Tips voor het bakken van kabeljauw

Kabeljauw is een heerlijk én gezond stukje vis. Maar, hoe kun je kabeljauw nu het beste bakken? Je wilt natuurlijk voorkomen dat de vis in de pan uit elkaar valt of te droog bakt. Wij geven je een aantal praktische tips!

1. Voorbereiding

Bedenk op welke manier je de kabeljauw wilt bereiden. Leg alle benodigdheden klaar, zoals de vis, een pan met antiaanbaklaag, olie of boter, een spatel en benodigde kruiden. Kabeljauw is goed te combineren met verschillende soorten kruiden. Met name groene kruiden, smaken als ui, knoflook en peper of citroen passen goed bij deze vissoort. Voordat je begint met bakken is het belangrijk dat je de vis goed droogdept met een stukje keukenrol. Hoe droger, hoe knapperiger.

2. Kabeljauw paneren

Kabeljauw leent zich uitstekend om te paneren. Het handigste is om kabeljauwfilets te paneren, maar kabeljauwhaasjes kunnen ook prima worden voorzien van een krokant korstje. Haal de vis door wat bloem, een geklutst ei en tot slot door paneermeel of panko. Kruid de kabeljauw eventueel van tevoren. Gepaneerde kabeljauw bakken in de pan lukt het best door flink wat boter of olie in een pan met antiaanbaklaag te gebruiken.

3. Kabeljauw bakken

Verhit een antiaanbakpan op middelhoog vuur met wat olie of boter. Bak de kabeljauw in de pan voor 3 tot 4 minuten. Draai de vis voorzichtig om met een spatel en bak net zolang aan de andere kant. Bak je met huid? Dat kan! Leg de vis dan eerst met huid naar beneden in de pan. Laat de kabeljauw bakken in de pan tot deze een lichtbruine kleur krijgt. Als de vis geen vocht verliest, makkelijk uit elkaar valt en vanbinnen mooi wit is, is ‘ie klaar!

4. Kabeljauw in de oven

Verwarm de oven voor op 180 graden. Plaats de vis voor zo’n 12 tot 15 minuten in de oven om te garen. De bereidingstijd is afhankelijk van de dikte van de vis, kabeljauwhaasjes bereiden in de oven duurt iets langer dan een kabeljauwfilets in de oven bakken. Maak een heerlijke ovenschotel met kabeljauw, ga voor vispakketjes of leg de kabeljauw onder de grill.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.