Zo maak jij je slaapkamer compleet!

Is je slaapkamer aan verandering toe? Bij het opnieuw inrichten van je slaapkamer komt een hoop kijken. Denk maar aan de stijl, het kleurenschema, meubelkeuzes, de verlichting, het decor en accessoires. In dit artikel lees je advies en tips over hoe je gemakkelijk de slaapkamer van je dromen kan creëren.

1. Kies een stijl

Maak een moodboard: verzamel verschillende afbeeldingen van slaapkamers die je mooi vindt. Zo krijg je een idee van de stijl of de verschillende stijlen die je aantrekken. Niks moet en alles mag: je mag gerust stijlen mengen! Heb je nog niet duidelijk een idee waar je precies van houdt? Investeer dan niet in dure spullen, maar in kleinere, betaalbare dingen die de kamer opfleuren. Het bed en ander groot meubilair kun je dan het beste neutraal houden zodat deze ook nog in de kamer passen wanneer je van stijl verandert.

2. Het bed

Maak een plattegrond van de slaapkamer en een lijstje met de meubels die je nodig hebt. Bedenk je dan goed welk formaat elk meubelstuk mag hebben. Het bed zal waarschijnlijk het meeste ruimte in beslag nemen. Om kleur en textuur aan je slaapkamer toe te voegen kun je een bed kiezen met een gestoffeerd hoofdeinde. Dit werkt vooral goed bij kleinere slaapkamers. Pluche fluweel in verschillende aardetinten houden de slaapkamer licht en luchtig wanneer deze gecombineerd worden met een neutrale achtergrond. Om een wat meer excentrieke look te geven, kun je een contrasterende kleur toevoegen aan de rand van het hoofdeinde.
Kies altijd beddengoed met een effen kleur als basis en ga dan voor laagjes. Daarbij kun je sierkussens toevoegen die makkelijk te verwisselen zijn als je aan verandering toe bent.

3. Opbergruimte

Genoeg opbergruimte mag niet ontbreken. Behalve de praktische functie van een opbergmeubel, kan deze ook een decoratieve functie hebben. Naast de opbergkast kun je bijvoorbeeld een vintage koffer neerzetten, wat een stijlvolle uitstraling geeft aan de kamer.

4. Het kleurenschema

Bij het kiezen van de juiste kleurencombinaties denk je na over de gewenste sfeer, de grootte van de kamer en hoe de kleuren er uit zien onder zowel natuurlijk als kunstmatig licht. Wit is altijd een goede keuze, omdat wit kleine ruimtes vergroot en donkere ruimtes opvrolijkt. Daarbij is wit neutraal en kun je later weer van stijl veranderen met een witte achtergrond.
Groen en blauw geven de slaapkamer een rustgevende uitstraling. Combineer licht saliegroen met wit voor een zacht kleurenschema, of blauw gemengd met felle kleuren voor een levendig gevoel.
Daarbij kan het behangen van één van de muren een geweldige manier zijn om wat extra kleur en patroon in de kamer te brengen.

5. Kunst

Kunst kan persoonlijkheid aan je slaapkamerinrichting geven. Dit kan zowel een oude poster zijn of een antiek schilderij dat je op een veiling hebt gekocht. Schilderijen en posters zien er prachtig uit boven het bed of op een saaie muur.

6. Vloerkleed

Vloerkleden brengen kleur, patroon, textuur en warmte in de slaapkamer. Een hoogpolig vloerkleed is heerlijk comfortabel voor de voeten en zorgt voor warmte en textuur bij houten vloeren. Leg het vloerkleed onder meubels zodat deze de meubelstukken samenbrengt. Zorg er voor dat je het kleed voldoende ruimte van de muur geeft en je daarbij de zijkanten van de vloer nog kan zien.

7. Verlichting

Waarschijnlijk zal je een bedlampje nodig hebben om bij te lezen, een plafondlamp en een paar extra lampen verspreid over de kamer om een gezellige sfeer te creëren. Kies warme lampen met zachte verlichting, het liefst met dimbare schakelaars.

8. Raambekleding

Hou je van een ontspannen stijl? Kies dan voor een luchtige, transparante gordijnstof. Fluwelen gordijnen zijn echter beter geschikt als je een meer luxe gevoel wilt. Zorg er voor dat de gordijnen van vloer tot plafond hangen als dit mogelijk is, dat geeft de meest luxe uitstraling. Verduisterende rolgordijnen houden de zon buiten en zijn ideaal als je houdt van uitslapen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.