De wereld verandert snel, en dit wordt op allerlei manieren gereflecteerd in onze samenleving. Waar trouwen vroeger doodgewoon was en scheiden onmogelijk bleek te zijn, is een bruiloft hebben minder gebruikelijk en uit elkaar gaan normaler geworden. Sommige mensen willen echter nog wel een contract tekenen met elkaar, zonder dat ze trouwen. Dit heet een samenlevingscontract. Doordat dit papiertje een vrij recente opkomst kent, ben je misschien niet helemaal bekend over de kenmerken van dit contract. Daarom ontdek je in deze blog vier dingen die je moet weten over een samenlevingscontract.
Je hebt altijd een notaris nodig voor een samenlevingscontract
Het eerste wat je moet weten, is dat je altijd een notaris nodig hebt voor een samenlevingscontract. Een notaris moet namelijk een handtekening zetten onder het contract om het document geldig te maken. Zonder handtekening is het papiertje helaas niets waard. Daarom is het broodnodig om bij een notaris langs te gaan en ervoor te zorgen dat het samenlevingscontract helemaal in orde is.
Een samenlevingscontract kan gedeeltelijk online worden gemaakt
Nu je weet dat je een notaris nodig hebt bij het geldig maken van een samenlevingscontract, besef je vast ook dat dit document aardig duur kan worden. Notarissen staan namelijk om bekend om hoge uurtarieven te rekenen, waardoor dit geen goedkoop document is. Vanzelfsprekend begrijpen we dat dit het zeker voor je waard is, maar er is een manier om de kosten te verlagen. Een notaris moet namelijk alleen maar het contract ondertekenen. Daardoor kun jij een samenlevingscontract online opstellen met jouw partner en het hoge uurtarief van de notaris zo veel mogelijk vermijden. Als bijkomend voordeel kun je het contract in normale taal opstellen, waardoor er geen jurist bij hoeft te komen kijken naar wat in het document staat. Wees dus slim en maak online een samenlevingscontract.
Een samenlevingscontract is niet verplicht
Wat verder goed is om te weten over een samenlevingscontract, is dat dit papiertje niet verplicht is wanneer jij met jouw partner samen gaat wonen. Nergens in de wet staat dat je over dit contract moet beschikken. Dit betekent echter niet dat je dan beter het contract niet maakt. Een samenlevingscontract biedt namelijk vele voordelen aan die in het geval van een minder rooskleurige toekomst je vele kopzorgen zal schelen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Onderschat daarom niet de kracht van een samenlevingscontract dat goed is opgesteld.
Wat er in een samenlevingscontract kan staan
Nu je weet hoe het proces rond een samenlevingscontract verloopt, is het ook slim te worden geïnformeerd wat er allemaal in een samenlevingscontract kan staan. Het vaakst wordt in dit document besproken hoe de inkomsten tussen jouw partner en jou worden gedeeld. Een goed voorbeeld van een samenlevingscontract kan je gewoon online vinden. Verder vind je ook vaak regels waarin wordt besproken wie de kosten van de huishouding op zich neemt. Daarbij is er ook een duidelijke definitie over welke kosten nou hieronder vallen. Verder zijn er ook kleinere voorwaarden in het contract te vinden, zoals wie eigenaar is van een huis of hoeveel procent eigenaar iemand is. Je kunt in een samenlevingscontract dus talloze voorwaarden implementeren. Zolang deze kleine lettertjes wettelijk mogen, is er geen probleem om ze te verwerken in het document.