Storytime | hoe ervaar ik de implanon?

Ik denk dat bijna elke vrouw van mijn leeftijd een lange tijd de pil heeft geslikt, sommige vrouwen slikken al 10 jaar de pil wat eigenlijk best wel niet goed is voor je gezondheid. Nu heb ik ook jaren de pil geslikt, maar heb ik nu toch gekozen voor een implanon. Vandaag ga ik jullie mijn verhaal vertellen betreft de anti-conceptie, waarom ik gekozen heb voor een implanon, hoe de plaatsing gaat, en hoe ik de implanon ervaar. Ben je benieuwd?

Mijn anti-conceptie verleden

Ik denk dat we allemaal als jong meisje (vrouw klinkt zo gek) naar de dokter gaan voor onze anti-conceptie, want we zijn of allemaal chagrijnig doordat we zo “heftig” ongesteld zijn en amper de deur uit kunnen; en of dat we het super vervelend vinden dat we mega onregelmatig ongesteld zijn (in mijn geval beide). Dus ook ik zat daar (met mama weliswaar) en kreeg de pil voorgeschreven. Ik heb eerst een aantal jaar dezelfde pil gebruikt, een korte pauze gehad en toen overgestapt op een andere pil. Ik vertel even kort wat in mijn beleving de voor- en nadelen zijn.

Voordelen van de pil:

 • Ik werd veel minder heftig ongesteld.
 • Het kan helpen bij acne.
 • Ik kon mijn periode regelen en zo vakanties ontwijken.
 • Het is en blijft een anti-conceptie.

Nadelen van de pil:

 • Je moet hem elke dag innemen (en vooral niet vergeten anders werkt het niet meer).
 • Nergens onverwachts blijven; want heb je je pil wel bij je?.
 • Ik werd van mijn eerste pil ontzettend misselijk (de hele dag door, waardoor ik overstapte).
 • Van de tweede pil werd ik echt een emotioneel wrak, ik kon overal om huilen het eerste jaar, daarna werd het pas minder.
 • Je krijgt 2 hormonen in je lichaam (onnodig veel ook vaak).
 • Het verhoogt de kans op kanker.
 • Tijdens het gebruik van bepaalde medicijnen zoals antibiotica werkt ie niet meer (ook alcohol heeft invloed).
 • Op tijd weer halen bij de apotheek anders zit je zonder.
 • Het wordt niet vergoed door de verzekering (of je moet heel goed verzekerd zijn).

Zoals je ziet is mijn ervaring nou eenmaal niet heel positief met de pil, nadat mijn relatie uit ging ben ik dan ook vrijwel gelijk gestopt met de pil (na een paar maanden ofzo). Ik vergat hem soms en zat dan gelijk in de stress, ook merkte ik dat ik nadat de hormonen volledig uit mijn lichaam waren ik een stuk beter in mijn vel begon te zitten. De pil kan je eigen karakter heel erg veranderen, ik was niet meer de vrolijke Roos; ik was veel sneller verdrietig, huilde veel en was heel onzeker (nog onzekerder dan ik al was). Nou wil ik absoluut niets goed praten, maar ik merkte wel dat de pil daar degelijk veel effect op had. Dit hoor ik ook van veel mensen om mij heen (ja wij vrouwen hebben het daar gewoon over onderling).

Maar waarom dan nu de implanon?

Ik merkte na een paar maanden geen anti-conceptie te gebruiken (niet dat ik een vriend heb verder of iets) dat ik het toch heel vervelend vond dat ik niet wist waar ik aan toe was. Zoals ik net al benoemde was mijn maandelijkse periode zo onregelmatig en heftig en dat begon ook weer terug te komen. Alle ongemakken die er bij horen kwamen in veel hevigere mate terug; menstruatiekrampen (waarvan mannen altijd zeggen dat valt wel mee kijk even het filmpje van Humberto of Dennis&Valerio dan zie je hoe het voelt), rugpijn, hoofdpijn en eigenlijk het huis niet willen verlaten. Zelfs mijn huid werd een stuk minder zuiver (en ja als soms beautyblogger vind je dat echt heel vervelend).

Ik dacht dit wil ik niet meer en daarnaast wilde ik ook gewoon weten waar ik aan toe was dus maakte ik een afspraak met mijn dokter. We bespraken de mogelijkheden en kwamen al snel uit op of een spiraaltje (de mirena) of de implanon. Aangezien het inbrengen van een spiraal gevoeliger/pijnlijker kan zijn bij vrouwen die nog niet bevallen zijn (and I ain’t seeing any children around me besides my nieces and nephews) dacht ik beter niet.

