Drie gouden tips om Geld te besparen

Het is natuurlijk lekker om je geld te laten rollen, maar het is minstens zo fijn om een goedgevulde spaarrekening te hebben. Deze kun je later aanwenden voor iets echts belangrijks, zoals een fantastische reis of de inrichting van je (eerste) huis. Met deze drie tips wordt sparen een stuk makkelijker en kan ook jij een mooi spaarpotje opbouwen. 

Krijg inzicht in je uitgaven

Spaar je niet omdat je nooit geld overhoudt? Inzicht in je uitgaven helpt je al een heel eind op weg. Je kunt gewoon in je internetbankieren kijken wat je allemaal uitgeeft. Kijk tot drie maanden terug en verdeel je uitgaven over verschillende categorieën, van vaste lasten tot kleding en uitgaan. Op basis hiervan kun je al een ruwe begroting maken en kijken hoeveel geld je sowieso kunt wegzetten. Doe dit direct aan het begin van de volgende maand, als je jouw salaris of studiefinanciering binnen hebt. Ook zie je zo op welke kosten je kunt besparen. Energie vergelijken en kritisch kijken naar verzekeringen kan bijvoorbeeld een flinke besparing opleveren in de categorie vaste lasten. En misschien kun je ook wel wat vaker brood meenemen in plaats van buiten de deur lunchen. Jouw besparingen sluis je dan door naar je spaarrekening.

den terug en verdeel je uitgaven over verschillende categorieën, van vaste lasten tot kleding en uitgaan. Op basis hiervan kun je al een ruwe begroting maken en kijken hoeveel geld je sowieso kunt wegzetten. Doe dit direct aan het begin van de volgende maand, als je jouw salaris of studiefinanciering binnen hebt. Ook zie je zo op welke kosten je kunt besparen. Energie vergelijken en kritisch kijken naar verzekeringen kan bijvoorbeeld een flinke besparing opleveren in de categorie vaste lasten. En misschien kun je ook wel wat vaker brood meenemen in plaats van buiten de deur lunchen. Jouw besparingen sluis je dan door naar je spaarrekening.

Zet alle extraatjes opzij

Als je een meevaller hebt, bijvoorbeeld omdat je geld terugkrijgt van de Belastingdienst of wanneer je vakantiegeld krijgt, kun je natuurlijk gaan shoppen. Maar wat nou als je deze bedragen op je spaarrekening zet? Je mist deze extraatjes niet direct op je eigen bankrekening en het kan aardig snel gaan als je alle meevallers opzij zet. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de helft te sparen en de helft lekker uit te geven. Sparen moet namelijk wel leuk blijven, anders hou je het niet vol. Deze tip valt ook toe te passen op een salarisverhoging. Bij veel mensen stijgen de uitgaven wanneer het salaris toeneemt. Probeer de verhoging apart te zetten en van hetzelfde bedrag als altijd te leven. Zo groeit je spaarrekening steeds sneller en sneller, wat heel motiverend werkt. 

Formuleer een spaardoel

Waarschijnlijk wil jij meer sparen omdat je een bepaald doel voor ogen hebt; iets groots dat flink wat geld kost. Of je nu spaart voor een nieuwe laptop, een droomreis zoals een rondreis door Zuid-Amerika, een auto of een potje wilt hebben voor een koophuis, sparen wordt makkelijker als je jouw doel voor ogen houdt. Geef je spaarrekening bijvoorbeeld de naam van je spaardoel, zoals “Wereldreis 2021”. Iedere keer dat je geld overmaakt zie je waarvoor je het doet. Hoe minder ver de beloning voor het sparen in de toekomst ligt, hoe makkelijker het is om te sparen.

Uiteraard is er nog 1 andere optie: geld verdienen! Hier zijn talloze opties voor om naast bijvoorbeeld je huidige baan nog een extra zakcentje te verdienen. Verdiep je hier dus goed in en ga aan de slag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.