Welke inbouwspots moet ik kiezen?

Inbouwspots zijn heel populair omdat ze op een eenvoudige manier kunnen geïntegreerd worden in het plafond en kunnen dienst doen als basisverlichting. Daar waar inbouwspots meestal gebruikt worden als indirecte verlichting (in dat geval spreken we van een brede lichtbundel), worden ze ook toegepast als accentverlichting of indirecte verlichting (in dat geval spreken we van een smalle lichtbundel). Bij het plaatsen van inbouwspots zijn er een aantal belangrijke punten die u in acht moet nemen. Hieronder vindt u een overzicht.

Welke lichtbundel moet ik nemen?

Inbouwspots die gebruikt worden voor indirecte verlichting hebben een lichtbundel van 24° of meer. Wilt u echter accentverlichting, kies dan voor een gradenbundel van 24° of minder. De hoogte is ook belangrijk bij de keuze van uw lichtbundel. Eenmaal boven de 3,5m moet u geen te brede lichtbundel nemen zoniet komt het licht niet laag genoeg.

Bepaal de zaagmaat

Indien u bestaande spotjes wilt vervangen door LED spotjes is het belangrijk om te kijken of deze passen in de bestaande opening. U moet er steeds voor zorgen dat de zaagmaat van de spot niet groter is dan de opening. U mag zelf een iets kleinere zaagmaat nemen (bijvoorbeeld 1 à 2 cm kleiner). Belangrijk is wel dat de buitendiameter groot genoeg is om de opening te bedekken.

Welke inbouwhoogte heb ik?

De ruimte die u hebt boven het plafond is bepalend voor de hoogte van de inbouwspots die u kiest. Hebt u maar een beperkte hoogte boven het plafond, kies dan voor inbouwspots met een lage inbouwdiepte. Indien u werkt met GU10 inbouwspots, hou er dan rekening mee dat u hierin ook nog een LED spotje en een GU10 fitting moet kunnen plaatsen. Dat neemt al gauw zo’n 6 cm in beslag.

Moet ik kiezen voor dimbare of niet-dimbare spots?

Dimbare spots laten toe om het licht minder intens te maken. Dat kan bijvoorbeeld gezellig zijn tijdens het tafelen. U kunt dimbare inbouwspots aanpassen aan de gewenste lichtintensiteit. Hou er wel rekening mee dat u in de meeste gevallen een dimmer nodig hebt. Bekijk goed met de verkoper welke dimmer u nodig hebt want er zijn heel veel verschillende toepassingen. Soms gebeurt het dat u de spots kunt dimmen met een stapdimmer die u met de hand bedient aan de spot zelf. U kunt ook dimbare spots gebruiken zonder dat deze aangesloten worden op en dimmer. In dat geval kunt u ze gewoon niet dimmen maar ze zijn wel perfect te gebruiken.

Kies ik voor LED inbouwspots of inbouwspots met een vervangbare lamp?

Bij LED inbouwspots zijn er LED modules geïntegreerd in de spot. Het voordeel hiervan is dat deze spots vaak ook compact zijn en heel hoge vermogens aan kunnen. Belangrijk is wel dat ze goed gekoeld zijn teneinde een lange levensduur te garanderen. Mensen zijn soms wantrouwig tegenover dit soort inbouwspots omdat wanneer de spot defect gaat, u de hele armatuur moet vervangen. Dit gebeurt echter heel weinig en indien het gebeurt ligt het defect meestal aan de trafo. Inbouwspots met een vervangbare lamp kunnen wel interessant zijn omdat u dan zelf de bijhorende spot kunt kiezen maar het vermogen hiervan is beperkt tot 7 of 8W.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.