De voordelen van een implanon

 • Hij blijft 3 jaar zitten en je hoeft verder nergens over na te denken.
 • Je bent dus 3 jaar lang beschermd tegen zwangerschappen.
 • De implanon bevat minder hormonen (maar één) en geen oestrogeen (voor vrouwen met een laag libido door anticonceptie kan dit een uitkomst zijn).
 • In sommige gevallen wordt je amper tot niet meer ongesteld.
 • De implanon is in verhouding goedkoper en wordt soms vergoed door de zorgverzekering (score!).
 • Het schijnt te kunnen helpen tegen hoofdpijn en migraine.

De nadelen van een implanon

 • De implanon moet worden ingebracht en verwijdert bij de dokter (er kan dan wel gelijk een nieuwe worden ingebracht).
 • De implanon kan ingekapseld raken waardoor het verwijderen soms wat moeilijker is en je een iets groter litteken kunt krijgen.
 • Je kunt hem soms voelen (kan een beetje jeukerig zijn), hier heb ik zelf geen ervaring mee.
 • Het is geen 100% garantie, zoals elke anti-conceptie.
 • Omdat de menstruatie vaak weg blijft is het controleren op een zwangerschap moeilijker.
 • In de eerste tijd kun je wat ongemak van de implanon ervaren (bijv. hoofdpijn en bloedingen), dit omdat je lichaam er aan moet wennen.

Ik koos dus voor de implanon omdat ik hiermee zeker wist dat ik het niet zou kunnen vergeten, de bijwerkingen veel minder heftig zijn als bij de pil (er zitten natuurlijk ook veel minder hormonen in) en het inbrengen mij niet heel spannend leek. Het idee van het niet meer ongesteld worden sprak mij ook wel heel erg aan, dus let’s do it.

Het inbrengen en mijn ervaring na 2 maanden

Heel vroeg op een donderdag-ochtend haalde ik mijn implanon op bij de apotheek. Daar over gesproken, ik vond het wel even een ding dat ik over straat moest lopen met een doosje (gelukkig niet mega groot) waar dan met grote letters implanon op staat. Doe je dit dus al een dag van te voren dan gaat dat ding ook nog mee naar huis, ja je leest het goed, hij mag gezellig even op de keukentafel komen liggen zodat je er gezellig naar kunt kijken. AWKWARD, tip van Roos; neem dus een tas mee.

Gemiddelde grootte van het staafje t.o.v. de arm

In de wachtkamer was ik echt wel even zenuwachtig want ja het inbrengen is toch wel even anders als een pilletje innemen. Gelukkig vertelde mijn dokter eerst nog even rustig opnieuw hoe het werkt en wat de implanon precies is. Het is dus een klein staafje van ongeveer 4 CM lang en 2 MM breed, deze wordt door middel van een holle naald in de bovenarm (onder de huid) wordt geïnjecteerd. Alle voordelen en hoe lang die mag blijven zitten heb ik net allemaal verteld. Het inbrengen vond ik vrijwel pijnloos, ja je krijgt even een prikje met verdoving en het is geen heel prettig gevoel; maar pijn? Nee.

Hoe waren de eerste dagen
De volgende ochtend werd ik letterlijk wakker met een gigantische blauwe plek op mijn bovenarm. Ik heb er nog de foto’s van en het is echt geen pretje, ik leek wel mishandeld. Mijn arm voelde ontzettend beurs en iets optillen was echt heel zwaar, ik moest gewoon werken dus deed het allemaal maar gewoon maar heel prettig vond ik het niet. Ik had een lichte hoofdpijn wat een bijwerking is die de dokter had voorspeld ook dit trok al snel weer weg. Verder voelde ik het staafje heel erg zitten en was ik dan ook gefascineerd door het feit dat ik hem zo goed zag zitten onder mijn huid (ik ben dan ook zo iemand die er op gaat drukken, doe dit vooral niet na). Na een paar dagen trok de blauwe plek ook weer weg en zag ik even alle kleuren van de regenboog op mijn arm voorbij komen.

De eerste dag na het plaatsen en een paar dagen later (Heb het maar in het zwart-wit gedaan aangezien ik kan snappen dat sommige mensen dit niet willen zien, maar ik wil jullie gewoon zien hoe het is).

