Recept: lasagne van porcini en spinazie

Tijd voor een goed recept! Nu veel van ons waarschijnlijk meer vrije tijd hebben, is kokkerellen een goede bezigheid. Tip: lasagne van porcini en spinazie. Porcini oftewel eekhoorntjesbrood is een gedroogde paddenstoel. Het is een populaire vertegenwoordiger van de vijfde smaak: umami. In combinatie met pasta, spinazie en bechamelsaus draai je een fantastische vegetarische lasagne in elkaar. Buon Appetito!

Wat heb je nodig?

Verzamel de recepten voor deze geweldige lasagne. Hieronder zie je wat je nodig hebt voor een portie voor twee tot drie personen:

– lasagne (pastavellen)

– 300 gram verse spinazie

– olijfolie

– 75 gram porcini/eekhoorntjesbrood

– 1 el tomatenpuree

– 1 halve ui, gesneden

– 3 el peterselie, fijn

– 2 tenen knoflook, fijngesneden

– 1 blokje paddenstoelenbouillon

– 30 gram boter

– 300 ml melk

– 30 gram bloem

– een snuf nootmuskaat

– 100 gram parmezaanse kaas

Spinazie wokken

Verwarm de oven vast voor op 180 graden. Daarna ga je aan de slag. Eerst wok je de spinazie in een pan met wat olie. Bak er zoveel mogelijk vocht uit, stort de spinazie in een vergiet, laat afkoelen en knijp het laatste vocht eruit. Snij het fijn. Kook nu een halve liter water in de waterkoker en week er de porcini in. Bewaar straks het weekvocht en zeef het (er kan wat zand bij de porcini zitten). 

Bechamelsaus

Laat de boter op een laag vuurtje smelten, doe de bloem erbij. Roer met een garde. Wanneer je een zijdezacht, homogeen mengsel hebt, doe je de melk erbij; blijf roeren! Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Laat al roerend de saus iets indikken. 

Porcini-saus

Nu de porcini. Bak de ui op middelhoog vuur in een flinke scheut olijfolie. Uien glazig? Knoflook erbij! Laat deze een minuutje meefruiten en voeg daarna de tomatenpuree toe. Goed roeren, zodat de olie en de puree een geheel gaan vormen. Nu doe je de uitgelekte porcini in de pan. Kieper het gezeefde weekvocht van de porcini erbij, plus het bouillonblokje. De saus wordt nu een dikke jus. Breng hem op smaak met zout en peper en roer de peterselie erdoor. 

Stapelen maar!

Pak een rechthoekige schaal. Begin met een laag bechamelsaus (de helft), en bedek deze met lasagne. De volgende laag is de helft van de porcini-saus, dan weer lasagne, dan alle spinazie, lasagne, de rest van de porcini-saus, lasagne en dan bedekken met de rest van de bechamelsaus. Rasp er de parmezaan overheen, leg er nog wat kleine klontjes boter op en bak de lasagne af in 25-30 minuten. 

Culinaire doolhof

Op internet staan ontelbaar veel recepten; om die te vinden heb je geen snel glasvezel nodig. Het minst snelle internet is er gewoon geschikt voor. Veel supermarkten zetten hun eigen recepten erop om hun spullen aan de man te brengen. Doe er je voordeel mee. Let wel goed op wat voor producten je koopt, en waar je je recepten scoort. Je hoeft ze natuurlijk niet te halen bij de winkel die jouw de recepten voorschotelt! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *