SEO, wat is dat en waarom is dat belangrijk?

SEO is van groot belang voor vele bedrijven en andere websites. Zo ben ik als blogger ook vaak bezig met het optimaliseren van mijn SEO. Ik wil tenslotte zoveel mogelijk lezers voorzien van interessante informatie. Daarbij is het dus zaak je blog en de artikelen op een juiste wijze te schrijven en in te delen. Vandaag gaan we dus kijken naar wat SEO precies inhoud!

Wat is SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization. Dat houdt in dat je bij het maken van een website zo goed mogelijk rekening houdt met de manier waarop zoekmachines werken. We praten dan niet alleen over de inhoud van de website, maar ook de structuur ervan. De voornaamste zoekmachine, Google, let tegenwoordig ook op de snelheid waarmee een website laadt. Tenslotte wordt door zoekmachines waarde gehecht aan externe links naar een website. Die worden backlinks genoemd. We zullen op de diverse aspecten van SEO later in meer detail terugkomen.

Wat is het doel van SEO?

Het doel van SEO is om een website zo hoog mogelijk te laten eindigen in de zoekresultaten van zoekmachines. Waarom is dat belangrijk? Als mensen informatie op het web zoeken, dan gebruiken ze daarvoor een zoekmachine. In het invoerveld op de openingspagina van de zoekmachine plaatst men een zoekzin, die doorgaans uit een diverse zoekwoorden bestaat. De zoekmachine gebruikt die zoekzin om tussen de informatie die het heeft opgeslagen van zeer vele websites, de websites te vinden met informatie die het beste aansluit bij de zoekzin. De websites met de beste aansluiting kunnen hoog in de zoekresultaten komen. Er zijn nog een paar aspecten die dat ook beïnvloeden, zoals we al in de vorige paragraaf aangaven. Hoog eindigen in de zoekresultaten betekent een betere kans dat mensen een website bezoeken. Als een website commercieel is, kan dat meer omzet betekenen.

Zoektermen

Het is belangrijk om na te denken over hoe mensen een zoekterm zouden kunnen samenstellen, ten einde informatie te vinden die ook op jouw website staat. De zoekwoorden dienen in de tekst van je website voor te komen, bij voorkeur in dezelfde volgorde en met weinig woorden ertussen. Dat mag echter niet ten koste gaan van de leesbaarheid van de tekst van de website. Dat wordt aangeduid met de relevantie van je website voor een bepaalde zoekzin. We noemden ook al de structuur van die tekst. Koppen krijgen een andere weging dan andere delen van de tekst. Ook de toegankelijkheid van de informatie op je website is een belangrijke factor.

Backlinks

We noemden al het belang van backlinks. Als op een andere website een link staat naar jouw website, dan geeft een zoekmachine daar een zekere waarde aan. Die waarde hangt af van de waardering die de andere website van de zoekmachine krijgt. Ook moet de tekst waarin je link staat voldoende relevantie hebben voor je website en ook passen bij de inhoud van die andere website. Een goede toepassing van backlinks kan je website hoger in de zoekresultaten laten eindigen. Als die echter niet goed worden gebruikt, dan kan het omgekeerde gebeuren. Met andere woorden, dat benadeelt je website in de zoekresultaten.

Belang van SEO

Het grote belang van goede SEO zal duidelijk zijn geworden. De toepassing ervan vereist de nodige kennis. Die kan je je eigen maken door SEO cursussen te volgen. Een andere optie is de SEO van je website uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.