets met stof is hierdoor in deze ruimte wat minder geschikt; al heb je wel stofjes wat prima schoon te maken is. Denk aan duettes en plissés. De grootste aanrader voor in de keuken zijn dan toch de aluminium jaloezieën. Deze zijn namelijk in allerlei maten verkrijgbaar en ideaal voor smalle of grote ramen. Bovendien is het aluminium van de jaloezieën goed schoon te maken.

Woonkamer

De woonkamer is waar je het meeste tijd zal doorbrengen en waar je je ook het snelst kan irriteren aan raamdecoratie wat eigenlijk niet bij je woonkamer past. Je moet dus de juiste keuze maken. De stijl van je woonkamer speelt hierbij een grote rol, want een landelijke woonkamer heeft iets totaal anders nodig dan een moderne woonkamer bijvoorbeeld. Als je een landelijke woonkamer hebt dan zijn vouwgordijnen een goede keus. Er zijn verschillende varianten, want je kunt kiezen uit transparante vouwgordijnen, maar ook uit verduisterende vouwgordijnen. Het is maar net hoe donker of licht je de woonkamer wil maken. Ook shutters kunnen leuk staan in een landelijke woonkamer. Deze zijn vergelijkbaar met houten lamellen, maar ze lijken iets meer op luiken. Met horizontale shutters kun je de lichtinval goed regelen en het voegt echt iets toe aan de sfeer. Het voordeel is dat je alsnog naar buiten kan kijken, maar dat er geen inkijk is van buitenaf. Op www.shutterkoning.nl kun je de verschillende shutters bekijken als je dat leuk lijkt. Voor een meer moderne woonkamer zijn duettes of plissés een aanrader en ook deze kun je in transparante of verduisterende vorm vinden.

Ik hoop dat ik wat meer duidelijk heb kunnen scheppen over welke raamdecoratie in welke ruimte van je woning past. Wat zijn jouw ervaringen en wat vind jij mooi?

Liefs, Rosita

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.