Tips voor het inrichten van jouw ideale washok!

Wassen is een huishoudelijke taak die bij elk huishouden voorkomt. De een vind het een leuk klusje om te doen, en de ander wat minder. Maar in beide gevallen wil je natuurlijk zo efficient mogelijk te werk gaan. Gemiddeld wassen wij Nederlanders zoon 120x per jaar, maar in grote gezinnen wordt er nog een stuk meer gewassen. Rede genoeg om is te gaan kijken naar hoe je je washok op de meest ideale manier inricht om er voor te zorgen dat jij gemakkelijk je was kan doen en het ook nog is in te richten op een stijlvolle manier! Een geordende ruimte maakt het werk zoveel makkelijker, en het mooie is dat er kant en klare oplossingen beschikbaar zijn die jou dit in een keer kunnen bieden. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!

Het ontwerpen van een ideale wasruimte

Denk bij het ontwerpen van je ideale wasruimte na over waar je je apparaten wilt bewaren. Je kunt een aanrecht gebruiken om wasgoed geordend te bewaren, wat problemen in verband met rondslingerende vuile kleding tot een minimum kan beperken. Een goed ingerichte wasruimte kan je taken efficiënter maken, zoals het minimaliseren van de rommel veroorzaakt door opgevouwen kleding. Je waskamer moet zeer functioneel en georganiseerd zijn om je klusjes vlot te laten verlopen. Alles binnen handbereik hebben is essentieel. Door rekken boven de wasmachine en de droger toe te voegen kun je je wasmiddelen binnen handbereik houden.

Echter kan je jezelf dit ‘plannen’ allemaal besparen door te kiezen voor een kant en klare oplossing, zoals een wasmachine kast van wasombouw. Deze kasten zijn specifiek gemaakt om extra functionaliteit toe te voegen en het meeste uit je ruimte te halen. Er is genoeg bergruimte, uittrekbare plateaus voor bijvoorbeeld de wasmand en je wasmachine en droger staan wat hoger van de grond. Zo voorkom je ook nog is rugklachten door het moeten bukken! Een stijlvolle wasmachine kast is dus zeker een goede toevoeging als jij het maximale uit je washok wil halen.

Grootte van de wasruimte

De grootte van een ideale wasruimte hangt af van hoeveel apparaten je er in denkt te zetten, waaronder de wasmachine en de droger. Een opstelling met zij-aan-zij wasmachine en droger vergt minstens 60 centimeter muurruimte per stuk. Wil je ze dus naast elkaar zetten, dan kost die je minimaal 120 cm aan muurruimte. Voor extra bergruimte en werkoppervlak is een L-vormige of kombuis-achtige opstelling ideaal.

Voor kleine ruimtes kun je wasmachine en droger stapelen. In dit geval neemt je wasmachine niet meer dan een vierkante meter in beslag.

Welke features moet jouw washok hebben?

Een washok biedt een essentiële ruimte voor het opbergen van schoonmaakspullen. Om knoeien te voorkomen, houd je de schoonmaakmiddelen buiten het bereik van kinderen door handige, toegankelijke opbergruimte te gebruiken. Een goed georganiseerde wasruimte moet over voldoende muurruimte beschikken, en voorzieningen zoals laden en planken zijn een essentieel onderdeel van een functionele en visueel aantrekkelijke ruimte. Zwevende planken, uitschuifbare droogrekken, en wandhaken kunnen helpen de ruimte vrij van rommel te houden.

Locatie

Bij het plannen van de indeling van je wasruimte moet je bedenken waar je watertoevoer, afvoer, en elektrische aansluitingen komen. Als de watertoevoer zich op een korte poot bevindt, is deze opstelling zinvol. Bovendien heb je voldoende ruimte nodig om de deuren van de wasmachine en de droger te kunnen openen. Afhankelijk van de grootte van je wasruimte, kun je zelfs extra opbergruimte of een strijkgedeelte toevoegen. Het makkelijkst is dus om een kamer te kiezen waar in iedergeval een water toevoer en afvoer geïnstalleerd zit. In de meeste huizen zal dit maar op 1 plek zijn, en dus heb je weinig keuze, tenzij je bereid bent het te laten omleggen!

Zo, na het schrijven van dit artikel krijg ik zelf direct zin om met washok is flink onder handen te nemen. Hoewel ik zelf niet de meest grote ruimte hiervoor heb (iets met een krappe woningmarkt?), kan ik zeker de organisatie is opnieuw aanpakken! Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.