Mijn ervaring tot dusver
In de eerste week voelde ik eigenlijk geen verschil, aangezien ik hem niet tijdens een menstruatie heb laten plaatsen was hij pas na een week “veilig” (maar hey, still no boyfriend) dus dat vond ik niet zo heel interessant. Nu zijn we ongeveer 2/3 maanden verder en kan ik wel zeggen dat ik ontzettend tevreden ben met de implanon. Ik voel het staafje amper meer zitten, en ervaar geen bijwerkingen. Ja ik heb een paar kleine bloedingen gehad die je geen menstruatie kunt noemen, maar dat was zo weinig dat ik dacht; huh? Nu ben ik al een aantal weken vrij van bloedingen en heb sinds het plaatsen ook geen echte “menstruatie” meer gehad (zal ik dan het geluk hebben dat ik helemaal niet meer ongesteld wordt?). Op het gebied van hormonen merk ik echt verschil, ik ben niet extra emotioneel of misselijk dus daar ben ik super blij mee. Verder voel ik me ook nog steeds Roos en merk ik niet dat de hormonen mijn humeur weer veranderen.

Raad ik het je aan?

Twijfel je nou ontzettend over anti-conceptie? Praat dan gewoon eens met je huisarts; ik werd diep ongelukkig van de pil en een volledig ander mens. Voor mij was de keuze daarom ook iets makkelijker om voor een implanon te gaan. Maar wil je geen pil meer slikken, en vind je een spiraal ook geen prettig idee? Dan kan ik je de implanon wel echt aanraden, er zijn natuurlijk nog meer anti-conceptie middelen dus verdiep je er goed in. En wil je helemaal geen extra hormonen dan moet je dat vooral niet doen!

Zo wat een verhaal, ik hoop dat jullie het interessant vonden om mijn verhaal te horen. Ik vind het best spannend om dit zo lekker bloot te geven, maar ik vind het zo’n taboe dat het niet normaal is om over de menstruatie te praten. Gelukkig zijn er steeds meer bloggers die dit gewoon doen!

Laat je even weten wat je vind van de implanon?

Liefs,
Rosita Elise

8 thoughts on “Storytime | hoe ervaar ik de implanon?

 1. Wauw, wat fijn om te lezen. Ik gebruik zelf de pil en ik wist al dat deze een aantal nadelen heeft, maar dat er zoveel zijn wist ik niet. Maar ik vind het zelf enorm handig om te plannen wanneer ik ongesteld word.
  Liefs,
  Yara

 2. Ik slik zelf de pil en heb er weinig problemen mee, behalve dat ik hem soms vergeet.. wel vind ik het idee van elke dag een pilletje slikken niet fijn. Ik zit er dan ook over na te denken om een spiraaltje te laten zetten!

 3. Ik heb zelf een spiraaltje en ben er heel tevreden over! Het zetten was inderdaad niet fijn, maar ik vond het het wel waard. Goed dat jij ook je ervaring deelt, ik denk dat het veel mensen kan helpen!

 4. Fijn om te lezen dat je nog geen bijwerkingen ervaart. Mijn bijwerkingen kwamen pas later bij de implanon. Het eerste half jaar heb ik geen enkele bloeding gehad, daarna werd ik het heel onregelmatig. Er was geen peil op te trekken. Ik kwam mega veel aan zonder dat daar een reden voor was (11 kilo in een jaar) ook werden mijn huid en mijn haar mega vet.

  Heel af en toe popte er een dikke bult op onder mijn implanon die me zo erg jeukte dat ik gek werd. Ook zag je de implanon bij mij gewoon zitten in mijn arm.

  Hier een minder goede ervaring dus hihi. Ik heb nu een half jaar geleden besloten dat ik helemaal geen anticonceptie meer in mijn lijf wil. Dat ik dit niet eerder heb gedaan snap ik niet

  1. Oef wat vervelend dat jij het zo naar ervaarde. Ik heb ook vriendinnen om mij heen die de implanon al jaren hebben en echt nergens last van hebben. Dat aankomen heb ik bij de dokter gevraagd en zij zei dat dat niet door de implanon kan komen, dus geen idee dan?

   Geen anti conceptie is natuurlijk helemaal top! Haha maar ik vond dat niet prettig aangezien ik zo hevig ongesteld werd ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.