Waarop te letten bij het kopen van een cadeau voor een kind?

Alweer een verjaardagsfeestje van een vriend of vriendinnetje van uw kind, of misschien van uw eigen kind, of een kind uit uw eigen familie, en u vraagt zich natuurlijk af wat voor zinnig cadeau u nu weer moet bedenken! Het liefst een cadeau waar het kind nog lang wat aan heeft, in elk geval een cadeau waar het kind blij mee zal zijn op het moment van ontvangst. Als u het kind zelf niet kent kunt aan uw eigen kind vragen of ze een tip willen geven over de hobby’s van het vriendje of vriendinnetje. Misschien heeft het kind een verlanglijstje en kunt u van de ouders te horen krijgen wat de mogelijkheden zijn. En dan houdt u natuurlijk ook rekening met uw eigen budget. Dan is het helemaal niet moeilijk want er is zoveel in de aanbieding in speelgoedwinkels en webshops met speelgoed, voor elk budget, alle leeftijden en categorieën en de keuze is snel gemaakt, besteld en ontvangen.

De Uitdaging

Maar als u een kritische volwassene bent, die niet zomaar wil voldoen aan de grillige wens van een ogenblik, dan helpen wij u graag met wat extra informatie over speelgoed. Als u een zinnig cadeau wenst te geven, waar het kind nog lang wat aan heeft, een cadeau dat niet na een dag al in de hoek terecht komt en nooit meer naar wordt gekeken, dan adviseren wij u om u toch eerst te verdiepen in de leeftijd en de wereld van het kind, omdat goed speelgoed het kind de gelegenheid geeft om zich te ontwikkelen. Ze leren zichzelf beter kennen maar ook de wereld om hun heen, wat ze kunnen en wat ze nog niet kunnen. En als het speelgoed uitdagend genoeg is, is dat een stimulans om die wereld verder te ontdekken en de eigen vaardigheid verder te ontwikkelen.

Leeftijd, veiligheid en ontwikkeling

Het kind is op elke leeftijd weer in een andere ontwikkelingsfase. Baby’s en peuters biedt je speelgoed aan om de zintuigen te stimuleren. Zachte knuffels, lappen, poppen, blokken, ballen van badstof waarop ze ook kunnen sabbelen, maar ook rammelaars. Als ze gaan kruipen of de eerste stapjes maken is trek- en duwspeelgoed prima om de grove motoriek te ondersteunen. Peuters kunnen al aan de slag met de eerste puzzels, ook houten speelgoed en knutselmateriaal. Van groot belang is de veiligheid van het speelgoed voor alle leeftijden. Zelfs houten speelgoed kan kind-onvriendelijke stoffen bevatten waaraan het kind wordt blootgesteld. Let daar altijd goed op! Elke speelgoedwinkel is verplicht aan te geven voor welke leeftijd het speelgoed wordt aangeboden. Daarnaast kunt u kunt kiezen voor een bepaalde categorie, zoals constructiespeelgoed, voor de cognitieve ontwikkeling; theater speelgoed om de verbeelding en het samenspelen te bevorderen; allerlei soort poppen, waarmee je het kind de gelegenheid geeft om een eigen fantasiewereld in te duiken; speelgoed voor buiten spelen, die meestal ook het samenspelen bevorderen en zoveel meer.

De creativiteit

Enthousiasme voor het speelgoed ontstaat meestal als de creativiteit van het kind ook wordt aangesproken. Speelgoed waarmee het kind kan experimenteren en de uitkomst niet van tevoren vaststaat, omdat die afhangt van de fantasie van het kind. De 21ste -eeuwse mens zal over enige mate van creativiteit moeten beschikken om de toekomstige uitdagingen aan te kunnen gaan. Dat mag heel jong beginnen.

Vanwege de hele COVID situatie kan het natuurlijk voorkomen dat soms verjaardagen niet of op afstand gevierd worden. Ook dan is het voor een kind leuk om alsnog een cadeautje te ontvangen. De meeste webshops bieden services aan waarbij je je bestelling direct kan laten bezorgen, ingepakt en wel! Ook kan je gemakkelijk een brievenbus cadeau bestellen, zodat je zeker weet dat ze op de juiste dag door de bus vallen (en dat de bezorger niet voor een dichte deur komt te staan!)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.